Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Transformacni filmy miluju (neplest si s Transformers!) a pokud je pricina premeny starodavne zarizeni, ktere dela z lidi upiry, pak uz vubec neni co resit. Del Toruv celovecerni debut dopadl velmi dobre, zejmena svym scenarem, ale ani zpracovani vubec nezaostava a ukazuje, ze ma Del Toro v ramci hororu urcite co rict. Navic Ron Perlman, to je proste reznik, ze ktreho mate radost jen co se objevi na scene. 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film o touze po nesmrtelnosti, lépe řečeno věčnosti. Objevuje se zde již del Torův rukopis, který rozvine v následujících filmech. Záliba v hmyzu se naplno projeví ve filmu Mimic, fantaskní svět plný nočních můr s dětskou hrdinkou ve Faunově labyrintu. Pití krve a krvavé scény vůbec jsou tématem Bladea 2... Stroj času v podobě brouka připomene L´Marchantovu kostku z Hellraisera. Také ona nakonec většině svých majitelů přinese nekonečnou rozkoš...v podobě pekla. Precizní práce s kamerou, cit pro výtvarné obrazy a detail však nedokážou vyvážit pomalé tempo filmu. Ron Perlman se svou ojedinělou vizáží dá vzpomenout na jeho herecké začátky - Boj o oheň a Jméno růže. A zde má neustálé problémy s nosem! V závěru filmu jsem si vzpomněl i na Re-Animátora.... Celkově za 3, jelikož i přes zajímavé nápady jedno podívání stačí. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Začalo to zajímavě, zajímavé to bylo v průběhu a zajímavě to i skončilo. To je tak, když za filmem stojí zajímavý scénář. Nicméně mi to přišlo strašně lacině udělané a kupodivu i dost špatně zrežírované, což bych u Del Tora vážně nečekal. Utraceného času sice nelituji, ale už jsem hodinu a půl života strávil i lépe. 60% ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Prvý celovečerný film režiséra Guillerma del Tora a vôbec nie zlý.Trochu horror,trochu rodinná dráma.Ale je hodne odlišný od bežných upírskych filmov.Možno by bolo dobré,keby film mal trochu rýchlejšie tempo.Príbeh je dosť originálny a nezvykli a je aj veľmi vzdialený od ďalších filmov tohoto režiséra,ako napr.Hellboy alebo Pan´s Labyrinth.Cronos prevrátil tému klasického upírskeho horroru hore nohami. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Mexiko – kolébka geniality, nebo šílenství. Del Toro má obojího dostatek. Cronos je jeho debut a je to znát. Víc než del torovské rysy připomíná Cronenbergovo eXistenZ, či Friedkinův Bug(už vím od koho si pánové vzali inspiraci). V té době zažívá entomologie nebývalý boom. V Cronosu převažuje nejednotná příběhová linie… upíři, touha po nesmrtelnosti, alchymistické kejkle. Avšak dědečkův vztah s mlčenlivou vnučkou je obdivuhodný. Prožít to co ona, tak jsem už od útlého dětství na práškách. Scéna kdy děda líže z mramorové podlahy na hajzlíku čerstvou krev patří k těm nechutnějším(za čistotu nedám ani zlámané peso). Ron Perlman se objeví v nezvykle „normální“ roli synovce(prosím, už ne strýčku..!). A protože dabing byl otřesný, tak jsem si Cronos nevychutnala, tak jak by si patrně zasloužil. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu jsou použita jména Jesus Gris a Angel de la Guardia. Pokud jména přeložíme, dostaneme „Šedého Ježíše“ a „Strážného anděla“. Anděl chrání strýčka a Ježíš má šedé vlasy, později i kůži. (HellFire)
  • Na oslavě počátku nového roku jasně vidíme postavičku v kostýmu hodin. I když jsou hodiny funkční, stojí na místě, což je metaforou pro film. (HellFire)
  • Speciální efekty pro film vytvořila del Torova společnost Necropia (která po 15 letech existence ukončila svou činnost). (HellFire)

Reklama

Reklama