Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Matka dospívajících dvojčat se po 17 letech vrací do rodného města. Když záhadně zmizí, její děti se musí vyrovnat s tajemným rodinným dědictvím. (Netflix)

Recenze (21)

petikacka 

všechny recenze uživatele

No vesnice Curon má rozhodně problémy a mnohá tajemství...Odehrává se to asi všude v pohraničí, kde jsou historicky staré křivdy mezi původními obyvateli, zde tedy mezi rakouskými a italskými. Navíc tajemství v rodinách nikdy nedělá dobrotu a nakonec stejně všechno vyplave na povrch. Seriál mě bavil i když místy to docela drhlo, ale díky sqělé hudbě a sympatickým (většinou) protagonistům to vždy vybalancoval. Zasloužil by si pokračování. Za mě 85% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Som teda poriadne zvedavý, čo sa udeje ďalej. Koniec indikuje, že budeme mať pokračovanie a ja budem určite opäť pri tom. "Curon" ma celkom slušne navnadil svojim marketingom. Téma bola zaujímavá, poster ma okamžite upútal a seriál pôsobil celkom inovatívne. Možno aj preto ma trošku mrzelo, že otvorenie nebolo úplne ideálne, ale málokedy človeka chytí hneď prvá epizóda. Postupne sa však veci začínajú dvíhať a začíname chápať jednotlivé súvislosti. Keď sa to začne rozpletať, uvedomil som si, že koncept úplne originálny zase nie je. Najlepšie by som to asi prirovnal, že ide o mix "Look Away" a "Us". A myslím to v dobrom. Reálne si zobral najlepšie z oboch filmov a dali to dokopy do celkom silného seriálu. Aspoň teda, zväčša. Sú tu určité momentky, ktoré mi úplne nesadli. Ako príklad uvediem scénku z predposledného dielu, kde sa niekto snaží dostať sekerou do dverí, aby niekoho zabil. A je to spracované ako keby sa snažili kopírovať Kubrickovo "The Shining". Reálne to tvorcovia robiť nemuseli. Najlepšie momentky sú podľa mňa keď vidíme ako jednajú mnohé klony. Napríklad Lucasov klon je asi najdesivejší. A veľa z toho robí mimika a osvetlenie. Mám rád také scénky. Plus priznávam, že aj koncept toho, ako klony vzniknú je podľa mňa veľmi zaujímavý. A celé to je ako príbeh o dvoch vlkoch. Ktorí žijú v nás. Táto metafora dosť hovorí o tom, čo sa vo filme deje. Je zaujíamvé sledovať postavy, ich vývoj a koľko sa toho o nich budeme postupne dozvedať. Veľmi dobre to zamieša kartami. A to mám rád. Uvidíme čo seriál prinesie ďalej, ale som tomu otvorený. Chcem vidieť viac. Tak do toho. Hodnotenie: B+ ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od italů je to přímo nadlidsky dobrý kousek, tajemná, mysteriozní atmosféra zvláštního města Curonu a nápad, který dostává 100 bodů za originalitu, protože podobnou ujetinu jsem ještě neviděl a místy mi to vzdáleně připomínalo Peeleho Us. Po celou dobu je seriál dostatečně zajímavý, aby udržel tempo, jeden díl byl dokonce nadprůměrně dobrý, kdy se odhalí směr, kam se budou další díly ubírat, ale pořád se nemůžu zbavit pocitu, že z tak kvalitního nápadu by se dalo vytřískat daleko, daleko víc a mohli si s tím tvůrci více vyhrát, dokonce stopáž i více natáhnout a udělat z toho komplexnější výsledek. Takhle se na to ke konci tak trochu vyprdli, což je škoda, protože právě ten by mohl zanechat největší dojem. Cliffhanger na konci směřuje nejspíš k další sérii, tak uvidíme, jak se s tím poperou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

První sezóna seriálu „Curon“ se zaměřuje na jedno velmi specifické, podivné městečko, které má svoje temné postavičky, osudy, které nejsou vždy pěkné. Ale cílem seriálu není vyloženě děsit, je to spíš ona depresivní atmosféra, která zde hraje prim, ta spolu se skutečností, že vlastně pořádně nevíte, co se zde děje a postupně to teprve odhalujete. Bohužel to může být chvílemi celkem nuda. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

dobrý nápad,který navíc zvládne vyprodukovat místy hodně solidní atmosféru.Bohužel to ovšem zvládá pouze v jednotlivých momentech a nedovede si odpustit hluchá místa (kterých je hlavně v první polovině víc než těch povedených) a výš nedosáhne i díky kupícím se nelogičnostem v polovině druhé.Každopádně když bude druhá řada,klidně se mrknu...60% ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice silný a slibný námět, který je bohužel jen částečně vytěžený. Nejsilnějším momentem celé série je tu tak finální věnování seriálu památce obětí COVIDU-19, což není úplné terno. Na druhou stranu ale nejde ani o kvalitativní katastrofu. Herci jsou dobří. Atmosféra slušná a kdyby práce s charaktery šla více na dřeň a méně na klišé, šlo by skutečně o pětihvězdičkovou krásu, u níž se budu těšit na případné pokračování. Takto mě ale nechává další série chladným a budu jen rád, když mě pozitivně překvapí. Ale nevěřím tomu. Jestli vás zajímá můj komentář na jednotlivé epizody, tak si je rozklikněte a začtěte se. Za mě ale výsledný dojem je pod hranicí čtyř sluncí. 70% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Nie je možné aby Taliani robili tak skvelý seriál. Hneď v prvej epizóde vybozkávanie sa dvoch dievčat. V druhej otázka či mala Daria chlapca alebo dievča, ale vyhovorila sa na alkohol. Potom už to stratilo ten nádych ale aspoň záverečné epizódy sa dali pozrieť a dĺžka nebola prehnaná. 3* ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

...jen další zklamání v roce 2020, navnadilo mě to mystery atmosférou, aby mě to hned zklamalo chováním postav a totální stagnaci nějakého alespoň malého vysvětlení proč se děje tohle a proč tamto. Naštěstí to zachraňují postavy, které jsou sympatické a táhnou děj. Závěr série mi přišel stupidní a totálně bez nápadu. 5/10 ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá podívaná. Italština měla kouzlo a Curon a blízké okolí luxusní atmosféru.  Pro mě originální nápad. Možná chybělo malinko více prostoru, šlo to určitě více natáhnout a třeba i maličko zdramatizovat závěr... ale jo, opravdu atmosférické, super prostředí... ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Dávám 70%, váhám mezi 3-4 hvězdami, docela mi to bavilo, doufám, že bude pokračování. Některé seriály nebo filmy mi to sice připomnělo, ale to nevadí, je to zpracované celkem poutavě, takže mi seriál držel i přes nějaké nepodstatné výhrady. I nějaké nelogičnosti to má (například proč se vracet do rodiště na prokleté místo, kde jde mně i potomkům o život? Proč ty postižené rodiny ještě pořád u přehrady žijí? Proč nejsou před nebezpečím včas varováni děti z rizikovějších rodin? Spoiler: Proč se po týdnech na pokraji zimy vrátí z hor poměrně zachovalá matka, která údajně zabloudila v horách plné vlků a nikdo se jí neptá, čím se tam živila, jak to mohla mezi šelmami přežít, kde přesně byla, kde žila, spala, apod.), podobné chybky se bohužel v mysteriózních filmech dějí. Důležité je, že jsem se nenudila a zabavila se během dešťové neděle, se zmrzlinou a přáteli k tomu, takže převládá nakonec spokojenost z filmové neděle. Ne, žádný zázrak to skutečně není, propadák ale taky ne. ()

JB2203 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování seriálu jsem měl strach, aby slibně se rozvíjející děj nesklouzl k lacinosti a banalitě. Ale naštěstí tomu bylo právě naopak. Uhrančivý závěr mě nutí uvažovat o plném hodnocení. Zatím jediný seriál, který se v mých očích přibližuje myšlenkovým přesahem k fenoménu Dark. Na rozdíl od něj však zde nejde o strukturu či kontinuitu reality a času, nýbrž o hlubinnou souvztažnost archetypálního vnímání světa, o symboly podvědomí promítané do příběhu dvou sourozenců v malém severoitalském městě. Je to příběh veskrze symbolický, plný odlesků z hladiny tamního jezera, plný stínů vrhaných němými kostelními zvony na utopené věži. Jakoby zde děj skrýval pod stavbou příběhové kauzality svůj vlastní smysl, podobně jako lidská psyché skrývá svoji podstatu pod nánosem existencionálního strachu. A ke všemu to bylo dobře natočeno i zahráno. A taky parádní hudba, hlavně v závěrečné scéně. Doporučuji všem ctitelům C.G.Junga. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Záhadné miesto, v ktorom sa v minulosti za nevysvetliteľných príčin odohrala vražda. Koľkokrát sme už takýto scenár videli? Curon je azda originálny v nápade, na základe akých príčin umierajú obyvatelia malého mestečka. V ostatných oblastiach nevyniká ničím, ba priamo naopak, je veľmi podpriemerný. Diváka príliš nezaujme, nedovysvetlí potrebné veci a skončí sa skôr, ako ste vôbec dokázali pochopiť, kto je kto, resp. čo je hlavná podstata seriálu. Verím tomu, že druhá séria nevznikne, lebo osobne si veľmi neviem predstaviť, o čom by bola. 2/5 ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Pohodovej mysteriózní seriál s docela originální zápletkou a hlavně odehrávající se v super prostředí. Postavy jsou pohodový a dej odsejpá. Bavilo. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Zajímavej námět  na zajímavym místě, umocněný tim, že jsem Curon osobně navštívil. A mrzí mi, že z toho nevytlačili mnohem víc! Ten potenciál tam je obrovskej. Přešel bych i pár nelogičností v ději. Italové celkem překvapili. Silný tři. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Docela fajn mysteriózny thriler . Prvý taliansky myselteriozny seriál čo sa mi aspoň páčil a zaujal. Ale tá posledná časť má dorazila. Fajn hudba. Herecké výkony sú kvalitné. Zatiaľ je len prvá séria a má 7 časti som zvedavý čo Netflix vytvorí v druhej sérii ak vôbec prvá bude mať úspech. Pochopil som 95% seriálu len ten koniec mi trochu ušiel ale čo už... Čo hovoríte na daný seriál ? Zaujímavý nápad len bohužiaľ ten koniec... Celkové hodnotenie za mňa je 65%. . ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

mysteriózní hororová, psychologická pecka z originální produkce Netflixu, tentokrát italská, na kterou jsem narazila úplnou náhodou, když jsem si projížděla sekci horor a krimi. Do městečka Curon se vrací po 17 letech matka Anna s dvěma dětmi - dvojčaty za jejich dědečkem, který je ale okamžitě chce poslat pryč, protože je v Curonu nechce. Když Mauro najde na půdě domu svázanou dvojnici své matky a pustí jí na svobodu, vše se začne ještě mnohem více zamotávat. V jezeru je potopená vesnice, ze které zbyla nad hladinou jen zvonice. Historií se traduje pověst, že kdo uslyší znít zvony ze zvonice, zemře. Ta totiž už mnoho let žádné nemá. Městečko a všechny domy v něm navíc zdobí na každém kroku kříže a svíčky jako ochrana před stíny. Postupně se dostáváme do jádra celého problému a je to díl od dílu mrazivější. Nečekejte duchařinu, žádné přízraky se v tomto seriálu nevyskytují. Spíš naše druhé já. Protože každý člověk je složen ze dvou lidí - nebo snad ne? Nemáme každý jednu lepší a horší stránku?... Herecké obsazení dokonalé, herec, který hrál Lucase mě absolutně dostal. Celý seriál navíc dokresluje dokonalá hudba, ze které Vás opravdu mrazí. Dokonalý atmosférický počin - těším se na další řadu :) Seriál je navíc věnován všem obětem covidu-19. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatné, ale ani dobré. Premisa slušná, herci a atmosféra taky. Začátek trochu pomalejší, ale to není až takový problém. Pokud bych se měl držet srovnání s Darkem, Curon je hodně propagován ve stylu, kdo má rád Dark, podívejte se na Curon, tak zatím zdaleka kvalit Darku nedosahuje. Dark je vyjímečně dobře vysoustružen do nejmenšího detailu, v Curonu jsou to naopak detaily které hodně ruší. Když začnu od konce, čerstvě napadne shíh, hezci se pohybují někde, kde by nikdo neměl být, ale všude je našlapáno. Kluk s jednou zbraní, dokáže svázat čtyři, z toho jednoho velmi dobrého boxera, atd. Podobných detailů, nebo nelogičností je bohužel poměrně dost. Váhal jsem mezi 2 a 3 hnězdami, nakonec dám 3. ()

Bobbyk69 

všechny recenze uživatele

Curon je italský seriál s tajemnou mysteriózní atmosférou, který mě příjemně překvapil svou originalitou. Možná by to ale Italové mohli trochu natáhnout a trochu více vyvinout ten závěr. Ten zůstal otevřený, což naznačuje, že možná někdy bude druhá série. Jinak je Curon skvělá podívaná a zaslouží si to váš čas i vyšší hodnocení zde na ČSFD. 80% ()

Reklama

Reklama