Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (454)

kajas 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem tuto pohádku odmítala, dnes uznávám, že má určité kvality - mladý Potměšil, pořádně hnusné a nebezpečné zlo, krásná (ale taky dost ufňukaná) princezna. Co ale nadále nemůžu překousnout, je král a jeho posluhovači, vynechat by se určitě dala i postava Černavy. "Myšičko, pojď ke mně, pojď, maminka tě spapá." ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem ten film automaticky považoval za odpad, jako cokoli od Trošky (je ale dobré říct, že lidi jako já s ním dlouho neměli problém, a citovat Slunce seno u piva nijak nemohlo člověku ohrozit image - ten zlom přišel až v momentě, kdy Troška natočil Kameňák a všichni jsme se ho od té doby naučili nenávidět). Když jsem ho teď ale viděl znovu v telce, musel jsem objektivně uznat, že to má nepopiratelné filmařské kvality, a hodně se mi to líbilo. Mladá Kuklová byla velmi krásná, Potměšil byl snesitelný, a ten Drdův příběh je dramaticky velmi nosný (byť v dětství mi to nahánělo dost hrůzu). Příšerná Blanarovičová je ovšem krajně nesnesitelná už zde, 7 let před Princeznou ze mlejna, kde to dosáhlo gigantických rozměrů, a vadí mi tam taky ten přeexponovaný obraz v mnoha scénách, na které se kvůli tomu nedá dívat. Vlastně je to zvláštní film, protože je na něm vidět, jaký talent Troška měl, a současně se zde už naznačuje, jaké sračky bude v budoucnu točit. Ale prostě objektivně viděno podle mě není fér ten film šmahem zatracovat, jako jsem to sám dělal. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Po opravdu dlouhé době jsem se zase vrátil k „pohádkám“, kterých jsem v dětství viděl nespočítaně, leč poslední roky jsem se jim záměrně vyhýbal. Byla to však škoda, protože valná většina hlavně těch našich starých pohádek – jsou opravdu klenoty a tento film řadím k těm nejlepším, co režisér Troška natočil. Takhle má vypadat slušná pohádka s dobrým příběhem i slušnou atmosférou. Růžičková byla excelentní, Kuklová pohledná a nechyběli ani náznaky napětí (které ocení hlavně mladší publikum). ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Debilní pohádka s uřičenou Blanarovičovou, a zpizděnou Kuklovou, která je mi absolutně nesympatická. Jediný, kdo si záporáckou roli vážně užívá, je Růžičková. Krom několika zajímavých filmových vychytávek, obstojných triků a temné atmosféře, je toto hodně nesympatická pohádka s nesympatickým hereckým ansámblem. 55% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Téhle pohádky jsem se jako malý bál a nechtěl jsem se na ni moc dívat. :-) Tvůrcům se povedlo vytvořit místy až děsivou atmosféru (pro děti), za což tvůrcům vlastně patří z pohledu dospělého pochvala, ale pro malé děti to úplně není. Byl jsem překvapený, když jsem zjistil, že režisérem byl Zdeněk Troška a byl to jeho pohádkový debut. Je to hodně jiné, než jeho další pohádková tvorba. Dospělejší, méně ukřičené, vážnější a má to lepší atmosféru. Masky a výpravu si pamatuji už od mala. Stejně tak jako fungující hlavní dvojici v podání Jana Potměšila a Michaely Kuklové nebo dvě odporné (a skvěle nahastrošené a zahrané) čarodějnice. Kdybych to viděl starší, možná dám i vyšší hodnocení, není to vůbec špatné. Jen si nemyslím, že je to pro nejmenší a svým dětem to zatím pouštět nebudu. To je u pohádky pro děti mínus a v hodnocení se to projevilo, tři hvězdy. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (41)

  • Jan Potměšil (obuvník Jíra) dostal pozvánku do filmovej rozprávky, keď chodil ešte len do prvého ročníka na DAMU. Škola najskôr s tím nesúhlasila, ale, keď sa zistilo, že hlavná časť sa bude natáčať cez prázdniny, tak natáčanie Janovi povolilo. (Raccoon.city)
  • Je již tradicí, že režisér Troška obsazuje do svých filmů svoji tetu Venuši Humhey. Tentokrát se mu však v roli Sluneční paní nezamlouval její hlas a především akcent. Proto ji při postsynchronech nadabovala Jana Preissová. (funhouse)
  • Helena Růžičková (čarodejnica z Čiernych lesov) zaspomínala, že líčenie a maskovanie jej a Yvetty Blanarovičovéj (Černava, dcéra čarodejnice) trvalo každý natáčací deň dve hodiny a keď ju na konci dňa odlíčili, vôbec si nemohla siahnuť na tvár, lebo ju mala celú opuchnutú. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama