Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Chytlavá kriminálka, která se postupně překlopí spíš v romantické drama aneb cizinec v cizí zemi. V tomto případě v neokoukaném prostředí amišské osady. Jednoduché, šablonovité, ale příjemně nasnímané a s tradičně sympatickým Harrisonem Fordem. Kelly McGillis za mlada mi velmi připomíná Lauren Cohan. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Amišové zde nejsou příliš známí, zcela logicky, protože jsou soustředěni v USA a Kanadě. Jakožto příslušníci starého řádu žijícího i dnes jako v 18. století a mluvící pensylvánskou němčinou, vzbuzují mnoho otázek. Nebude jistě náhodou, že v posledních dvaceti letech jejich populace rapidně sílí, úmrtnost klesá a rodiny mívají až po osmi dětech. Jejich hodnotový systém je v pravém opaku k současnému nejen americkému konzumu. Což samozřejmě inspiruje mnoho atraktivních dramat vhodných pro adaptaci v jakékoli kulturní sféře. Film Svědek patří mezi nejvýraznější z nich. Skutečně není kriminálkou s přidanou či zápornou hodnotou, jak se mnozí domnívají, ale především příběhem o průsečíku obou světů. Harrison Ford je ideálním "Angličanem", který dokáže realisticky spojit akci, romanci, řemeslo a existencionální otázky obecně aplikovatelné na veškeré problémy spojené se snášenlivostí. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nikdy ma to nebavilo a Harrison Ford nikdy nebol mojím megaobľúbeným hercom, čiže nie som hotový z famózneho výkonu, ktorý údajne v tomto filme predvádza. V tej dobe asi bolo osviežujúce vidieť Indiana Jonesa a Hana Sola v niečom normálnom a civilnom, ale že by som zrovna toto označoval za mimoriadny herecký výkon? A hoci sa vždy rád prihlásim na stranu skvelého austrálskeho rozprávača Petra Weira, Svedok mi nesadol a odjkaživa som ho pokladal za v lepšom prípade priemernú, štandardnú a predvídateľnú kriminálku plnú klišé. Trocha "inou" ju robí umiestnenie do amenitského prostredia, ale mne osobne to nie je príliš blízke, takí ľudia, taká životná filozofia. Absencia akcie neprekáža, ale čo zostane bez nej? Nenápaditý scenár? Nevýrazná réžia? Viggo Mortensen? Polepšený cynický policajt? Takmer som dal 2*, sorry. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od užívateľa dobytka som presvedčený, že práve vykreslenie amenitskej komunity, odmietajúcej výdobytky modernej techniky (podľa posledných správ vraj vzali už na milosť Božiu mobily, pretože im výrazne uľahčujú obchod s poľnohospodárskymi a lesnými výrobkami). Komunity zamrznúcej v časoch nosenia čepcov, ľudových oblekov a širokých čiernych klobúkov. Komunite oddanej nemčine a jazdeniu na koňmi poháňaných bričkách a kočoch. Weirovou obľúbenou témou je vzťah pôvodných tradícií k novým hodnotám, ľuďom vyznávajúcich moderný štýl a ich vzájomná konfrontácia. Tuná to pre civilizáciu veľmi dobre nevyzerá. Na prvej návšteve mesta z farmy v živote sa malý chlapec stretáva so zlom. Z civilizácie na vidiek prichádzajú ďalšie zbrane a násilné riešenia. Bez amenitského príspevku by bol celý film len priemerným thrillerom o potrebe chrániť maloletého svedka zločinu, do ktorého boli zapojení mnohí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hraje v tom Somr, Aragorn, ta ženská z Top Gunu, Murtó ze Smrtonosné zbraně a hlavně výborný Harrison Ford. Snímku není mnoho co vytknout, kdyby ovšem divák neočekával trošku něco jiného. Ani tolik nevadí pohled na život Amišů jako spíše fakt že režisér navnadí diváka na mírně akčnější policejní snímek, aby to pak celé strhnul do rozhodnutí dvou lidí zda spolu zůstanou či ne. Na jedno podívání určitě, protože Weir zkrátka umí, ale bojím se že podruhé už snímek šanci nedostane. Scéna na záchodě je ukázkově napínavá. 60% PS: Druhá šance nastala a snímek je daleko lepší než tehdy poprvé. Vše sedí, plně soustředěný režisér, výborný Ford a já hlásím spokojenost. 75% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Harrison Ford roli přijal především proto, aby nebyl spojován jen s hrdiny ze sci-fi filmů a vymanil se škatulkování. (janekrubes)
  • V jedné z prvních filmových rolí je možné zahlédnout Viggo Mortensena, který zde hrál jednoho z Amišů. (bubun)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno