Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

curunir 

všechny recenze uživatele

Keďže som tento film nevidel aj vyše 10 rokov a jedná sa o snímku o ktorú sa naše televízne spoločnosti akosi nebijú, vydanie tohoto filmu na DVD som uvítal a ani chvíľu som neváhal a kúpil som si ho. Ako to mnohí užívatelia uvádzajú obraz je v absolútne otrasnom stave, ešte horšie je to však s dabingom, ktorý nielenže v češtine nijak ľúbezne neznie, navyše je do neho počuť aj poľský originál. Okrem aj samotný zvuk je nahratý tak, že sa sústreďuje hlavne na dialógy, čím okolité zvuky úplne zanikajú, rovnako ako hudobná zložka. Ak by som mal hodnotiť teda kvalitu DVD, tak by odomňa poťažko dostal 1*. So samotným filmom je to aspoň zato omnoho lepšie. Sienkiewicz napísal Križiakov v roku 1910, k 500. výročiu bitky pri Grunwalde a keď sa Poliaci o 50 rokov neskôr pustili do filmovej verzie tohto impozantného diela stvorili film, ktorý má aj dnes čo ponúknuť. I keď po mnohých stránkach už dnes nie je úplne dokonalý, v dobe svojho vzniku to musela byť paráda. Filmu trocha trvá kým pridá na tempe, výhodou však je že Alexander Ford vedel rovnako dobre nakrútiť dialógy ako aj bojové scény. Poliaci sa v posledných rokoch celkom predviedli v adaptáciach Sienkiewicza a myslím si, že znovu nakrútenie Križiakov by mohlo byť veľmi zaujímavou udalosťou. ()

July 

všechny recenze uživatele

Značně zidealizovaný pohled na historii, poněkud prkenní herci a laciné souboje dělají z proklamovaného velkofilmu jen průměrný "historický film". Nebylo to špatné, vlastně se mi film celkem líbil (a postava hlavního intrikána z křižáckých řad by chtěla rozvést) a román by mohl být hodně dobrý, ale slavný snímek mě přímo neoslnil. Husitská trilogie mi přišla i trochu lepší. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem četl Sienkiewiczovu knížku Křižáci a dodnes je v mém srdci zapsána nesmazatelným písmem. Tento film je písmem trochu méně viditelným, ale přece jen velmi potěšil. Přes svou délku nenudil a na skoro tři hodinky mne vrátil do mého oblíbeného rytířského středověku. Velmi potěšitelné byly i bojové scény a středověké reálie vůbec. Poláci mají bohatou historii a na tyto velkofilmy jistě talent. Více o filmu je možno dozvědět se zde: http://filmpolski.pl/fp/index.php/122230 ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak dlouhý, tak dám asi 3*, ale dívat se 180 minut na film, kterej vás nenudí jen proto, že se smějete tomu, jak je to špatný a některejm polskejm slovním hříčkám, který pro Čecha nabírají specifický význam, není žádnej šlágr... Vizuálně hodně špatný, dialogy taky mizerný, skoro každá postava působí aspoň chvíli prostoduše právě kvůli "super" replikám, příběh ucházející... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhý film, který si u mě podkopal svou reputaci hlavně přemrštěnou stopáží, která mohla být klidně i o třetinu kratší. Z hlediska výpravy a kostýmů se mi film líbil, ale některé scény mě prostě nebavily a přišly mi i hloupé a naprosto nadbytečné. Zkrátka pro mě osobně hodně průměrný film, který zaujme nejspíše diváky, kteří se zajímají o křižáckou historii. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)

Reklama

Reklama