Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

andalin 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá minisérie o skutečném masovém vrahovi, který v 80. letech zavraždil údajně až 15 mladých mužů, pár dní si s nimi "hrál" a pak je řezal na kusy. Policie o jeho působení neměla tušení po dobu cca 5 let. Mrazivé. David Tennant hrál postavu Dese samozřejmě perfektně, až se mi z něj kolikrát dělalo špatně. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

uvítal bych sice spíš klasickou kriminálku s pátráním po vrahovi,nicméně to vzhledem k tomu jak se případ vyvíjel v reálu nebylo možné.Nezbylo tak než diváků naservírovat něco mezi standardní detektivkou a psychologickým profilem vraha a v tomhle ohledu Des obstává na výbornou.Na jedné straně je totiž sympatický detektiv a na straně druhé pak lidská zrůda,kterou si ale David Tennant neuvěřitelně dává a opravdovému Nielsenovi jako kdyby z oka vypadl (což je skvěle vidět na vložených dobových záběrech).Soudní líčení,kde se hraje o podobu a délku trestu je z pohledu laika nepochopitelné (vzhledem k případu),nicméně realita asi bude mnohdy ještě horší...80% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, takto hrané dokumenty sa mi páčia, škoda, že ich nie je viac. Celé mi to pripomenulo seriál s fantastickým McConaugheym v Temnom prípade. Tam presne prebiehali podobné silné rozhovory, ale na rozdiel od Desu to nebol skutočný prípad. Výborné ladené sú tie roky sedemdesiate-osemdesiate, od oblečenia až po zobrazenia reálií, no a zaklincované to bolo špičkovou angličtinou. Navyše tu hrá grandiózna hudba a keď som počul kontrabas, spomenul som si na hutné chvíle v Game Of Thrones, tam hral podobný podmaz. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

David Tennant patrí k mojím najobľúbenejším hercom, a tu to zase podal bravúrne štýlom facka cez hubu. Cool vrah. Aj keď reálny... "Prečo ste to urobili?" "Ja neviem. Myslel som, že mi to poviete vy." - Ten rozhovor ma dorazil:)) Keď budem mať nabudúce upchatý záchod, tak asi zavolám rovno políciu. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Dennis Nilsen, sériový vrah ktorý desil Anglicko v minulom storočí a lapenie ktorého bola neskutočná náhoda. Atmosféra tej doby zachytená ako vždy precízne a pomalé budovanie napätie graduje až do súdnej siene. Nečakajte akčné sekvencie, všetko je to skôr o dôslednej práci vyšetrovateľov ktorých životy sú jeden veľký stres a tona cigariet. Vrah je veľmi inteligentný a mätie stopy aby skomplikoval súdny proces. Chválim výborného Davida Tennanta, ktorý ako keby skutočnému vrahovi z oka vypadol. Páčila sa mi aj rola životopisca, ktorý sa držal pri zemi. Tento druh seriálu - true crime veľmi môžem a toto dielo rozhodne odporúčam. 80 % ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama