Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (454)

sud 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby nejlepší pohádka Zdeňka Trošky. Tahle pohádka je skutečně pohádková a není to pohopouhý výcuc z několika pohádek ("Z pekla štěstí"), nebo výcuc z výcucu ("Z pekla štěstí II") a ani bláznivý pelmel ("Princezna ze mlejna II"). Filmu vévodí sympatické herecké obsazení v čele s Michaelou Kuklovou a Janem Potměšilem. Trochu drsnější pohádka, kterou bych doporučil spíše starším dětem. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Troškův ojedinělý kvalitativní příspěvek, akční pohádka jak má být se sympaťákem Potměšilem v roli ševce prťavce. Exteriéry okolo Malé Skály a interiéry zříceniny Frýdštejna byly zvoleny stejně dobře, jako herci do všech hlavních a vedlejších postav. Na svou dobu hodnotím kladně i triky. Dal bych více hvězd, kdyby Blanarovičová pořád neječela a Kuklová furt nebulila. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je rozpolcená, nevyvážená a nedodělaná. Troška ji zbytečně komplikuje, natahuje. Každý dobrý nápad, utopí v blbosti. Humor a místy napětí sice mnoho zachraňuje, bohužel spousta pasáží je bez nápadu a takové té pohádkové atmosféry. A právě ona česká pohádková atmosféra (či jak to mám popsat) zde skoro chybí. Celkově jde o jednu z posledních podařených pohádek, která však na své starší sestřičky nemá ani náhodou a v mých očích ji zachraňuje jen to, co u nás za kvalitu vznikalo po roce 1990. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vybavuju si, když tahle pohádka byla nová (už toho taky hodně pamatuju, ale to je spíš tou cvičenou pamětí než věkem, zatím), že se v nevím jakém časopise, který odebíral jeden rodinný známý, objevil článek v rubrice "nemusíte se mnou souhlasit", který Jasněnku totálně rozebral a udupal. Bylo to hodnocené jako násilné, křečovité a příliš brutální dílo, které by děti vůbec vidět neměly. Mně se to líbilo už tenkrát (přiznávám, že svou roli v tom sehrálo i to, že od dětství znám Sluneční paní a říkám jí teto). Drdovy pohádky jsou skvělé, však taky jejich vydání v mé knihovničce je pěkný salát, jak to bylo (a je) často čtené. A vůbec, může být film, kde se létá, špatný? ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je důkaz, že Troška uměl točit dobré filmy o do začátku 90. let byl zdatným filmařem. Potom mu asi prdlo v kouli a počínaje Princeznou ze mlejna ztratil nadobro soudnost a jeho tvůrčí schopnosti upadly a ztratily se někde v bezedných bažinách trapnosti a nevkusu. A velice pochybuji, že by opět dokázal natočit film, kterým by se z těch bažin vyhrabal na povrch kvalitního režisérského postu, ke kterému v 80. letech patřil. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (42)

  • V roce 1987 získala pohádka první cenu na Mezinárodním filmovém festivale v Chicagu a o rok později zvítězila na Eurofestivalu v Bruselu. (Stocki)
  • Helena Růžičková (čarodejnica z Čiernych lesov) zaspomínala, že líčenie a maskovanie jej a Yvetty Blanarovičovéj (Černava, dcéra čarodejnice) trvalo každý natáčací deň dve hodiny a keď ju na konci dňa odlíčili, vôbec si nemohla siahnuť na tvár, lebo ju mala celú opuchnutú. (Raccoon.city)
  • Ve scéně, kdy Černava (Yveta Blanarovičová) shodí Jasněnku (Michaela Kuklová) ze schodů, spadla Michaela Kuklová tak nešťastně, že zalehla jednu z krys. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno