Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (767)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani som si nemusel ku komentáru púšťať film, pretože po nekonečných reprízach v televízii ho diváci poznajú naspamäť. Mne stačilo vidieť ho dva krát. Dávam mu relatívne vysoké ohodnotenie, pretože spĺňa hlavný účel komédie - baviť. Nemám potrebu ohŕňať nos nad jednoduchým dedinským humorom, keď aspoň trochu funguje. Iná situácia je u pokračovaní tejto slunkosenovej trilógie, kde už jej tretí diel považujem za nepozerateľný. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe vďačná komédia, aby sa národ bavil a mal pocit, že sa trochu odviazal - avšak pod láskavým dohľadom cenzorov. Niektoré hlášky zľudoveli, aj keď ten komunálny humor dnes už asi nie je na hrane vkusu, ale pod ňou. Obsadenie hercov je fajn, zápletka príbehu tradične dobrá. Zdeněk Troška proste letné komédie vie. Je tu veľa hlášok a humoru. Pohodová česká komédia, ktorá nesklame a ani neprekvapí, ale človek sa na ňu vždy rád pozrie, keď ju v televízii hrajú. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Pavel Kikinčuk - (Šimon) +++ Veronika Kánská - (Blažena) +++ Petra Pyšová - (Miluna) +++ Marie Švecová - (Keliška) +++ Helena Růžičková - (Škopková) +++ Stanislav Tříska - (Škopek) +++ Erna Červená - (Babička) +++ Martin Šotola - (Jirka) +++ Miroslav Zounar - (Předseda) +++ Jiří Lábus - (Béďa) +++ Pavel Vondruška - (Tajemník) +++ Luděk Kopřiva - (Farář) +++ Jiřina Jirásková - (Hubičková) +++ Jiří Růžička - (Josef) +++ ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Doprčic, kterej blbec zase!" pamatujete, když někdo v dědině zkratoval a zhasla celá ves? Já jo. A tuhlě větu vždycky pronesl dědeček. A stejné to bylo s televizí. Netvrdím, že tyhle Troškovy komedie jsou kvalitní, ale pár vesnických prototypů jsem tu poznal. Podobní lidé - věřte nevěřte - existují. Tento film je z celé trilogie nejvíce "ze života". ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Vynikající česká klasika, která nikdy neomrzí. Troškovi se to rozhodně povedlo. Film vystihuje skutečný život na vesnicích a má skvělé herce, kteří podali vynikající výkon. Nejvíc se mi líbila Helena Růžičková, která byla jedna z nejlepších českých hereček. Hudba taky povedená, dvojka se mi líbila o chlup víc, ale i tak není co filmu moc vytknout. Celkově ho hodnotím na 95% = ***** ()

Galerie (27)

Zajímavosti (75)

  • Pavel Kikinčuk (Šimon Plánička) povedal, že v žiadnom ďalšom pokračovaní nechce byť. Doslovne sa vyjadril, že „v takých sračkách hrať nebude“ – prezradil scenárista trilógie, Petr Markov. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama