Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Přednosta stanice,ten nekouká jen na šíny..přednosta stanice,ten umí prohnat mašiny...přednosta stanice,to prazvláštní je tvor...před ním se klaní semafor,šarže je hrozná,každej ho pozná,červený nos i čepice,to je přednosta stanice." Můj oblíbený film v době, když jsem na něj jako malinký koukal s dědou, Burian vs. Marvan nezapomenutelné................ moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

O Burianových filmech je těžko něco psát. Buďto to jsou jeho geniální filmy z období let 32-42, nebo to jsou ty slabší z dřívějších nebo pozdějších časů. Hned když vidím tu úvodní fotku tohohle filmu, kde Burian s Marvanem stojí nad páskou z telegrafu, přesně vidím tu scénu, kdy Burian čte morseovku. Děj je jednoduchý, srozumitelný (jako vždy u Buriana) a vše stojí (a nepadá) jen s jeho výkonem. Jeho klasická suita Marvan Šlégl Trégl je zde, takže má na place své kvalitní přihrávače, kteří ochotně přenechávají většinu slávy jemu. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jo, fóry jsou tam dobré, ale co si budeme namlouvat... Už je to prostě moc staré a moc mimo dnešní svět, takže si myslím, že normálnímu člověku, který si nelibuje ve veteši, to už moc nabídnout nemůže. Řekl bych, že ten žebříček si to vysloužilo tak nějak z povinnosti. Jo, je tam Burian, takže pět hvězdiček. Ne, nic takového. 70% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

A ten zajic na smetane je to opravdu zajic? ano je mate tu kocky? od vcerejska uz ne aha tak to si toho zajice radsi nedam musim rict ze takzvane filmy pro pametniky a veselohry z let tricatych a ctyricatych nejsou zrovna muj salek caje ale tohle je vyjimka genialni Burian tu od zacatku rozjizdi smrst naprosto vrazednych hlasek uz ta scena v restauraci ze ktery pochazi ta hlaska kterou jsem zminil je mazec a nejvetsi hardcore se rozjede ve chvili kdy se Burian prevlikne za prednostu a prida se k nemu Marvan jejich vzajemny dialogy jsou bezchybny a nejde se jim nesmat vy neprijimate zavazadla odkdy? od vcerejska odpoledne sem si to odhlasoval! no zkratka jedna z nejlepsich ceskych komedii jakou sem kdy videl psat neco dalsiho je zbytecny tenhle film je proste klasika ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Burianove filmy majú veľkú výhodu a to, že aj vďaka nemu sa do ich deja človek ľahko vžije. V čase vojny takáto záplava hlášok v komediálnom filme musela na chvíľu potešiť väčšinu ľudí. Navyše ten koniec je priam kráľovský. Mohlo to byť aj zábavnejšie, no aj tieto scénky ma rozhodne nenudili, neboli otravné, človek si ich užil. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Vo filme zaznejú dve piesne "Přednosta stanice" v podaní hlavnej postavy Vlasty Buriana, ktorý stvárnil čierneho pasažiera Ťopku, ktorá vyšla aj na platni v roku 1981 s názvom "Perličky stříbrného plátna" a "Pod okny na housle starý tulák hrál", ktorá zaznie v podaní mužského zboru pod vedením Antonína Zacpala (Anatol Jelen). (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť lokomotívy radu 310.0,1, prezývanú "Třistadesítka/Kafemlejnek", 354.0, prezývanú "Všudybylka/Pukl", 387.0, prezývanú "Mikádo", 456.010, ktorá bola americkej výroby, 464.023, prezývanú "Ušatá" a 524.0,2, prezývanú "Pětikolák". (Raccoon.city)
  • V roku 2018 malo premiéru divadelné predstavenie "Prednosta stanice" na motívy rovnomenného filmu v Nymburku Hálkovovím súborom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama