Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Recenze (658)

instageek_cz 

všechny recenze uživatele

Konečně si můžu odškrtnout jeden velký filmový rest:)) Co ale dodat ke skoro 40 let starému hitu, který viděl snad každý, a který byl až do roku 1993 nejvýdělečnějším filmem všech dob? Jedna věc je jistá. Kdyby E.T. vznikl dnes, byl by titulní mimozemšťan vytvořen kompletně na počítači, čímž by ztratil obrovskou porci svého kouzla - najednou byste vnímali, že to je bytost, které se nemůžete dotknout, že zkrátka není skutečný. Takže proto podle mě na nové diváky funguje úplně stejně, jako kdysi. Samotný E.T. vypadá úžasně. Je neuvěřitelné, jak může být něco tak hnusného zároveň tak roztomilé:)) V tom vidím další genialitu a odvahu tehdejších tvůrců. Nešli po žádné prvoplánově líbivé potvůrce alá cokoliv od Pixaru. Kdepak, prostě vytvořili mimozemskou obludu, ze všeho nejvíc připomínající seschlou mumii, a strčili jí jako hlavního „miláčka“ do filmu pro děti!:)) Na druhou stranu, musím říct, že bych hodně váhal, v kolika letech svému hypotetickému potomkovi „Ítýho“ pustit, protože z některých scén budu mít nejspíš trauma i já!:)) (E.T. umírající u řeky??? Z takových výjevů se vyrábí noční můry!) Jenže je známou věcí, že ty nejuznávanější filmy pro malé diváky vždy obsahují momenty, které jim zlomí srdce, i kdyby jen na chvíli. Osobně ale tomuhle jejich „týrání“ moc nefandím. Celkově vzato – ano, E.T. naplnil pověst nadčasové klasiky. I díky dechberoucí hudbě Johna Williamse, úžasným výkonům dětských herců a sebejisté režii Spielberga, který ovládá řemeslo filmového vypravěčství snad jako nikdo jiný na světě. Hodnocení: 7/10        Více nejen filmových recenzí a zajímavostí čtěte na Instagramu, profil instageek_cz , díky!:) ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Prekvapuje ma ako ma malo bavil tento legendarny film. E.T. mi neprisiel az taky zlatucky, bolo to zdlhave, vobec ma to nechytilo za srdce a slzu som urcite nevyronila. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Rodinná zhovadělost, která rozjela etapu obdobných sci-fi sr..ček, k..rvících jeden z nejlepších žánrů. 1* ze soucitu. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Přestože je to již čtyřicet let, co jsem film viděl v panoramatickém kině jako 70 mm projekci (s titulky), většina scén mi utkvěla jako bych je viděl včera. Bylo to něco tak mimořádného pro filmového diváka té doby, že nezáleží zda jste dítě, teenager nebo dospělý - ten film vás prostě chytí za srdce. ()

R.O.man 

všechny recenze uživatele

Toto je taka klasika - ked sa povie detstvo a sci-fi, tak jedine E.T. a Cislo 5 zije. Cela trieda bola z toho paf. Fetch TV - Movie Box - 16.12.2023 ()

majk_n 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o přátelství od skvělého vypravěče podbarvený nádhernou hudbou a přirozenými výkony dětských hrdinů ()

ric 

všechny recenze uživatele

Jako děcka jsme v kině byli nejdřív napjatí, potom jsme zíraly s otevřenou pusou, pak jsme zase trošku i brečeli a pak jsme snad i brečeli doopravdy. Jo Spielbergu, na dětskou duši umíš hrát taky skvěle. ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem poprvé viděl jako malý kluk a od té doby mi velmi přirostl k srdci. Dojemné finále mě vždy spolehlivě rozpláče:) Prvotřídní Stevenova režie a hlavně krásná hudba od Johna Williamse. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Nááádherný filmeček o chlapcovi a mimozemšťanovi. Dnes už klasika a pre mňa srdcová záležitosť. Naozaj som sa o E.T.ho bál, a naozaj som veril, že malý Elliot odletí preč v tej čudnej kozmickej lodi... Avšak, Drew Barrymore mi pripadala strašne protivná, ale STRAŠNE! Našťastie sú tu scény opitého E.T.ho a moja obľúbená, keď sa Elliot meria pred zrkadlom, nadšene zisťuje, že mimík nie je zas tak vysoký, a predsa... Výraz, ktorý má E.T. keď potom pomaly "rastie" pred zrkadlom proste nemožno nemilovať! ()

xSxEx 

všechny recenze uživatele

83:% nechapu, proc tak malo... i dnes to vypinam po par minutach, pac se chci vyhnout probrecenemu veceru ... :) ()

keyzar 

všechny recenze uživatele

E.T. mimozemšťana si do této chvíle nejde nezapamatovat. Viděl jsem ho už velmi dávno, když jsem byl malý, a ani dnes jím nemohu jen tak bezdůvodně opovrhnout. Asi to spoustu lidí zapře, ale E.T. mimozemšťan jako postava je velmi originální. I já jej pořád a vždycky budu považovat za mimozemšťana pro děti, ale originalitu zavrhnout nemohu. Moc se nezajímám ve starých sci-fi filmech, a proto si myslím, že s tím začal právě velice kreativní režisér S. Spielberg. E.T. není žádný okupovatel, žádný lovec lidí jako Predátor nebo Vetřelec. Je malý a mírumilovný. Právě tento fakt dokazuje originalitu, protože v ostatních případech si tvůrci vymýšlejí co nejděsuplnější stvůry. Nejde pro to o záchranu světa nebo o boj o přežití apod. Námět je dobrý v tom, že kontakt s lidmi souvisí s návratem na rodnou planetu. Někdy E.T. musel přijít a vybral si rok 1982, a i já jsem svědkem určité změny, kterou představuje přidání vizuálních efektů. Já si až teď přečetl zajímavost, která o tom píše, a až teď jsem byl zproštěn úžasu nad vizuálně pohledným mimozemšťanem. Já si pamatoval tu malou bandasku a ty horší efekty… Hned na začátku, který shledávám velmi nestupidním a smysluplným, se mimozemšťané ukázali. Jejich vzhled (takoví organičtí Wall-E), a všechno ostatní mě přivádělo k myšlenkám, jako např.: jak by mohli postavit loď apod.? Spielberg to vyřešil tím, že jim dal schopnost manipulace s předměty, jenže to mi k nim vůbec nesedí. Nicméně, příběh je celkem dobrý i pro starší diváky. Tedy jako celek, protože i tento film má své nedostatky. Například velkou škálu naivních a infantilních scén. Jen pro příklad scéna, ukazující spojení mezi dvěma postavami jako nápad, je v pořádku, ale v této chvíli jejich konání ne. V takovýchto momentech je to vážně jen pro malé děti. Každopádně je všechen čas využit nezbytečně. Já se bavil (nesmál zrovna) téměř celou dobu, jen mi vadila samozřejmě přímočarost. Zvrat s vědci je předvídatelný, ale zároveň vylepšení reputace pro náročnější diváky, jako já. Lidí, mající rádi mimozemšťany nemohou na E.T.ho zapomenout. ()

PartyzanFilm 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nedokoukal ani jako maly, ani jako velky, ani jako zadny. Prislo mi to stejne priblble a utrpne jako Nekonecny Pribeh nebo Indiana Jones. Ja na to dobrodruzstvi nikdy moc nebyl, kdyz bylo podano takto. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama