Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, souhlasím se všemi pozitivy, co tu uvádíte. Ano, ano, je to dobrý film. Má výborně napsané a zahrané postavy, není to žádný kýč a blbárna, co se točí dnes. Ale nemám rád filmy, do kterých se nemůžu vpravit, byť by byly sebegeniálnější. Nechte mi Leoneho na westernovém trůnu. Velká země je skvělý film, ale ani ta nejlepší scéna mě nechytla tak, jako nejslabší Leoneho spaghetti chvilka. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velká země rozhodně nepatří mezi TY velké westerny. A to po mnoha stránkách. Nepřeslechnutelným faktorem je poslabší hudební doprovod. Tím nepřehlédnutelným potom samotná kvalitka. Nudnou pasáž střídá pasáž mírně koukatelná. A to je tak asi vše. Moc se toho skutečně neděje. Docela úsměvná je věta z obsahu. Dovolím si citovat. ,,Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě." S tím, že je to klasický film Williama Wylera bych ještě souhlasil, ale.... Zbytečná surovost zde chybí a když se na film kouknete pořádně, tak si nemůžete nevšimnout, že zde chybí veškerá surovost. Hloubka charakterů? Tak to asi taky nebude úplně pravda. Vlastně každá postava má velmi jasný a jednoznačný charakter. Vlastně se jedná o takové 160 minutové tlachání téměř o ničem s naprosto absurdní zápletkou, kde se občas něco málo odehraje. Nicméně ta okolní příroda je skutečně krásná, takže minimálně tu přírodu ocenit skutečně musím. Velmi rád bych dal alespoň 2*, protože westerny mám docela rád, ale zde ty 2* není skutečně za co udělit, takže to nechám u hvězdičky jediné. Navíc jsou zde docela ošklivé herečky. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Země je velká, ale lidé jsou malí až malicherní. A jen málokdy se dokážou vzepřít k velkým činům. G. Peckovi se to podaří zvláštní cestou. Aspoň pro western netypickou. Stojí si sice jako každý správný muž v kovbojce za svým, ale jeho přesvědčení je prostě nepodléhat rozbouřeným emocím, falešným představám o cti nebo o mužnosti a ne hned tasit kolty a sjednávat svoji vizi spravedlnosti ranami rozdávanými napravo nalevo. A je tím pádem větší frajer než všichni ostatní. _____ Film o boji dvou znepřátelených rodů demýtizuje starý Západ a přesně ukazuje, co ve skutečnosti hnalo muže do osudových soubojů. Příběh začíná zostra drsným zesměšněním elegantního nováčka, který se mezi ošlehané kovboje zdnálivě vůbec nehodí. _____Pak trochu zvolní tempo a kamera širokoúhlými záběry ukazuje vyprahle žlutou, velikou zemi a lidi, kteří jsou ve srovnání s ní nevýznamní. V dramatickém příběhu se dokonce objeví svěže vtipné momenty a lehká romantika. Ve volném tempu se ale začíná rozjíždět stupňující se nepřátelství dvou nejbohatších rodin. Útoky jsou stále brutálnější a soupeř pak musí odpovědět ještě tvrději. ____Posedlá nenávist se stává šílenstvím, kdy hlavy obou rodin nedokážou vidět jiné řešení, než zničit svého soka. Krveprolití visí ve vzduchu a všichni po něm prahnou jako po bouřce, která konečně vyčistí vzduch a navždy smete protivníky ze zemského povrchu. S iluzorní představou, že pak nastane spravedlivý ráj.____ Jenomže do žhavé a velké země přicestoval cizorodý element, námořní kapitán G. Pecka, který svým netypickým jednáním převrátí naruby zdánlivě nedotknutelné a uctívané hodnoty na odiv vystavované mužnosti. ___ Poslední hodina filmu vygraduje napětí na maximum. Do schématického vnímání světa se vklíní nový úhled pohledu a je jasné, že rozjetou mašinu krvelačnosti vykolejí. Není ale jisté, jestli ji dokáže zastavit. /1. 7. 13./ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z názvu filmu musí být každému divákovi s průměrným zeměpiseckým vzděláním jasné, že se příběh odehrává v Lichnštejnsku. Jó, to byly tenkrát časy, kdy se divokým Lichnštejnskem ještě proháněly stáda dobytků, chlapi měli smysl pro čest a ženský neznaly časopis Cosmopolitan. Po skončení filmu jsem měl pocit, že to dříve takhle nějak skutečně na divokým Lichnštejnsku chodilo. Pro získání tohoto pocitu je zásadní, nebát se délky filmu. Dlouhá stopáž snímku má svou podstatu. Postupně do mě totiž ten příběh vstupoval - pomalu, nenásilně, ale s každou přibývající minutou intenzivněji, až jsem ke konci zatoužil Gregory Pecka upřimně obejmout. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dle mého je tento film ucelenou encyklopedií westernových klišé. Hlavní hrdina je čestný, spravedlivý, sympatický rek, lumpové jsou řádně lumpoidní, pomýlení pochopí, kde je jejich správná strana a vše přenáramně dobře dopadne. Určitě je to zábavnější povzbuzení řadového občanstva, když kouká na Pecka, jenž se se šarmem sune k nejšťastnějšímu ze šťastných konců, než koukat na kohokoliv jiného, kterak bojuje o zrno, či roztáčí frézku, svou krasavici. Ale umělecky to má stejnou hodnotu. A hlavně ty socialistické agitky byly o hodinu kratší. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Společně s Gregorym Peckem (James McKay) lze ve filmu vidět i jeho tři syny. Je to poprvé a naposledy, co se všichni sešli pohromadě před kamerou. (Epistemolog)
  • Jean Simmons bola taká traumatizovaná náročnými skúsenosťami s natáčaním filmu, že o tom roky odmietala hovoriť. (westerns)
  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama