Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

xenopus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem "za mlada" neviděl, takže bez nostalgie. A hodně jsem se u něj tuhle nudil navzdory jeho kratší stopáži. Holota vyvádí různé nezbednosti, tak to bylo odjakživa... ať ta školní, tak tak již odrostlejší. Vůbec jsem se nebavil. Jinak ukázka předlistopadového školství jaksepatří - soudružka Mlýnková je skutečně úča jak má být. "A teď už chybí jenom hašiš." P.S.: je někdo - jen tak pro zábavu - schopný identifikovat klavíristu hrajícího Beethovenovu 8. klavírní sonátu ve 42. minutě filmu? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

A z které planety byl ten učitel? Neznám, že by se takhle choval učitel ke svým žákům. Bolševik idealizoval i školství na venkově. Pohádka dobrá, ale nebyl to náhodou film ze života? Dneska vrazit žákovi facku, tak by si na něj po škole počkali, a to ani Eli Roth nevymyslí, jak by ho dolámali a dohromady by ho nedali ani v "růžovce". Jiná doba, jiný mrav. "Patří jim to hajzlům intelektuálskejm". 40% ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala v osmdesátých dílech své hvězdné, vrcholné momenty, je nošením dříví do lesa. Aniž abych chtěl upadat do nadměrné nostalgie, musím v této souvislosti zdůraznit ještě jedno: plnohodnotný život jihomoravské vesnice. Význam školy, učitele, který si mohl dovolit přepych mravnosti a odmítnout doučování za peníze aniž by odešel ze školství pro fatálně nedostatečný příjem (rovnostářský komunistický polštář jinak rdousící společnost nesl i jeho). Činorodá mládež schopná dělat i jiné věci než se věnovat sobě samé k tomuto obrazu pochopitelně také patří. Protože podstatná část přispěvatelů-komentátorů prožívala v této době svůj dětský věk, vidí film, který se třeba od HOP, A JE TU LIDOOP! liší jen nepatrně, i v lepším světle, ačkoliv míra relativní topornosti a zřejmé tendenčnosti, která je v obou filmech obsažena, je vlastně stejná. Zkrátka, opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala také v osmdesátých letech své hvězdné, vrcholné momenty, je a zůstává nošením dříví do lesa. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl takového pana učitele, jakým tu byl Jan Hartl. Jinak je Pětka S Hvězdičkou jenom dalším filmem o nevšedním všedním životě školou povinných kluků z dědiny. Jistě, nenávist vůči těm, kdo hlavním hrdinům křivdí, se daří vyvolat i po těch letech, ale copak jde tvrdit, že podobných snímků nevznikla spousta? Nutno říct, že tenhle je jedním z povedenějších, a zároveň méně stranickopoliticky výchovných, než byli třeba takoví Indiáni Z Větrova. Stravitelná hodina a čtvrt, 60%. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na malou vesnici uprostřed vinic přijíždí nový pan učitel. Jeho příjezd samozřejmě budí pozdvižení protože je za a) mladý a pohledný (to je důležité pro místní děvy) a za b) sympatický a trochu i naivní (což je zase důležité pro místní rošťáky). Pro pana učitele bude ale výuka na místní škole tím pravým očistcem, protože místní (zkostnatělé) učitelky mají o stylu výuky a přátelství s žáky jiné představy než mladý učitel... Před lety to byl jeden z nejlepších dětských filmů (po boku Ať žijí duchově, Lucie postrach ulice, atd). Z dnešního pohledu už ale film působí trochu archaicky, takže jde spíš o připomínku dob minulých (proslov pana ředitele hned zpočátku filmu), než nějakou velkou zábavu. Nicméně u pár scén se člověk zasměje i dneska (např. poučování místní tety o přednosti starších na silnici)... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)
  • Bytovka, do které se nastěhoval učitel Mikeš (Jan Hartl), se nachází v obci Čejkovice na Hodonínsku. V době natáčení se začala stavět. (Standey)

Reklama

Reklama