Ridley ScottKamera:
Dariusz WolskiHudba:
Harry Gregson-WilliamsHrají:
Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek, Alexia Murray, Vincent Riotta, Gaetano Bruno, Camille Cottin (více)VOD (2)
Klan Gucci je inspirován šokujícím skutečným příběhem impéria italského módního domu. Tři desetiletí rodinné historie, v níž nechybí láska, zrada, dekadence, pomsta ani vražda, skládají dohromady mozaiku toho, co všechno s sebou nese slavná značka Gucci. (Forum Film CZ)
Videa (8)
Zábavné a vizuálně opulentní v jednotlivých scénách, ale neuspokojivé v celku. Zpočátku to vypadalo na izolované vyprávění o vztahu Maurizia s Patrizií, ale film se postupně rozpadl do útržkovitého příběhu druhé a třetí generace podnikatelské rodiny Gucci a tohle rozmělnění při absenci jakéhokoli vysvětlujícího přesahu filmu ublížilo. I přes tříhodinovou stopáž je takové sousto prostě příliš velké. Nutně tak muselo dojít k různým rušivým zkratkám, posunům vůči skutečným událostem, epizodickým nedotaženostem a časovým skokům, které filmu neprospěly. Do značné míry tu narativní bezradnost udržovaly při životě herecké výkony, ale nevyrovnanost filmu podtrhuje zjevný kontrast mezi uměřeným herectvím (Adam Driver a Jeremy Irons) a karikaturním figurkařením (Al Pacino nebo Jared Leto). Stojí za vidění, ale nic, k čemu bych se chtěl vracet. ()
Stařík mě i v tomto případě, po luxusním Posledním souboji, potěšil. Klan Gucci je zábavný film, s řadou vtipných momentů. Já tu taliánskou teatrálnost, afekt a výstřední trapnost chválím. Mě to bavilo, obsazení jedna báseň. Nevím, koho dřív, ale GaGa je prostě tlama non plus ultra, na této ošklivé holce se talentem nešetřilo, její kreace a výstupy mi silně evokují jednak Barbru Streisand, ale i pavlačové komediální manýry Sophie Loren. Tady se děvče vybláznilo tak, že v záběrech na obličej mohl bystřejší divák vidět v zorničkách blikající kalkulačku, čili pochvala. Krom jejích pěveckých počinů s Tony Bennettem mě její hudební extravagance míjí, ale hrát umí. S chutí si ji dám i v budoucích rolích na tělo. Al Pacino. Alovi bude dvaaosmdesát, jasně že vystřihl svůj standardní nadstandard, no a mě jeho stařecký, taliánský, odbržděný naturel nijak nepohoršoval. Jareda Leto bych nepoznala ani s pistolí u hlavy, toť chameleon, který Pacinova idiota vysekl parádně. Adam Driver, herecká perla současnosti. Já se toho ohyzdného chlapa nedokážu nabažit! Skvělý. Filmu sluší velké plátno, zobáky, ani kluky asi moc bavit nebude, pojetí je spíše klasické, prostředí okázalé a děj opřen o výstřední postavičky, které k byznysu kolem módy přirozeně patří. Ridley Scott ví přesně, co na plátně chce mít, sází na uvolněné, ale precizní herectví, perfektní kameru, kostýmy, hudbu, objektivně je to na 80%, však hodnocení vypeckuju na max. kvůli přidané hodnotě. Nejen že mě film zajímal, ale taky mě slušně rozesmál a pobavil. Žánr drama je v tomto poněkud zavádějící. ()
Zákulisie talianskeho módneho impéria je natočené svižne, hlavne prvá polovica je nadpriemerná a veľmi dobre sa na ňu pozerá. Lady Gaga začína byť schopnou herečkou, čo ma stále príjemne prekvapuje. Adam Driver je vo svojej počiatočnej plachosti veľmi dobrý a táto dvojica je určite ťahúňom snímku. Ridley Scott natočil v jednom roku dva veľké filmy (Posledný súboj) a vo svojom veku dokázal, že stále má čo ponúknuť divákovi. ()
Ridley Scott neustává ve své snaze přinášet stále nové filmy, které se nestanou rychlokvaškami, nýbrž zůstanou v povědomí diváků ještě alespoň několik let. I tentokrát se vrhl do nadměrně dlouhého eposu, u něhož mě však naprosto strhla první polovina a ta druhá mě už bavila o dost méně. O klanu Gucciů jsem toho před filmem moc nevěděl a nemohu tedy posoudit, kde je to umělecká licence (jako vždy jistě hojně zastoupená) a kdy se Ridley drží v rámci mezí historie, ovšem koho musím rozhodně pochválit, tak je Lady Gaga, u níž jsem ani po předchozích filmových zářezech nevěděl, jestli mě spíš štve nebo baví a tady mě tedy bavila dost. A čert vem její přestřelený akcent, tohle byla zkrátka její role. Jen škoda, že se Ridleymu právě v druhé polovině snímku nepovedlo udržet tempo, jinak by to byl v jeho kariéře další majstrštyk, letos dokonce už druhý. Takže za suprových 8. ()
„CO TADY HRAJEŠ ZA HRU?“… Dlouho je to příběh jedný paní, která věděla, jak využít všechny svý otvory. Skvělá Gaga, ovšem celkem nuda… Pak ale ta její Patrizia přitvrdí a atmosféra v rodině krásně houstne. A to se mi líbí, takže ta druhá půlka je celkem dramaticky zábavná, páč se pere to jejich velký rodinný prádlo. Přiznám se, že ten příběh neznám a žádnou jejich kabelku jsem nikdy nenosil. Možná kvůli tomu, Adamovi, Stefanii Joanne Angelině Germanotta, dědouškům Alovi či Jeremymu a namaskovanýmu Jaredovi, jsem nakonec celkem spokojenej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed“, kterou v roce 2000 napsala Sara Gay Forden, neznám. 2.) Kreslím si doma šatičky a jiný píčoviny. Třeba botičky. /// Thx za titule „Kateřina Hámová“. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()
- Na začátku filmu je uveden rok 1978, ale to není možné, jelikož ve skutečnosti svatba Patrizie (Lady Gaga) a Maurizia Gucci (Adam Driver) proběhla již v říjnu roku 1972. (hrumsrt)
- Originálny názov filmu House of Gucci pripomína názov kreatívneho tímu Lady Gaga – Haus of Gaga. (marek.stone)
- Patrizia a Maurizio Gucci měli dvě dcery, Alessandru (*1976) a Allegru (*1981). Ve filmu se však objevuje jen Alessandra. (hansel97)