Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu prijemna westernova zalezitost. Sedm statecnych, ci Tenkrat na zapade a nebo westerny s Eastwoodem sem videl nekolikrat a o jejich kvalite vubec nepochybuji. Velkou zemi sem ted vydel poprve a mam uplne stejny pocit. Je to proste nadherny film se skvelymi herci v cele s vysokym a sarmantnim Gregory Peckem. Dej neni tak "akcni" jako v 7 statecnych nebo jinych westernech, nejsou tam zadni desperadi a bandite, jeho dej je spise poklidnejsi i kdyz o akci tam take nouze neni a tim spis je kazda akcni scena o to vice napaditejsi. Gregory Peck dokazuje ze to byl skutecne Pan Herec a Charleton Heston taky nezklamal, kdo se mi tu ale obzvlaste libil byl Burl Ives a jeho Rufus Hannessey. Proste slo zase o jeden z kvalitnich ale u nas mene znamych westernu, ktere televize moc nedavaji a o to je cennejsi. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil další westernovou klasiku od Williama Wylera. I když je to dost dlouhé a romanticky laděné. Obsazení je vážně skvělé. Gregory Peck se dostává jako snoubenec dívky z bohaté rodiny na divoký západ. Během chvíle je zapleten do místních územních sporů mezi usedlíky. Snaží se vše řešit s rozvahou a klidem. To ale místní považují za slabost. Nakonec se tyto spory bez krve neobejdou. Dost se mi líbila hudba ve filmu. Pohledná Jean Simmons tu má dost sympatickou roli. "Tohle je velká země". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dle mého je tento film ucelenou encyklopedií westernových klišé. Hlavní hrdina je čestný, spravedlivý, sympatický rek, lumpové jsou řádně lumpoidní, pomýlení pochopí, kde je jejich správná strana a vše přenáramně dobře dopadne. Určitě je to zábavnější povzbuzení řadového občanstva, když kouká na Pecka, jenž se se šarmem sune k nejšťastnějšímu ze šťastných konců, než koukat na kohokoliv jiného, kterak bojuje o zrno, či roztáčí frézku, svou krasavici. Ale umělecky to má stejnou hodnotu. A hlavně ty socialistické agitky byly o hodinu kratší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Určitě western, který si zaslouží pozornost, ale rozhodně bych ho nekladl na stejnou výši, jako Sedm statečných či Tenkrát na Západě. V zásadě tu není nic, co by z tohoto, poněkud netradičního, westernu dělalo klasiku. Nicméně i tak se jedná o poutavý příběh chlapíka, který se snaží najít své místo v nové zemi, který i přes sáhodlouho stopáž plyne příjemným tempem. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí Gregory Peck a nádherá Jean Simmons a potěší i Charlton Heston v ne úplně kladné roli, což je u něj docela nezvyk. 80% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Společně s Gregorym Peckem (James McKay) lze ve filmu vidět i jeho tři syny. Je to poprvé a naposledy, co se všichni sešli pohromadě před kamerou. (Epistemolog)
  • Vtedajší americký prezident Dwight D. Eisenhower nazval tento film jednoducho najlepším filmom, aký bol kedy natočený. Dodal: "Môj najobľúbenejší film číslo jeden!" (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama