Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (424)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Kniha si zaslouží hvězdiček pět, televizní čtyřdílná verze čtyři a kinosestřih tři. Takže to zprůměrujeme... ----- Protože od té doby, co jsem napsal tenhle komentář už uplynulo hodně vody a do databáze se dostal i seriál, tu hvězdičku odsud uberu, protože film je opravdu hodně zmrzačený (ale co taky chtít, když je stopáž seriálu minimálně o třetinu delší. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších komedií posledních 20 let, pokud ne vůbec ta nejlepší. Krásná ukázka toho, že jsme pořád schopni natáčet kvalitní zábavu, jen je potřeba, aby se toho chopili ti správní lidé a aby měli po ruce ten správný námět. Se "Saturninem" se v podstatě nedalo šlápnout vedle. Herecky výborný film, některé hlášky už dávno zlidověli. Tohle je prostě něco, u čeho neprohloupíte, ať je to kniha, film, anebo třeba divadelní představení. Humor, který je podáván ne jako venkovská odrhovačka, ale jako symfonie. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu, viděl jsem seriál i film. Nemá cenu zde rozpitvávat detaily, kdo to nečetl nebo dokonce neviděl, je už teď mrtvý.___ Film je ze všeho nejhorší, protože je to v podstatě jen sestřih seriálu. Knížka úžasná, seriál taky. Pro mě asi nejlepší komediální filmové dílo všech dob. Edit: A ještě jsem také navštívil divadelní představení brněnského studia V - doporučuji. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milé, pohodové a vtipné. Těžko uvěřit, že je film český, když se celou dobu tváří tolik anglicky. Většinu stopáže ovládá jemný homor, ale několikrát jsem i explodoval. Knihou jsem nepolíbený, ale hodlám vám uvěřit, že se adaptace vydařila. Jediné co bych vytknul je to, že jsem nesympatizoval s většinou herců a po technické stránce taky není o co stát, ale je vidět, že tvůrci věnovali veškerou pozornost pouze dialogům, které jsou vybroušeny, jako diamanty. Kde jinde zazní tolik českých přísloví v tak nečekaný okamžik. Já se prostě velmi solidně bavil a rozhodně nepamatuji kvanta českých komedií, u kterých bych se bavil podobnou měrou. Dávám zde horní hranici 3*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano, kniha je kniha. A ačkoliv jsem ji četl několikrát, je to právě pan Vízner, kterého si po zhlédnutí této komedie už navždy budu pod postavou Saturnina představovat. Myslím, že se podařilo dát dohromady skvostnou sestavu herců, která skvěle zapadá do typového rámce poetických třicátých let první republiky. Havelka byl pro svoji roli jako stvořený a Vacek se Synkovou vlastně také :-))). Nevím co na to pan Jirotka, ale já byl nadmíru spokojen. U mne je to za pět koblih * * * * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (12)

  • Když sleduje při cestě k hausbótu Saturnin (Oldřich Vízner) Jiřího Oulického (Ondřej Havelka) dalekohledem, nese Oulický v ruce talíř s koblihami, které jsou poskládány do tří pater. Když však v dalším záběru přijde Oulický k Saturninovi, koblih jsou na talíři jen dvě patra. (David7)
  • Když loď se Saturninem (Oldřich Vízner) a jeho pánem pluje po Vltavě a míjí Národní divadlo, zazní ve filmu úryvek z opery Bedřicha Smetany „Braniboři v Čechách“, konkrétně verše: „Pokud mají velcí páni, potud máme také my,“ ze závěru 7. výstupu 1. dějství. (Bilqis)
  • Ve filmu Ondřej Havelka zmíní své civilní jméno. V lese na houbách pronese následující větu: „Například kolega Patočka od nás z banky jednou našel v listnatém lese Čirůvku havelku. (consuela1)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama