Reklama

Reklama

Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku

  • Sovětský svaz Něvěrojatnyje priključenija italjancjev v Rossii (více)

Obsahy(1)

Na kliniku je přivezena umírající stařenka, která stihne své vnučce sdělit, že před Velkou říjnovou socialistickou revolucí zakopala v Leningradě (dnes St. Petěrburg) poklad. A tak se stane, že všichni, kteří byli v nemocnici v její blízkosti, se náhle ocitají ve stejném letadle směřujícím do hlavního města SSSR (tehdejší Sovětský svaz): primář nemocnice, dva saniťáci, manžel ženy, která čekala na klinice na porod, muž léčící si zlomenou nohu a samozřejmě vnučka stařenky. Snaha získat poklad je velká, ale jen vnučka zná druhou část indicie, která ji v hledání hodně pomůže. Netradiční koprodukční spolupráce vyústila v komedii, která si nehraje na přílišnou realitu, ale dokáže strhnout spádem a svižně ubíhající dějovou linkou. (Robbi)

(více)

Recenze (42)

hwnd 

všechny recenze uživatele

Asi si zavedu nové osobní pravidlo, které bude mít asi takovou podobu: "Jestli si pamatuješ, že jsi jako dítě viděl nějaký film a matně si vzpomínáš, že to byla strašná sranda, tak tomu na csfd flákni pět hvězdiček, ale určitě se na to s odstupem tří dekád proboha nedívej!!!!". Toto pravidlo jsem u tohoto filmu, na který jsem si nějak náhodou nedávno vzpomněl, porušil a byla to velká chyba. Parta Italů se vydá na "bláznivou" honbu za pokladem do Ruska, do toho se tam motá čestný zamilovaný milicionář, mafián a hromada dalších prvoplánově veselých postav. Z dnešního pohledu je tento film prostě slabý a já už jsem na potrhlé komedie evidentně starý, takže úsměvů u toho moc nebylo. Ale ve své době to nebylo špatně odvedené řemeslo a proto tomu dávám lehký nadprůměr, minimálně za tu nostalgii, že jsem se u toho v kině kdysi dobře bavil. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Bylo by vhodné předeslat, že vzhledem ke svému věku jsem už neměl moc šancí viděl film v dětství, tudíž mnou nejímá nostalgie, a nedostavuje se ten efekt odstupu času. A jelikož nejsem vyznavačem humoru ala Fantozzi, a humor ruský mě nechává zcela chladným, přistupoval jsem k filmu s nedůvěrou. Byl jsem ale docela mile překvapen. V zásadě všechna sranda je založena na řemeslně dobře provedených akcích (přistání na dálnici, honička hasičáku s žigulem, nebo nahánění se lvem v Petrohradě), u kterých navíc ve většině figuruje žigulík, a které mají nádech němých grotesek. Mohly by být doslova, jelikož český dabing je tentokrát nemastný, neslaný. Film má spád, jelikož se jedná o jednu permanentní honičku, bez nějakých hluchých a úchylných míst. V porovnání s moderními crazy komediemi, které většinou řadím k odpadu, hodnotím výš. Jednu hvězdu navíc za skvělou sekvenci vybuchující benzínky. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokterý film mě tak rozčiloval, jako tahle nebetyčná blbost, která asi nepotřebovala scénář, natáčelo se podle toho, co je zrovna napadlo a je to sakra poznat. I na kategorii "bláznivá komedie" musí film něco splňovat! Hrůza, i navzdory starému původnímu dabingu Barrandova, proti kterému musí být debilní nová verze Řitky s Juřičkou a Teršem čínským mučením sovětského stupně. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Hojně navštěvovaná vtipná a neuvěřitelně akční komedie pro socialistického diváka v letech sedmdesátých. Jde o nostalgickou záležitost, kterou si vybavuji sporadicky a asi jako každý z oné generace ví, že šlo o honbu za pokladem ukrytým pod lvem. Nyní po skoro čtyřiceti letech jsem tuto taškařici spatřil znovu. Kombinace italské crazy komedie šmrnclé ruským balšoj těatrom i cirkom. Honičky v nezničitelných sovětských dopravních prostředcích, přistání letadla na silnici, kde uvěřím, že snad se točilo za reálného provozu a vůbec hodně kaskadérských výkonů na ruský sebevražedný způsob, včetně provokování stařičkého cvičeného lva. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Italské blázniviny střižené ruským bizárem v tom nejlepším rozpoložení, které patrně mohla Evropa v polovině Studené války nabídnout (kromě ruského baletu v Paříži a italské zmrzliny v GUMu). Neuvěřitelné množství gagů, které jsou vtipné samy o sobě, bez zlého úmyslu a jednotvárnosti. Film baví i po 50 letech. ()

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie prebiehalo v Ríme a Leningrade. (dyfur)
  • Sovětská strana poskytla na kaskadérské záběry celkem šest žigulíků, se kterými Italové jen tak tak vystačili. Každý vůz musela sovětská strana pečlivě evidovat, protože štáb nechtěl věřit, že spotřeba vozů je tak velká. Dokonce podezírali italské kolegy, že některé vozy zpronevěřili a za jejich zády prodali. Až do té doby se v sovětských filmech rozbilo méně vozů, než dokázali italští kaskadéři v tomto jednom konkrétním. (Robbi)
  • Nouzové přistání letadla TU-134 na dálnici bylo natočeno u Uljanovska. Když pak Andrej Vasiljev (Andrej Mironov) vítá Italy na letišti, jsou v pozadí vidět červenobílé československé autobusy ŠM-11 (Robbi)

Reklama

Reklama