Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je vidět jak už z té války pomalu zůstávají jen nejasné obrysy. Zůstává protiválečný postoj, drama člověka. Už žádný tah na branku, tvrdá akce jak Spielberg. Teď už jen filozofujeme o individuálním prožitku. Válka je tu vlastně už jen kulisou sociálního dramatu. Ještě se ale chvílemi i v té akci, aby nebylo nůďo. Určitě lepší než 1917 nebo Dunkirk. 70% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších Holandských filmů přistál na Netflix a fanoušky Válečných filmů určitě potěší, byť nejspíš nikomu dech nevyrazí.Osudy tří hrdinů se odehrávají na pozadí válečného konfliktu, o kterém většina nejspíš ani neslyšela. Film má pomalejší tempo, ale je skvěle natočen i dobře zahrán, došlo i na pár napínavých momentů a divák má zájem se dozvědět, jak to celé nakonec dopadne.Film vrcholí 30 minutovou válečnou přestřelkou, které sice chybí pořádné Rko, ale natočená je parádně a ostudu oproti konkurenci určitě nedělá. Docela zamrzí, že Emoce zde příliš nefungují, takže dalo se z toho vytřískat určitě více, ale letos velká konkurence na poli válečných filmů z 2. světové nebyla, tak buďme rádi alespoň za tohle.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 6/10. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Film má velmi silnou depresivní atmosféru a hrůzy války zobrazuje realisticky a bez patosu a za to si zaslouží uznání. Všechny tři dějové linky jsou plné temnoty a beznaděje. Bitva v ústí Šeldy vypráví příběhy obyčejných lidí z období 2. světové války, které naplno zasáhla válka a jejich činy utvářeli historii. Snímek mě ani trochu nenudil a naopak jsem si ho užil. Přál bych si, aby podobných filmů vznikalo co nejvíce. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Animovaná mapa bitvy/fronty zobrazená na začátku filmu ukazuje kanadské vojenské jednotky s červenobílou vlajkou s javorovým listem. Tato vlajka se stala kanadskou vlajkou až v roce 1965. V roce 1944 byla kanadskou vlajkou červená vlajka (převážně červená vlajka s Union Jackem v jednom rohu a erbem). (Johnny.ARN)
  • Britské výsadkové jednotky vykazují v první polovině filmu překvapivý nedostatek lehké disciplíny. Zapalování ohně, používání luceren a kouř z komínů by v potemnělém okupovaném Holandsku velmi snadno prozradily jejich pozici. (Johnny.ARN)
  • Natáčení bitevních scén v Nizozemsku se ukázalo jako téměř nemožné kvůli nejrůznějším ekologickým problémům. Dalším problémem bylo, že kolem původního místa titulární bitvy byly umístěny moderní větrné mlýny. Problém byl vyřešen odchodem do Litvy, která nabízí daňové výhody pro filmové produkce. Kus nevyužité zemědělské půdy si tam pronajali od farmáře, který produkci řekl, že si s tím mohou naložit, jak chtějí. Byla tam postavena celá přehrada speciálně pro bitevní scénu. (aporve)

Reklama

Reklama