foto

Henry Thomas

  • nar. 8.9.1971 (47 let)
    San Antonio, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Henry Jackson Thomas, Jr. je americký herec a hudebník. Objevil se ve více než 40 filmech a pro filmové publikum je známý zejména pro ztvárnění dětské postavy Elliota ve slavném sci-fi filmu Stevena Spielberga E.T.: THE EXTRA-TERRESTRIAL /1982/ a za účinkování ve filmu CLOAK & DAGGER /1984/.

Thomas se narodil jako jedináček v San Antoniu v Texasu, matce Carolyn L. /roz. Davis/ - ženě v domácnosti a otci Henry Jacksonovi Thomasovi – hydraulickém mechanikovi. V osmi letech prohlásil, že se stane hercem, když viděl dětský pořad PBS Special. Navštěvoval střední školu East Central High School v San Antoniu a univerzitu Blinn College v Brenhamu, kde studoval filosofii a historii, ale po roce studia univerzitu opouští.

Po úspěchu filmu E.T. se Thomas vrací do Texasu, a při studiu občas účinkuje v televizi a hraje v již zmíněném filmu Cloak and Dagger. Získává roli ve filmu Sissy Spacek RAGEDDY MAN /1981/, nicméně pro postavu Erica Batese v komedii THE TOY /1982/ vybral režisér Richard Donner místo Thomase, Scotta Schwartze. Thomase to neodrazuje a do filmu se naplno vrací na konci 80.let a začátku let 90. a chce potvrdit, že není jen dětská hvězda, ale že je schopen zahrát i dospělé role. Je mu nabídnuta role mladší verze Normana Batese v pokračování hororu PSYCHO IV : THE BEGINNING /1990/. Jeho významnou rolí je pak postava Samuela Ludlowa v dramatu LEGENDS OF THE FALL /1994/, kde hraje po boku hereckých hvězd Brada Pitta a Anthonyho Hopkinse. Ve filmu THE LAST RIDE /2011/ zúročil i své hudební nadání, když si zahrál postavu muzikanta Hanka Williamse Sr.

V polovině 90.let byl členem kapely The Blue Heelers, která vystupovala převážně v Texasu a okolních státech. Psal texty, zpíval a hrál na kytaru. Kapela nikdy nepodepsala kontrakt s nějakou nahrávací společností ale se svým albem „Twister", které si kapela sama produkovala, se prosadila v lokálních rádiích. Po přestěhování do Los Angeles se kapela rozpadla ale Thomas dál pokračoval v hraní a psaní textů. V soundtracku k filmu NIAGARA, NIAGARA /1997/, se nachází jeho píseň „Truckstop Coffee" a v tomto filmu si Thomas zahrál postavu Setha.

Kvůli administrativnímu pochybení nedostal pracovní povolení natáčet v Anglii miniseriál Merlin a tudíž byl nahrazen hercem Paulem Curranem. V roce 2003 Thomas spolupracoval s Nikki Suddenem na hudbě k filmu Mika Kaurismakiho, HONEY BABY, kde nahrál čtyři songy a Thomas je interpretoval jako fiktivní hudebník Tom Brackett.  V roce 2006 spolupráce na hudbě k filmu skončila, když Sudden náhle zemřel.

Na tomto filmu se seznámil se svou budoucí ženou – populární německou herečkou Marií Zielcke. V roce 2007 podal Thomas žádost o rozvod. Spolu mají dceru Hazel Thomas, jejímž kmotrem je Mika Kaurismaki, který vlastně oba dva seznámil. 7. března 2013 byl uveden do Texaské filmové síně slávy.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Girl in the Bunker (TV film)
2017 Gerald's Game
2016 Ouija: Zrození zla
2013 Big Sur
2012 Last Ride, The
2011 Legenda o Pekelné bráně
2010 Milý Johne
2008 Red Velvet
Under (TV film)
2007 Duch spisovatele
Poslední hřích
2006 Beznaděj (TV film)
Dohoda
2005 Tennis, Anyone...?
2004 Hněv duší
Honey Baby
2003 Briar Patch
Hrad bude můj
Zkurvená noc
2002 Chodím s Lucy
Gangy New Yorku
Smrt pod hladinou
2001 Quickie, The
2000 A Good Baby
Krása divokých koní
1999 Horečka
Vraždy s úsměvem (TV film)
1998 Moby Dick (TV film)
1997 Hijacking Hollywood
Nerovná partie
Niagara, Niagara
1996 Bomba
Jezdci purpurových stepí (TV film)
1995 Obvinění: Proces s McMartinovými (TV film)
1994 Bezmezná posedlost (TV film)
Curse of the Starving Class
Legenda o vášni
1993 Oheň v oblacích
1992 Chuť zabíjet (TV film)
1990 Psycho IV: Začátek (TV film)
1989 Valmont
1988 Murder One
1986 Frog Dreaming
1984 Cloak & Dagger
Misunderstood
1982 E.T. - Mimozemšťan
1981 Nebezpečný muž
Steeler and the Pittsburgh Kid, The (TV film)

TV seriály

2018 The Haunting of Hill House (TV seriál)
Silence Lay Steadily (E10)
Screaming Meemies (E09)
Witness Marks (E08)
další epizody (10)
2017 Bude líp (TV seriál)
Phil (S02E05)
Sick (S02E04)
2016 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Making a Rapist (S18E02)
2015 Sons of Liberty (TV seriál)
2013 Betrayal (TV seriál)
2011 Mentalista (TV seriál)
Kde jen může být Carmine O´Brien? (S04E06)
2006 Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál)
2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Chocolate (S01E05)
2002 Beze stopy (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Depths of a Legend: Looking Back on Frog Dreaming
2010 The Psycho Legacy
2002 E.T. the Extra-Terrestrial: 20th Anniversary Celebration
The E.T. Reunion
1998 Thar She Blows: The Making of 'Moby Dick' (TV film)
1996 The Making of 'E.T. The Extra-Terrestrial'
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace