Reklama

Reklama

Film mistrovsky popisuje autentický životní příběh Mohamedoua Oulda Slahiho (Tahar Rahim), který byl zajat americkou vládou a bez obvinění a soudu byl po dobu 14 let protiprávně vězněn v zadržovacím táboře v Guantánamo Bay. Když už Slahi ztrácí veškerou naději na spravedlnost, nachází nečekané spojence v obhájkyni Nancy Hollanderové (Jodie Foster) a její spolupracovnici Teri Duncanové (Shailene Woodley). Společně čelí nespočetným překážkám v zoufalé snaze o spravedlnost. Jejich nesmlouvavým protivníkem je vojenský žalobce, podplukovník Stuart Couch (Benedict Cumberbatch). Výsledkem jejich právnické bitvy jsou zcela šokující odhalení… (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (77)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

The Mauritanian má poměrně zajímavý příběh u muži, který je držen ve vězení několik let bez žádného soudu a obvinění a s poměrně krutými podmínky. Herecky silné ( Jodie Foster, Benedict Cumberbatch i Zachary Levi slušní), avšak, to na co jsem se nejvíc těšil přišlo až v posledních minutách. Očekával jsem napjatý soudní thriller, ale o soudu to ve výsledku vůbec není, ten je zde snad jen v 5 minutách a ten zbytek plyne tak pomalým a nezáživným tempem, že jsem pomalu ztrácel o film zájem. Škoda film to není špatný, ale je to celkem nuda. 5/10. ()

Jellini 

všechny recenze uživatele

Jako jo, první hodina je dost nudná a ještě k tomu si říkáte, proč je to tak blbě natočený. Ale druhá hodina - to je prostě nádhera. To je jak báseň. Nejkrásnější na tom je, jak je z toho nad slunce jasné, že Bush a Obama a jejich administrativy jsou zločinci. Prostě zločinci, nic víc, tak je to jednoduché. Jo a díky, Macdonalde, za toho dvouvteřinového Bidena tam, to mě opravdu "rozesmálo" - velmi odvážné gesto svým způsobem.  A to nás diváky režisér ještě poněkud šetří, a to především v inscenaci krutého výslechu, neboť realita (stačí si vygooglit skutečné fotky) byla v Guantánamu mnohem, ale mnohem horší. A tak nakonec to jediné, co z celého filmu kazí dojem, je, že tenhle Obama (a Bush) si pořád bez obav pobíhá po planetě, jakoby nic, a žurnalisté se zajímají leda tak o to, že mu právě chcípl pes. Kdy už konečně skončí tohle divadlo? Díky! ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané, technicky na úrovni, ale nějak to se mnou nehnulo. Je sice hezké, že se tvůrci snažili točit autenticky, ale jako v mnoha jiných případech je to i tady trochu kotraproduktivní. Čekal bych vyhrocenější reakce veřejnosti či pozůstalých po obětech z 11.9., rodinné problémy, intenzivnější šikanu ze strany vládních složek a konečně thrillerové soudní jednání. Nic z toho tady nebylo. A ani pobyt na Guantanámu na mě neudělal dojem, ačkoliv určité parametry toho, co jsem čekal, splňoval. Vzhledem k možnostem, které tvůrci měli, vnímám Mauritánce jako promarněnou příležitost. 55% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Slahiho příběh je silný a určitě ne ojedinělý,protože už dlouho je celkem jasné,že shitstorm po 11.9. sebou v rámci tažení za pomstou a spravedlností strhl i ty co teroristu viděli jen v televizi.Podobně jako mnozí další i já sem od Mauritaniana čekal víc soudní drama,ale i když na něj dojde prakticky až v úplném závěru,nemůžu říct že by mě zklamal.Hezky se tu ukazuje celá ta politicko-vojenská mašinérie,která je krmena nejen voláním po spravedlnosti,ale také strachem a velmi často i osobní touhou po pomstě.Spíš než standardní procesy tak připomíná novodobý hon na čarodějnice ze kterého velmi často není úniku.Macdonald je zkušený režisér a i když se nejedná o jeho nejlepší kousek,nezklamal...70% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Je krásne sledovať, ako sa postupne Amíci priznávajú ku Guantanámu a postupne odhaľujú, čo sa tam všetko dialo. Film s ušatým Vodičom na ale bavil viac. Strhujúcejší, viac do hĺbky. Tu sa proti sebe tiež postavili dve strany, ale k nejakému veľkému rozkolu a súboju nedošlo. Mauritánec ma nezaujímal. Keď si voláš s Aladinom a prejdeš výcvikom, nemôžeš byť čistý. Takže jeho prekvapenie po tom, čo ho zavreli bolo smiešne. Polka filmu je ale v tej ich arabskej žvatlanine alebo francúzštine, takže titulky povinnosť. Doctor Strange ani Judy veľmi nemali čo hrať a Shailene neukázala cecky, tú jedinú jej prednosť, ktorou vie zaujať. Pozerateľné, ale neoslovilo ma to. 2 z 5 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Když spolu mluví Mohamedou (Tahar Rahim) a vězen s přezdívkou „Marseille“, jsou titulky vpálené do filmu špatně přeloženě. „Marseille“ mu totiž francouzsky odpovídá, že se město Marseille nachází u moře, přičemž použije slovo „la mer“. Anglické titulky však říkají „oceán“, což není pravda, jelikož se Marseille nachází u Středozemního moře. (hansel97)
  • Tahar Rahim (Mohamedou Ould Slahi) ve filmu hraje muže obviněné z teroristických útoků 9/11, ale v roce 2018 si ironicky zahrál FBI agenta Aliho Soufana, který teroristické útoky 9/11 vyšetřoval, a to v seriálu The Looming Tower (od r. 2018). (hansel97)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Reklama

Reklama