Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Ano, žánrově opravdu těžce uchopitelné. Těžko říct, co to vůbec je. Zda komedie, zda sci-fi, či něco úplně jiného. Spíše si myslím, že od každého žánru to má v sobě trochu. Zdeněk Svěrák je skvělý, jeho syn Jan jako režisér je taky velmi kvalitní. Ráda jsem se dívala i na epizodku s mým oblíbeným Smoljakem. Ono celkově ten film je docela zajímavý. Sice je starý a tudíž ta kvalita nic moc, ale kouzlo to ještě má... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Akumulátor 1" je stále mojim najobľúbenejším filmom úspešného českého režiséra Jana Svěráka. Páči sa mi najmä neopozeraný sci-fi námet, jeho odľahčené spracovanie, výkony kľúčových hercov, práca s kamerou i celkové vizuálne prevedenie. Toto dielo má i menšie chybičky krásy, ktoré ale dokážem tolerovať. **** ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Čoveče, co s váma ty ženský dělaly?" "Asi všechno doktore." "To bych taky rád někdy zkusil. Ale pochybuju, že by mi to Marta dovolila." ________ Jak již jednou pravil lidový pranostik Jan Werich: "Televize není nepřítel. Televize se dá vypnout." – tvůrčí duo Svěrák/Svěrák tuto tezi posléze inovativně implementovalo do jednoho z nejoriginálnějších českých snímků – 'Akumulátor 1'. Viděl jsem totiž nespočet filmů – ale tak raritní nápaditou žánrovku, navíc v tuzemsku, jen tak neuvidíte. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já vám pořádně nedovedu ani říct čím, ale něčím si tento prazvláštní snímek moji pozornost zasloužil. Scénář je výborný a nastíněný problém den ode dne aktuálnější. Nejvíce bych vyzdvihl jednoznačně velmi příjemné a mnohdy super vtipné dialogy. Pochvalu si určitě zaslouží, vzhledem k době vzniku, snad až přelomové efekty. Docela by mě zajímalo, jak byl snímek přijat širokou veřejností v době svého vzniku. Přeci jen se jedná o snímek velice nevšední, v mnoha směrech odvážný a zcela se vymykající běžným konvencím. Mně se snímek zamlouval. Má co nabídnout a myšlenka dvou prolínajících se světů je poměrně pěkná. Škoda, že se Honza Svěrák přeorientoval a posledních 5 let se věnuje výhradně tvorbě neuvěřitelných píčovin. Jeho poslední dvě pohádky jsou vážně totální sračky. Tady bych to viděl na takové výrazně lepší 3 hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jsem v bezvědomí. Už třetí den jsem v bezvědomí a nevim o tom, protože jsem v bezvědomí." Nevím, po kolika letech jsem dnes Akumulátora viděl, ale vím určitě, že "tehdy" se mi tolik nelíbil. On je to nejen nejoriginálnější film Jana Svěráka, ale podle mě také nejoriginálnější film, který u nás od revoluce vznikl. Na diváka se valí přímo tuny ohromně hravých nápadů (za první scénu ze "světa za obrazovkou" by se rozhodně nemusel stydět ani Terry Gilliam), hudba burácí hlavním motivem přímo elfmanovským, na zpočátku trochu zvláštní herectví Petra Formana se zvyknout dá a Zdeněk Svěrák, Marián Labuda nebo Bolek Polívka jsou samozřejmě jistoty. "Ráno jsme byl u prezidenta. Jedině on by mohl zrušit televizní vysílání." - "A co vám řek?" - "Vůbec mě k němu nepustili." ()

Galerie (15)

Zajímavosti (52)

  • V roku 2018 bol film digitálne remastrovaný a uvedený na festivale  Czech That Film v Los Angeles a na 53.MFF v Karlových Varoch vo vybraných kinách. Akumulátor 1 vyšiel na Blu-ray 4K Ultra HD disku. Je to vôbec prvý český film, ktorý vyšiel na 4K Ultra HD nosiči a jeho režisér to okomentoval: "Konečne vidím svojim hercom do očí, rozdiel je to oproti videu alebo uvedeniu v televízii značný a dodal, že bez podpory partnerov Českých centier a Českej televízie by nákladná digitalizácia filmu nebola možná." (Raccoon.city)
  • V období premiéry snímku řekl Jan Svěrák o památném záběru šneků na silnici toto: "Dva šneci se podle scénáře měli současně otočit za projíždějícím autem. Původně jsme je chtěli animovat na počítači, ovšem z finančních důvodů jsme celý problém napřed konzultovali s cvičitelem zvířat. Byl to skutečný odborník a brzy přišel na to, že se šneci otočí za zvukem obyčejného tlesknutí. Normálního člověka by to nenapadlo, ale tihle profesionálové zkouší všechno - zvonečky, klaksony, šimrání a spoustu jiných věcí. Náš cvičitel byl geniální a my jsme nakonec mohlli natočit šneky v reálu a bez triků." O mnoho let později přiznal, že šneci "byli ze silikonu a pod sebou měli takovou tyčku, posouvali jsme je po kusu umělé silnice. Nejtěžší bylo ji pak v postprodukci navázat na tu skutečnou." (NIRO)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama