Reklama

Reklama

Bio Ráj

  • Itálie Nuovo cinema Paradiso (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film má dvě časové roviny. Úspěšný filmový režisér si při zprávě o smrti starého vesnického promítače Alfreda vzpomíná na své dětství. Na pozadí poválečné bídy se rozvíjí vztah mezi malým Totem, neodbytně přitahovaným tmavým sálem kina a promítací kabinou (s hučícími praskajícími stroji, paprsky světla rozptýlenými v prachu, převíječkami a prázdnými cívkami rozvěšenými po zdech), ve které kraluje Alfred, zastupujíci mu autoritu otce, nezvěstného od války. Dospívající Toto se Alfredem nechá přemluvit k odchodu z vesnice, aby rozvinul svůj talent. Když se po letech vrací na pohřeb, stařičké kino je právě bouráno a dojatý Toto si promítá film, sestavený ze scén polibků, které musel Alfred na příkaz místního farářa vystřihovat, aby je teď odkázal svému příteli a žákovi. Svěží, divácky vřele přijatý film nesklouzl do sentimentality, ale s přesně dávkovaným sentimentem nostalgicky evokuje dobu, v které kino bylo pro vesničany jediným kulturně-společenským zážitkem. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

MikeCool

Ahoj. Ja som videl len režisérsku verziu trvajúcu 170 minút - a neľutujem z nej ani sekundu. Je v nej obšírnejšie vysvetlené zachovanie sa Alfréda a takisto sa dozvieš ako to dopadlo medzi Elenou a Totom...

Inú verziu ani nechcem vidieť...

MikeCool

MikeCool (hodnocení, recenze)

Zdravíčko

Stáhl jsem si Bio Ráj v domění, že si pouštím normální verzi a namísto toho jsem si stáhl SE verzi (124 minut), ale byl jsem úplně omámen a ze závěru doslova dojat!

Řekne mi někdo zdejší, co obsahuje ta půlhodinka navíc v základní verzi? Prý je ta SE verze lepší jak ta základní, ale chtěl bych znát názor někoho zdejšího... ? :-)

na příspěvěk reagoval siloalampa

Uživatel MikeCool smazal svůj příspěvek.

KIT.HL

KIT.HL (hodnocení, recenze)

V českém znění: Karel Pospíšil – Philippe Noiret (Alfredo), Pavel Zedníček – Enzo Cannavale (Spaccafico), Jiří Hromada – Jacques Perrin (dospělý Salvatore), Simona Stašová, Bohumila Dolejšová, Miroslav Saic, Martin Sobotka, Eva Jiroušková, Eva Spoustová, Dalimil Klapka, Jan Kalous, Miroslav Vladyka, Pavel Pípal, Vlastimil Bedrna, Stanislav Bruder, Miriam Kantorková, Monika Žáková, Libor Terš, Bohdan Tůma, a další.

Překlad: Tomáš Holý
Dialogy: Boris Adamec
Dramaturgie: Alena Poledňáková, Eva Lavická
Hudební spolupráce: Miloš Holeček
Zvuk: Jiří Hejlek
Střih: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Jana Eliášová
Vedoucí výroby: František Seidl
Režie českého znění: Miroslav Kratochvíl
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize, 1992

http://www.dabingforum.cz

na příspěvěk reagoval eldina

Kervorkian

Kervorkian (hodnocení, recenze)

Neviete, či náhodou existuje niekde nejaký zoznam filmov, ktoré sa premietali v Nuovo Cinema Paradiso? :)

West

West (hodnocení, recenze)

Nedoporučuju koukat na původní verzi z roku 1988. Jen tu sestříhanou z roku 1989. zkazí vám to celý film a hlavně konec. Poprvé jsem viděl tu sestříhanou a konec mě dojal. Podruhé jsem koukal na tu původní directors cut SPOILER! a v tý ke konci převrátí celý příběh kde z Alfreda udělají podrazáka.. Lituju toho že jsem to viděl. Kouzlo filmu je pryč. Ten špatný konec mám už vrytý do paměti.. 

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Chýba tomu komercia a reklama... Alebo naopak, filmu nechýba nič, len ľuďom ľudskosť...

Theatis

Theatis (hodnocení, recenze)

Nemozem si pomoct, ale mne sa tych 87% a obcasna ucast v TOP200 zda strasne malo. co tomu chyba v porovnani s takym 'Zivot je krasny' alebo rovno s Forrestom Gumpom?

PavelDanko

PavelDanko (hodnocení, recenze)

Dokonalý srdceryvný příběh, který musíte vidět! Těm, kteří viděli původní verzi filmu z roku 1988, doporučuji navíc shlédnout režisérskou verzi "Nuovo Cinema Paradiso - The New Version", která vysvětluje mnohé počínání postav. Osobně jsem rád, že se touto verzí příběh prohloubil, avšak na druhou stranu se také uzavřel se zdánlivým vrhnutým stínem právě na Alfréda, který je stěžejní postavou filmu a tak trochu strůjcem štěstí Tota a Eleny. Po shlédnutí režisérské verze jsem byl trochu zklamán vývojem některých postav, zvláště pak první sexuální zkušenosti Tota s místní prostitutkou mění charakter jeho postavy, potažmo i jeho vztahu s Elenou. Později jsem si raději opět pustil původní verzi. Otázky, které obecně první verze vyvolává by si podle mě měl každý zodpovědět sám. Režisérská verze mnohé vysvětluje, ale ne zrovna tím směrem, jakým bych si přál...

swed

swed (hodnocení, recenze)

Nuda určitě ne, jen ta délka byla lehce přepísklá :)

Enrico

Enrico (hodnocení, recenze)

Tak teď ani nevím co přesně napsat. Pokusím se, aby to dávalo smysl. Dnes jsem (díky Lence) viděl znovu film Bio ráj (s původním českým dubbingem),poprvé po více než 15 letech. Přiznám se, že tak silný emotivní zážitek z filmu jsem nikdy předtím nezažil. Ještě, že jsem se na něj díval sám...... BIO RÁJ je pro mě FILM FILMů !!! Všem ostatním bych měl okamžitě ubrat několik hvězdiček, ale samozřejmě to neudělám, ptz jsem ovlivněn tou bezprostedností :) Dalšího komentáře zatím nejsem schopen. Ale jedno vím. Těžko se někdy objeví - pro mě - krásnější film...........

RadimFišer

RadimFišer (hodnocení, recenze)

Tento film na mě vytváří dojem, že je živý. Že žije. Jakoby ho nikdo nehrál. Ale na náměstí to vypadá jako v kulisách. O to více mě překvapilo, když o několik desetiletí později, po návratu hrdiny, je náměstí plné aut. To jsem si uvědomil, jak se časy od té doby změnily. Dříve jsem ty auta neviděl, teď již budu. Neuvěřitelně objevný film po filmech stylu Clarka Gambla a jeho soudržníků. Na závěr snad jen Well done

Enrico

Enrico (hodnocení, recenze)

Já si živě pamatuju, že jsem tento film viděl když jsem byl hodně malý, mohl jsem mít tak 12 let a už tenkrát to byl mocný zážitek s dojemným koncem plným slz.... od té doby marně už 13 let čekám, až se objeví opět v TV.....

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Poprvé jsem tenhle film viděl v rámci školního představení. Bylo mi tehdy 12 a na představení byly i starší ročníky. Dá se říci, výkvět puberty. A tenhle film je dokonale spacifikoval. Pamatuju si, že po filmu se každý marně pokoušel tvářit, jako že to to s ním nic neudělalo. Neznám moc filmů, které to dovedou.

Gianni

Gianni (hodnocení, recenze)

Nemyslel som si, ze este niekedy uvidim tak silny, emotivny a uprimne krasny film. Dlhe roky moje prve priecky najlepsich filmov okupovali filmy zo spoluprace Martin Scorsese - Robert de Niro, ale po zhliadnuti tohoto skvostu sa az bojim skonstatovat, ze maju vazneho konkurenta. Priznam sa, ze prave z tohoto respektu, budem velmi dlho pokrytecky premyslat na ktory stupienok tento film zaradim, aj ked to uz mozno davno viem...kto nevidel tento film, nevie co je film.

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Legendární kino Aero slaví dvacet let

Legendární kino Aero slaví dvacet let

31.01.2018

Od 1. do 7. února bude žižkovské kino Aero slavit dvacet let své novodobé existence. Diváci se mohou těšit na filmové předpremiéry, koncert skupiny Tata Bojs, otrlou neděli s Festivalem otrlého… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama