Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Western, ve kterém psanec (Jonathan Majors) zjistí, že jeho úhlavní nepřítel (Idris Elba) bude brzo venku z vězení, a tak dá znova dohromady svůj gang, aby se pomstil. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (159)

Qitek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem viděl něco nového na Netflixu, co vypadalo celkem zajímavě. Název, cover, Idris Elba, “black western”- “mmm sounds good to me" proč ne - zjistím po očku co v zámoří hlásají kritici - “Moderní western jak se sluší a patří...Neotřelé... Originální... Vizionářské...” - To vypadá na moc fajn večer! Dobrých westernů je jak víte co. To že je to přehnaně stylizované a přitom tak nějak špatně (kostýmy působí jak čerstvě ušité, lokace čerstvě postavené, ani prach tomu nevěříte) mi až tak úplně nevadí, i když vadí. A jak. Ale čert to vem. Ale to, že je to namachrovanost, která dělá ramena jakoby byla šťavnatej steak a přitom je to nedovařená omeleta, to jsem fakt nezvládnul. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„AŤ NEMINEŠ…“ ///    Drsný kecy a slušná porce násilí. Ne jako nějaký mučení nebo týrání. Prostě střelba, údery pažbou… krev cáká…nevinní občané umíraj… a já si občas řeknu „jauvajs“. Má to bejt prostě zábava! Nejsem rasista, ale mám trochu problém s tím, že autoři viděj Divokej západ jako místo, který vytvořili a obývali hlavně Afroameričani (sem kurva říkal, že nejsu rasista. Ten by napsal negři…). Ale vím hovno, co se teď v dějepise učí… Je tady dost postav, bohužel, moc jsem si k nim cestu nenašel. Teda nejdřív to vypadalo, že by to jako šlo, ale postupně z nich charisma vyprchávalo…, až vyprchalo. Možná i na úkor střelby. Takže, příběhově v pohodě, mohlo to bejt bělejší, ale hlavně to MĚLO bejt kratší!   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuji lekci na téma „Jak nebejt k smíchu“. 2.) Fotr byl psanec. /// Thx za titule „Vít Bezdíček“.     /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  *  AKCE  **  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme si tak nějak slibovali velkolepý westernový nářez, který se bude moci rovnat jeho žánrovým kultovním klasikám, ale tohle bylo teda velký špatný. Kromě Idrise Elby, překvapivě nekomplikovaného děje, který se dá chápat na první dobrou, a přehlednosti v postavách se totiž ničeho výraznějšího nedočkáme a vše ostatní je děs běs. Stopáž úmorná, na western je to strašně přízemní, neseriozní a rádoby vtipné hlášky tomu taky nepomáhají, hlavní téma je nezajímavé a stokrát viděné, akce nestrhne a celý film působí strašně utahaně a ukecaně. Aneb důkaz, že pokud si vezme takové sousto nezkušený režisér, který řemeslo nemá v malíku, výsledek může stát pěkně za prd. Kdo film vynechá, ten si ušetří 130 minut života - před filmem jsem doufal, že zdejší hodnocení "odpad!" jsou jen spammující boti, ale bohužel tomu tak není a současných 25% film celkem vystihuje. ()

Litvicek odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nedoceníš, pokud teda nejsi černý. Natočeno černými, pro černé. Sjel jsem to až do konce, bohužel se mi nepodařilo se do toho nijak zažrat. Nevýrazné postavy, akčně nudné a Idris je placený pouze za čumění a finální monolog, ve kterém se nechá dobrovolně odprásknout.. Ale je tam plno černochů, toho Oskara by to mohlo získat. ()

BlackLass 

všechny recenze uživatele

Panno Marie, Čecháčci se tu na hodnocení zas vyřádili a vlastně vůbec nepochopili skutečnou podstatu tohoto neo-západního skvostu. Netflus poslední dobou flusá jeden výkal za druhým, ovšem Samuelův skutečný debut (ne, neodkazujte mě na rok 2013) je fresh, lehký a odsýpá rychlostí zvuku. Samozřejmě, že klasický Divoký západ vymysleli běloši, ať to zní jakkoli tautologicky. Westerny se v Hollywoodu natáčejí v podstatě ode dne, kdy vůbec vznikl. A právě nad tradicí westernů s výhradně bílými kovboji se James Samuel jen ušklíbl a svůj film obsadil téměř výhradně Afroameričany. „Bílé“ město se objevuje jen krátce a jde o pouhou karikaturu. Zkrátka skutečný rasistický ráj, krátká vsuvka od Samuelovy černošské exploze. Režisér si je jistý, že jeho představa o černém Divokém západě není o nic horší než ta o čistě bílých hrdinech westernu. Bude-li takových filmů více, pak samy vytvoří mýtus o černých kovbojích a historici budou mít co dělat, aby vysvětlili, jak to bylo „doopravdy“. Pochopte, že James Samuel fakt nemá nic společného s „poníženými a uraženými“ černošskými aktivisty Black Lives Matter. Akorát si zabírá neobsazené pole černošského tématu v dříve bílém žánru a dekonstruuje western stejně jako Jarmusch či Tarantino. Hrdinové pronášejí pompézní projevy, vizuální forma hraničí s melodramatem à la Hallmark. Běžný fanoušek žánru, schopný překousnout postavy s jinou barvou pleti, se zároveň dočká akčního vyprávění, kde postavy nejprve střílí a pak mluví. Délka stopáže je více než dvě hodiny, což je na typický western hodně, ale my tu máme western atypický, a to postmoderní složený z odkazů na jiné filmy s notnou dávkou ironie nad mýty a představami lidí, jak tomu bylo to v oné době. V přeplněném žánru vyčnívá tento kus především díky kombinaci inovativní hudby a vizuálních prvků, díky nimž je film překvapivě svěží, ale stále dobový. Hudba nás bere hluboko do temného světa gangsterů a psanců, zatímco Samuelův objektiv naplní každou scénu symbolikou a strašidelnými, avšak vysoce stylizovanými záběry. Jeden negativní faktor však spatřuji. Některá ze ‚‚zvučných‘‘ jmen jsou ve filmu špetku nevyužita. Například postava Beetzové v některých částech filmu zcela mizí a nerozkrývá svou podstatu tak, jak by mohla. A ani Lindo nemá dostatek času na obrazovce, kolik by si zasloužil, nemluvě o nějakém vývoji postavy. Máme před sebou zkrátka zábavný film standardní pro naši dobu. Jde o dynamický, ironický western, kde není ani zrnko realističnosti, kterou nám ale režisér ani jednou neslibuje. Naopak pomocí freeze frames a trochu delších pauz, než je nutné, zdůrazňuje, že jde jen o film, ve kterém je známka nějaké dobové autenticity zcela zbytečná a jakýkoli podtext hledat divák skutečně nemusí. 48 % zcela neadekvátní, stačí mrknout na Rotten Tomatoes. ()

Galerie (268)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se v Santa Fe (Nové Mexiko, USA). (BMW12)
  • Vo filme si malú úlohu zahral aj legendárny MMA bojovník z UFC Donald Cerrone. Jeho zápasnícka prezývka je kovboj. (Patrik200s)
  • Bass Reeves (Delroy Lindo) byl první černý americký Marshall západně od Mississippi. (gavosh)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama