Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

I hříšník má duši aneb O mnohovrstevné nerovnosti, jako vlastnosti bytostně vlastní lidské existenci, očima Stevena Spielberga. Škoda kýčovitého a skoro až impertinentního idealismu v závěru, který jižanskému příběhu dvou sester ubírá na opravdovosti. Filmařsky dokonalé, herecky nadstandardní - Glover samozřejmě excelentní - scenáristicky podařené (předloha bude fantastická). Spielberg tlačí a tlačí na pilu, ale tentokrát ještě vkusně. 8/10! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jen další z dlouhé řady Spielbergových majstrštyků, které ani nepotřebují komentář. Nevím, jak to ten člověk dělá, ale pokud divák vydrží 140 minut sedět jak přibitý u humánního konverzačního dramatu, tak to o schopnostech pana režiséra zkrátka něco vypovídá. Nebudu se rozepisovat o tom, jak je téma závažné a ušlechtilé, herci brilantní a příběh dojemný a lidský. Prostě si přečtěte obsah a krátce si představte nejkrásnější možný způsob, jakým ho zpracovat - a máte recenzi na Purpurovou barvu. I když každý to pochopitelně nevidí stejně.. 95% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Dosti krutý příběh dvou od sebe oddělených černých sester a jejich černé rodiny z počátku 20.století, nominovaný v 11 kategoriích na Oscara. Asi jediný ze Spielbergových filmů, který už podruhé nebudu příliš toužit vidět, i přes nesporné filmařské kvality - např. perfektně odpozorované role a schopnosti muže a ženy, nebo skvěle vykreslené mezilidské vztahy. Snad pro rozvláčný a příliš členitý příběh, snad pro hodně ženský, rozcitlivělý a pasívní pohled na život, snad pro ten více než dvě hodiny trvající pesimismus korunovaný slzyrvoucím happy-endem shledání rodiny po létech. Kdo mne naopak vůbec nezklamal, byla úžasná Whoopi Goldberg v neskutečné proměně od mladého vrabčáka až ve starou dámu. Trailer je na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/8632-purpurova-barva-color-purple-the/videa/ ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdařilé sociální drama z amerického Jihu v první polovině 20. století. Whoopi Goldbergové role hlavní hrdinky perfektně sedla a předvádí zde o dvě třídy lepší herecký výkon, než jak ji známe z komedií typu Sestra v akci. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že na to kolik to získalo Oscarových nominací se jedná o lehce přeceňovaný snímek. Přes rozsáhlou metráž je znatelné zestručnění příběhu oproti knižní předloze (kterou bych si ale po shlédnutí velice rád přečetl). Kromě toho mi dost vadil ten přeslazený závěr a místy jsem se neubránil nudě. I tak, ale určitě doporučuji shlédnout, zejména fanouškům žánru a příjemné režie Stevena Spielberga. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh, bezpochyby. Životní drama, bez pochyby. Dobře zahraní Whoopi i Danny, bez pochyby. Ale nešlo to vydržet bez posouvání "dějem", protože mi přišlo všechno tak jasný a průhledný, že mi tam prostě nepřicházelo nic zvláštního. Možná jen za těch třicet let bylo podobných filmů až přehršle. ~~~ Poznámka: Pokud si budete chtít film pustit, rozhodně si jej zkuste sehnat v původním dabingu, protože český dabing Whoopi (Veronika Veselá) je naprosto tragický a dabingový režisér ji pro film musel buď brutálně protlačit, nebo mu musel někdo stát na krku či byl prostě jen vůl. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Kritika sa tiež týkala spôsobu, akým Steven Spielberg otupil ostrie niektorých kontroverzných prvkov knihy. Filmu to však neuškodilo, vyniesol totiž takmer 100 miliónov dolárov. (Tomco)
  • Hudbu k filmu složil Quincy Jones. Jedná se tak o jediný film Stevena Spielberga (kromě těch z počátku jeho kariéry), ke kterému nesložil hudbu John Williams. (DominikV)
  • Film režiséra Stevena Spielberga získal 11 nominací na Oscara, ale ani jednu sošku nezískal. (EMMY)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno