Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bůh opustil nebesa. Píše se rok 1985, v Bílém domě vládne Reagan a smrt swinguje v rytmu AIDS. Ve společnosti vládne pokrytectví, strach z odlišnosti a zahanbení, výčitky za minulé prohřešky, drogy a především sex.
Muž miluje muže. Mají se ke své sexuální orientaci přiznat, nebo je lépe ji skrývat, jako je tomu v případě právníků Roye Cohna a jeho kolegy Joa Pitta? Roy to dělá z obavy o svou kariéru, Joe proto, že se za ni stydí. Je dokonce ženatý s Harper. Ta se poté, co jí manžel odhalí pravdu, dostává na absolutní dno a začne být závislá na valiu. Léky, coby jediný utěšující prostředek, se stanou nejlepším společníkem i Roye, který má AIDS (okolí ovšem tvrdí, že má rakovinu jater). Umírá i Prior Walter, který se nakazil, když byl nevěrný svému milenci Louisovi. Louis jej proto opouští a setkává se s Joem.
Šestidílná minésrie HBO Andělé v Americe je považována za výjimečnou televizní událost - komorní a zároveň epickou podívanou, jež reflektuje dobovou politiku a morálku na příběhu šesti postav, jejichž osudy se vzájemně prolínají v bouřlivém prostředí New Yorku konce 80. let. Na hranici mezi komedií a tragédií, lásky a zrady, života a smrti sledují diváci jejich cestu krajinou zoufalství i naděje, která byla tak určující pro Ameriku konce 20. století.
„Je v tom vše, co si dovedete představit: láska, smrt, opuštění, zodpovědnost, pokrytectví. Ale díky představivosti Tonyho Kushnera také spousta smíchu a fantazie,“ vysvětluje představitel jedné z postav Jeffrey Wright.
Dramatické poselství příběhu, vynikající režie a účast slavných hereckých hvězd zaručily úspěch seriálu i při uvedení v Evropě, která je otevřena nejen otázkám politickým, společenským a náboženským, ale také problematice spjaté s homosexualitou a šířením nemoci AIDS.
Jedinečné na seriálu kromě jeho námětu a zpracování je i to, že někteří z herců ztělesňují (stejně jako tomu bylo na divadelní scéně) více postav. Zvláště obdivovatelé Emmy Thompson a Meryl Streep si těchto skvělých hereček užijí dosyta. Emma hraje postavy tři, Meryl čtyři: „Byla to opravdu velká legrace a bylo zábavné hrát více postav. Měla jsem původně hrát tři, ale nakonec mi Mike řekl, jestli nechci hrát čtyři. A já: ‘Jo, nemůže jich být pět?‘.“  Další postavy stejně brilantně ztvárnili Mary-Louise Parkerová, Jeffrey Wright, Justin Kirk, Ben Shenkman, Patrick Wilson, James Cromwell, Michael Gambon a Simon Callow. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (192)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz pominu fakt, ze pribeh je pouze slepenec vsemoznejch dramat, ktery tu uz byly a neprinasi nic noveho a tudiz i prostor 6 hodin je trochu zbytecne dlouhej a ze vsechny hlavni muzsky postavy jsou teplousove a ani zensky postavy nepusobi kdovijak normalne a do toho vseho tu je misty nejakej naprosto priserne zvladnutej trikovej zaber, tak i pres tohle vsechno se jedna o naprosto famozni drama, ktery tech sest hodin absolutne nenudi, neni tu nouze o silny sceny a je to ozvlastneny tou linii s andelem a prorokem. No a krome perfektniho scenare a paradni rezie se film muze oprit o naprosto dokonaly herecky vykony a pak tu jsou jeste Al Pacino a Meryl Streep, ktery nad ostatnima jeste daleko vynikaj a oboum bych dal z fleku oskara. Celkove fakt fantasticky drama. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto dechberoucí americká minisérie, která mě dostala hned na začátku krásnou úvodní znělkou a pustila mě až na konci. Ale na vydechnutí si budu muset ještě dost dlouho počkat. Dostal jsem kvanta kvalitního materiálu k přemýšlení. V tomto epickém vyprávění se kloubí a řeší hned několik problémů najednou a všechny jsou dost populární i dnes - náboženství, AIDS, homosexualita, ... Pokud chce někdo vědět více, jak probíhá AIDS, tak stačí zkouknout toto. Herecké obsazení a výkony jsou ohromující a Zlaté glóby a Emmy přistály roku 2004 ve správných rukách nefalšovaných umělců. Nevím, koho bych vyzdvihnul nad ostatní, protože všichni hráli přesvědčivě a hlavně od srdce. Možná jsem ale chvílemi nemusel Bena Shenkmana. Vizuální efekty jsou trošku laciné a příliš umělé, ale do minisérií naprosto vhodné a dostačující. Ke kameře nemám slov, protože některé záběry z hlavy jen tak nedostanu. Kupříkladu ohnivý sex s polygenitálním andělem. No a pak samozřejmě nepřeslechnutelná hudební stránka, ve které vynikla hlavně úvodní melodie Angels in America a pak jí dosti podobná The Mormons. Zkrátka pro mě dosti zásadní dílo, nezapomenutelné, plné emocí a mysterióznosti, na které budu vzpomínat ještě dost dlouho. A opravdu škoda pro ty, co AvA odsoudí hned na začátku, protože přichází o hodně. ()

Reklama

mustafa 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych podotknout, že filmy o homosexuálech příliš nemám v oblibě. Tento seriál (hodně dlouhý film?) je ale výjimkou. Doslova jsem nadšen tímto seriálem. Moc jsem se těšil na každý další díl. Nejvíc si vážím toho, že každý díl byl pro mě něčím překvapující. Síla seriálu spočívá především ve vynikajících dialozích a ve skvěle napsaných a natočených vyhrocených scénách. Nebude moc originální, když napíšu, že výkony herců jsou fenomenální, ale bude to stoprocentní pravda. Moc se mi líbilo, jak je zde popisována Amerika kolem roku 1985 a vláda Ronalda Reagana - především debaty okolo americké politiky té doby. Mou nejoblíbenější postavou se stal Roy Cohn: jak vnitřně bojuje se svými hříchy a přitom chce před veřejnosti zůstávat dál tím pyšným a namyšleným právníkem, který za každou cenu neuzná svou prohru - tím budu fascinován hodně dlouho. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento seriál predstavuje niečo úplne nové v celkovom ponímaní,seriálov. Jeho najväčšou výhodou je že sa tvári aj vyzerá ako film. Film ktorý je natiahnutý na 360 minút. Nichols si nevybral zrovna najlepšiu látku, pretože je nesmierne ťažké previesť divadelnú hru na plátno a nie vždy sa to podarí a Nichols nie je režisér ktorý by natáčal samé úžasné filmy ale musím podotknúť že anjelov zvládol na výbornú. Je to krásne, tiché, čarovné, skutočné, iné. Asi žiaden film mi nedal možnosť nazrieť do sveta homosexuálov týmto spôsobom. Síce mi trocha vadí že na lesbičky za zabúda ale celkovo mi tam tá homosexualita nevadila. Nič proti skrotenej hore anga leeho ale musíte uznať že teplý cowboyi sú preca len iné kafe. Herci sú to výsostne skvelý a najväčšia chvála putuje Pacinovi ako obvykle, ktoré ho som naozaj nemal rád ale aj mi ho boľo ľúto, Wright ktorý zahral charakterovo najlepšiu rolu vo svojom živote a ja som mu to zožral aj s navijákom, Kirkovi ktorého osud som sledoval s takým súcitom až som sa sám sebe čudoval a pre mňa je to práve Kirk čo spravil svojim herectvom s tohoto seriálu to čo je, no a Parkerová ktorej pomätenosť bola mätúca, vtipná a strašná zároveň a tiež preto lebo vo filme plnom homosexuálov bola ona jediná dievča a vedomá si toho dala do roli všetko. Thompsonová mi prišla neskutočne prehrávajúca ale len ako anjel, môj osobný pocit , možno že to tak malo byť ale na anjela mi to nesedelo. Postava doktorky bola úžasna. Streepová takisto. Jej Hannah typická američanka a to mi liezlo na nervy, ale ako rabín a duch sa zhostila svojej úlohy na výbornú. Newmanova hudba bola priam než dokonalá a krásne splynula s dejom. Od prehrávajúcich a absolútne nesympatických hercov ako Wilson a Shenkman ktorých vzťah bol síce opodstatnený ale pre príbeh nepotrebný a pre to ma ich scény nudili. Celkovo to nie je zlý seriál. tak isto nebo bolo nádherne zobrazené, ale okrem toho prehrávania mi tam vadili neustále rozhovory o politike. Američania možno rozumejú ale ja zásadne politiku neuznávam a jediné prečo v tomto seriáli bola aby pripomenula dobu, lenže voči príbehu je nepodstatná pretože príbeh sleduje osudy ľudí, ktorý majú problémy zo svojou sexualitov, rodinou, manželkou, AIDS, takže politika je tam celkovo rušivá. Koniec je vzhľadom na ameriku neamerický a preto poteší. zvláštne dielko, ktoré mi v pamäti bude dlho rezonovať ale kvôli spomínaným veciam nemôžem dať 5* ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl jmenovat filmové dílo, u kterého ani po dlouhém přemýšlení prostě nevím, co si myslet, dost možná bych na prvním místě uvedl: Andělé v Americe. Zhruba polovinu stopáže tvoří skvěle napsané i zahrané psychologické sondy v duchu anotace (,,Bůh opustil nebesa, v Bílém domě vládne Reagan a smrt swinguje v rytmu AIDS"). Tyto scény mi přišly skvělé a sugestivní - třeba linie s Al Pacinem, kde není potřeba nic jiného, než... Al Pacino!, užívající si roli nemorálního parchanta umírajícího na AIDS. Jenomže občas jako by se náhle režisér i scénárista zbláznili - sochy andílků ožívají, Meryl Streep si nalepí umělý plnovous a bůhvíproč hraje starého Žida, nahá Emma Thompson lítá vzduchem a chrlí oheň z vagíny, k Priorovi mluví dva komičtí pomatení poslové, kteří působí jako z Císařova pekaře... Seriál se začne obalovat jakýmisi podivnými výjevy, jako kdyby nestačilo prostě jen dobře odvyprávět silný příběh - do komplikovaného děje se navíc zaplétají Židi, křesťani, mormoni, feťáci, nemocní, běloši, černoši, nakonec Prior nese nějakou knihu Proroků na nebesa či co.. zkrátka stává se z toho slušný guláš, který působí jako kdyby předlohu napsal stoupenec Vesmírných lidí... Takže fakt nejsem schopný se rozhodnout, jestli se mi tenhle úlet spíš líbil nebo spíš ne. Ale nakonec hodnotím nadprůměrně, protože každopádně jde o dílo pozoruhodné, které jednoho donutí přemýšlet... A taky protože je to bezpochyby jediný film, ve kterém si Meryl Streep dává francouzáka s Emmou Thompson. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (18)

  • Jde již o čtvrtou spolupráci režiséra Mika Nicholse s Meryl Streep, avšak první minisérie či seriál. (jezurka42)
  • Když sestra Emily začne na Priora mluvit hebrejsky, pronáší El Malei Rachamim, modlitbu pro mrtvé, a žádá o odpočinek pro Priorovu duši. (Wendy)
  • Podtitul divadelní hry byl "Fantazie gayů na národní témata". (StarsFan)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Reklama

Reklama