Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

maverick10 

všechny recenze uživatele

A: Mladenci, vite jiste ze je to Ischia? B: Naprosto jiste pane!! A: Vite hrozne nerad bych pristal v Africe. B: Ta by byla vetsi pane!. A: A nebude to ostrov nekde u Recka? B: Ne pane, Recko je vic nalevo. A: To neee, dokud ja jsem na ministerstvu zahranici. . . . ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná romantická komedie plynoucí v osvědčeném konverzačním duchu v jakém dřívější romantiky vznikaly. Pokud překousnete takřka dvou a půl hodinovou délku a fakt, že zde není žádná "akce" a hrdinové si vše jen vyříkají, určitě si tento zábavný snímek s kouzelnou dvojicí Lemmon - Mills užijete. Ačkoliv na tento typ filmů tolik nejsem tento mě velmi potěšil. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Krasne letni prostredi italskeho ostrova Ischia, precizne zachycene pod reziserskou taktovkou legendy Billyho Wildera je idealni podklad pro romantickou komedii. Problem je v tom, ze komedie je to jen lehka, pro romanci je mezi hlavni dvojici naprosto nedostatecna chemie a podobne odpocinkovy film proste nemuze mit 2 a pul hodiny, behem kterych vas bude az prilis casto nudit. "I've been giving a great deal of thought to our relationship and I have a sneaking suspicion there's something wrong with it." 6/10 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Toto je zatial najslabší film J.Lemmona. Je to cele také preafektované, myslím si, že tomu trocha pomohol i dabing, niečo sa mi na ňom nezdalo. Film sa snažil byt strašne vtipný a tak dochádzalo nie až tak k zábavným scénkam. Malo to byt milé, zábavne, troska naivné, ale hlavne v Jackovej reziji, ale ani jedno z toho film nenaplnil, asi okrem tej naivity, tej mal na rozdávanie. Remeselná stránka bola ako u B.Wildera je štandard, vynikajúca. Destinácia prenádherná a najviac to tu bavil riaditeľ hotela, ukážkový C.Revill. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

B.Wilder si prostě chtěl v 70tkách jen odpočívati, po těch dílech typu Sunset Blvd. apod. a my jsme při tom. Je to fajn a tak všechno, ale chybí mi  (i na komedii) tam TO něco, co by mě přinutilo dáti 4 a více. Pokud Wilder  válel ve 40.-60.letech a přinášel v pravidelných intervalech chutnou a plnotučnou hostinu, tak zde bych to pak přirovnal k dietnímu párku. Kvalitnímu, chutnému, leč přesto...stále jen dietnímu. Což ovšem neznamená, že to není quallitně vyrobená komedie. Jen vím, že Wilder umí i lépe. Na 2.str. pokud by takto i jiní rež. ´´odpočívali´´, byli by fanoušové a recenzenti na celém šírém pekle, pardon světě, štastnější a spokojenější. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Česká televize do restaurované verze dodabovala v roce 2013 zcerunovanou scénu a film uvedla bez cenzurního zásahu z roku 1978. (lexa.k)
  • Naprosto bez debat bylo obsazení Wendella Armbrustera Jr. – ostatně Jack Lemmon už předtím čtyřikrát s Billym Wilderem spolupracoval. Společně s Juliet Mills (Pamela) pak vytvořili jedno novum – poprvé se v režisérově filmografii objevila nahá scéna, ovšem skvěle vyšperkovaná jediným „oděvem“, jenž po plavbě v zálivu Lemmonovi zbyl. Jeho snaha zakrýt Pameliny vnady ponožkami je jednou z kultovních scén filmu. Ostatně Juliet Mills k tomu podotkla: „Pokud už člověk musel natočit nahou scénu, Jack byl perfektním partnerem. Myslím, že byl víc nervózní než já, ale choval se legračně a pomohl mi se přes to přenést.“ (classic)

Reklama

Reklama