Marta FerencováScénář:
Eva TwardzikKamera:
Mário OndrišHrají:
Tereza Kostková, Marián Miezga, Dana Rogoz, Martin Hofmann, Andreea Vasile, Ondřej Sokol, Dominika Morávková-Zeleníková, Pavel Bartos (více)Obsahy(1)
Těsně před Vánoci oznámí Ivaně (Tereza Kostková), která žije jen pro rodinu, její manžel Martin (Marián Miezga) věc, která jí zničí svátky, a o které ví jen jejich společná kamarádka Adriana (Dana Rogoz), rozvodová právnička. Ta se jako jediná z party nevdala a nemá děti. Žije sama, ale udržuje poměr se svým šéfem Filipem (Martin Hofmann). Další z party Ela (Andreea Vasile) je známá televizní moderátorka, která vede harmonický život s překladatelem knih Andrejem (Ondřej Sokol) a jejich desetiletými dvojčaty, no jej do doby než se nečekaně objeví její bývalá láska David (Ján Koleník). Partu uzavírá majitel restaurace Vláďa (Pavel Bartos), který se po rozvodě s Věrou (Soňa Norisová) podruhé oženil s mladší Broňou (Dominika Morávková). Po zkušenostech z minulého vztahu si nepřeje, aby jeho žena pracovala, tak Broňa dělá všechno pro to, aby se o jejích pracovních aktivitách nedozvěděl. Ela jí v tom pomáhá. Spleť tajemství, které mají mezi sebou nejen páry, ale i samotní přátelé, se začnou ještě víc zamotávat, když se na Adrianu obrátí manželka premiéra (Petra Vajdová) a chce svého muže (Jaroslav Plesl) opustit v čase předvolební kampaně… (Falcon)
V létě ti řeknu, jak se mám mi hodně připomínalo oba Šťastné nové roky - děj se taktéž točí okolo rodiny a mezilidských vztahů a rovněž disponuje mezinárodním hereckým obsazením. Podobně jako u ŠNR byl i zde viditelný (a slyšitelný) problém s postsynchrony - ale budiž. Příběhově nejde o nic neviděného, nicméně oceňuji, že se film věnuje několika problematikám najednou a drží vesměs dohromady. Nejvíce mě bavily Babčáková a Rogoz. Slabší tři hvězdičky! ()
Občas si říkám, že být český herec může být celkem fajn. Nemusíte se nijak snažit, natáčení máte jen jako dovolenou, dostanete se na hory nebo k moři, chlastate a žerete a výsledek nikoho nezajímá, jen aby se to zaplatilo. A to se bohužel většinou stane. Další z nic neříkajícich českých produkt placementů, které jsou pro Ferencovou standardem. ()
Když mohl být v Česku premiér Slovák, tak proč by nemohl být na Slovensku premiér Čech? Řekla si Ferencová, popadla blábol od Twardzik a začalo peklo. Propojení rozvodu průměrného páru a vrcholného politika je fakt bizár. Humor nefunguje vůbec a postsynchrony jsou jen pro labužníky. Jedna za Rumunky. ()
V příštím filmu se už možná dočkáme i návštěvy z Pobaltí, protentokrát si však musíme vystačit s česko-slovensko-rumunským obsazením. Těžko říct, jaká byla motivace Terezy Kostkové, Ondřeje Sokola, Jaroslava Plesla a Martina Hofmanna k účasti na tomto projektu, každopádně je chvályhodné, že se snaží deklamovat zjevně nesmyslné věty se stopami hereckého fištrónu. Mezinárodní obsazení si stejně jako v předchozích filmech vybralo daň v podobě nutnosti předabování postav, ovšem postsynchrony tahají za uši tak bolestivě, že až do konce filmu není možné si na ně zvyknout. A dadaistické proklamace jako „Moje postel, vaše postel, tvůj rozvod, náš rozvod!“ tomu rozhodně nepomáhají. Prostě plnotučný odpad, nic jiného. Více zde. ()
To, že se točí spousta česko- slovenských filmů, považuji za úplně normální, jen bych ocenil, kdyby to z valné většiny nebyly tupé kraviny. Nerozumím ale tomu, proč jsou do těchto snímků angažování ještě polští nebo chorvatští herci. Tentokrát přijela dokonce Nico v čele celé rumunské delegace a já začínám mít pocit, že tu dochází k oživení Varšavské smlouvy. Jinak jsem se dočkal očekávaného výsledku v podobě katastrofálního scénáře, příšerných dialogů a směsky fakt divných individuí. Byla to bída a hrůza, která se z mé strany vyhnula odpadu jen díky skvělému Martinu Hofmannovi. / Poučení: Pozor na překlepy, mohlo by se ti stát, že si nezaťukáš. 1*- ()
- Natáčelo se v Bratislavě a v obci Malé Borové (Slovensko). (SONY_)
- Nakrúcanie sa nezaobišlo bez drobných zranení. Dana Rogoz v priebehu jedného dňa dvom hercom vrazila do zubov, ďalšiemu natrhla peru a ešte aj omylom vytrhla zárubňu na dverách. (krasomama)