Reklama

Reklama

Film mistrovsky popisuje autentický životní příběh Mohamedoua Oulda Slahiho (Tahar Rahim), který byl zajat americkou vládou a bez obvinění a soudu byl po dobu 14 let protiprávně vězněn v zadržovacím táboře v Guantánamo Bay. Když už Slahi ztrácí veškerou naději na spravedlnost, nachází nečekané spojence v obhájkyni Nancy Hollanderové (Jodie Foster) a její spolupracovnici Teri Duncanové (Shailene Woodley). Společně čelí nespočetným překážkám v zoufalé snaze o spravedlnost. Jejich nesmlouvavým protivníkem je vojenský žalobce, podplukovník Stuart Couch (Benedict Cumberbatch). Výsledkem jejich právnické bitvy jsou zcela šokující odhalení… (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (77)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli po mě film chce lítost a empatie, tak fajn, dostane je, ale až po tom co začne točit taky filmy o tom jak musí židé opuštět Francii, Británii protože už se tam díky nevinným islamistum necíti v bezpečí, taky bych rád, znal životy žen, kteří v západních zemí na sídlíštích, kde je většina dalších nevinných migráčů z islamských světů. No, ale prosím já jsem čekal něco podobnýho, takže to bych do hodnocení nakonec nepromítal, co ale musím a co mě fakt mrzí že jsem těšil na mnohem, mnohem větší stopáž scén Jodie Foster vs, Benedict Cumberbatch, při herecké kvalitě obou zmíněných by to byl divácký super zážitek, to se ale nestalo. Místo toho si film jede svou a opakovaně přehrává stále jednu písničku, takhle filmy nejdou dělat. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Popis chlívárny s pojmenováním Guantánamo, kterou rozjeli Američani s vlajkou boje proti terorismu a nápisem 9/11. Snímek je zaměřen na jeden konkrétní život, který po osmi letech, kdy je vězněn a mučen bez jediného obvinění. Právnička to dá k soudu, vyhraje soud, je propuštěn. Film už neukáže, že se vláda USA ale odvolá, soudí se dalších 7 let a až poté ho propustí. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh človeka, ktorý bol americkou vládou väznený bez toho, aby boli voči nemu vznesené obvinenia. Nejako mi to pripomenulo novodobé Slovensko, ale to Guantánamo vyzerá ešte horšie. Na film som sa tešil, no čakal som niečo svižnejšie. V podstate ide o suchšiu politicko-právnickú drámu, ktorá má svoje silnejšie momenty, ale je ich naozaj riedko. Niečo silnejšie príde až po hodinke a pol, kedy nám poskytnú kompletný mučiaci balíček, avšak bez akejkoľvek snahy ukázať niečo explicitne či surovejšie. Pointa filmu tkvie v tom, že americká vláda označuje za teroristu už kadekoho a že nie každý handrový aláhuagbar je Usáma Bin Ládin. Zachary Levi tu herecky pre mňa prekvapujúco vytŕčal. A Jodie Foster tu vyzerá neuveriteľne staro, maskami ju prerobili až na sedemdesiatničku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané, technicky na úrovni, ale nějak to se mnou nehnulo. Je sice hezké, že se tvůrci snažili točit autenticky, ale jako v mnoha jiných případech je to i tady trochu kotraproduktivní. Čekal bych vyhrocenější reakce veřejnosti či pozůstalých po obětech z 11.9., rodinné problémy, intenzivnější šikanu ze strany vládních složek a konečně thrillerové soudní jednání. Nic z toho tady nebylo. A ani pobyt na Guantanámu na mě neudělal dojem, ačkoliv určité parametry toho, co jsem čekal, splňoval. Vzhledem k možnostem, které tvůrci měli, vnímám Mauritánce jako promarněnou příležitost. 55% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V 37 minúte, po takom tom klasicky americkom rozhovore o dosiahnutí spravodlivosti so samotným Bohom po boku, som sa skoro dogrcal. Ako popravde, nie raz som sa počas sledovania tohto filmu ocitol na hrane myšlienok vypnúť ho, lebo toto pôsobí od úvodu tak neskutočne pro-americky, že človeka ako som Ja, doslova napínalo. Chvála “oného”, potom som sa tak nejak ukľudnil, začal som snímok vnímať z dvoch perspektív ktoré ponúka, a tak nejak sa preniesol cez ten prvotný nádych, ktorý ma spočiatku rezal za živa, aby som si následne uvedomil, že to vlastne bolo zámerom tvorcov, vyvolať takéto emócie. Od faktoru, vyobrazenia podmienok života väzňov po umiestnení do Guantánama, som očakával trošku drsnejšie varianty, keďže v minulosti uniklo niekoľko video záznamov, ako sa s týmito osobami zaobchádza, no na druhú stranu, toto je už tak či onak dostatočne snaživé vykresliť vlastnú krajinu a jej ideológiu, ako vníma spravodlivosť, a tak nebudem do onej zložky nijak mimoriadne rýpať. Čo sa samotného procesu týka, je to už taká klasika “Made in USA”, kedy honenie ÉG je ďaleko väčším problémom, ako priznanie si omylu či chyby. Nečudujem sa, že to dopadlo, no každopádne, okuliare a slúchadla dostal parádne. O tom potom .. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Když spolu mluví Mohamedou (Tahar Rahim) a vězen s přezdívkou „Marseille“, jsou titulky vpálené do filmu špatně přeloženě. „Marseille“ mu totiž francouzsky odpovídá, že se město Marseille nachází u moře, přičemž použije slovo „la mer“. Anglické titulky však říkají „oceán“, což není pravda, jelikož se Marseille nachází u Středozemního moře. (hansel97)
  • Tahar Rahim (Mohamedou Ould Slahi) ve filmu hraje muže obviněné z teroristických útoků 9/11, ale v roce 2018 si ironicky zahrál FBI agenta Aliho Soufana, který teroristické útoky 9/11 vyšetřoval, a to v seriálu The Looming Tower (od r. 2018). (hansel97)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Reklama

Reklama