Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letoun ruských aerolinek je poslán do malého městečka, kde dochází k velkému zemětřesení. Ovšem obrovská exploze rafinerie donutí letadlo opět vzlétnout, jelikož na letišti již nikdo není v bezpečí. Tento náhlý start však nezůstane bez následků - trup letadla je poškozen a posádka se tak ocitá ve smrtelném nebezpečí. (Chupacabre)

Recenze (30)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak co se to k nám dostalo tentokrát? Sovětský katastrofický film? No vida. Objevil jsem to úplnou náhodou ale o to víc mě to lákalo. Bohužel se jedná o dost rozporuplný kousek. Na vině je hlavně přepálená stopáž, kdy první díl filmu který má téměř 80 minut a věnuje se životům pilotů a jejich osobním problémům je k nepřežití. Jenom se žvaní a navrch jsem ještě bojoval s tou zpropadenou Ruštinou. Druhá část která má bohužel jenom necelou hodinu je o poznání lepší a musím konstatovat, že co se triků a technické stránky týče, tak to není vůbec špatný. Možná přehnaný, ale rozhodně na svou dobu podařený. Škoda zkrátit to o hodinu a hodnotil bych líp.45% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi bych vůbec neměl hodnotit, protože to je opravdu hodně hodně hodně dlouho, co jsem to viděl v televizi a byl jsem hodně hodně hodně malej. Pamatuju si pár úryvků, jakýsi zemětřesení, úlet mojí oblíbenou Tu-stopadesátčtyřkou, opravu letadla za letu, omrzlýho hrdinu a ulomení ocasu letadla při přistání. Rodiče už tenkrát tvrdili, jak je to naivní, já měl ale oči navrch hlavy a nadskakoval na gauči jak to dopadne. Asi bych dneska tvrdil to samý co rodiče, ale zatím mám docela hezkou vzpomínku. Tak kompromis a radši to nechci vidět, co kdybych si to zkazil. Vlastně je to skoro stejnej případ jako Aféra concorde. Update 3.4.2015: koukám, scéna vzletu se dá dokonce najít a náhodou to na rok vzniku nijak tragicky nevypadá. A naopak závěrečné přistání je podle mě uděláno výborně, ne zbytečně přeefektovaně, přitom to nevypadá špatně a jak je obraz rozpitý v dešti, to tomu v kombinaci s hudbou dodává pěknou atmosféru. A už za to zvedám na čtyři. BTW natáčí se remake s Danilou Kozlovským, tentokrát se na tom asi vyřádí víc (větší, hlasitější, přeefektované), ach jo :) ()

Reklama

Robbi 

všechny recenze uživatele

Filmu asi nejvíc ublížila jeho délka, proto byl dokonce v televizi vysílán jako dvoudílný, z toho důvodu se první část, zabývající se profily jednotlivých pilotů a letušek stala poněkud nestravitelnou (nakonec o něco podobného se pokusil Friedkin ve Mzdě strachu a produkce mu začátek filmu s profily hrdinů brutálně sestříhala). Druhá část už má švih a pominu-li některé technické nedostatky, tak i spád. Co se týče oprav Iljušina během letu - nehodlám to komentovat, ani kritizovat, protože nejsem odborník a nikdo mi dodnes neřekl kategoricky: "Tohle je pitomost, prakticky to není možné!" Oni ani opěvovaní Američané ve svých filmech nelítali vždycky s letadly tak, jak by se mělo a dělali s nimi věci, které postrádaly logiku. Takže i když to nejsou čisté čtyři hvězdy, dávám je, snad i z nostalgie, na kterou snad už mám trochu právo. ()

subic 

všechny recenze uživatele

První a asi jediný katastrofický a docela i akční film, co kdy udělali v SSSR. Neohrožená posádka ve složení Andrej, Igor a Valentin ještě neohroženějšího stroje Tupolev TU-154 aneb kdo stihne nasednout do letadla a nezmrznout za letu, ten vyhraje a doletí až do Moskvy. A přestože letadlo zrovna nebrzdí a ještě mu při přistání upadne i zadní část s motory, tak to všechno dobře dopadne. Soudruzi dost šetřili, to bylo dost vidět na vzletu letadla z městečka Bidri, kde to bouchalo jak na Silvestra a modýlek se stihne vznést i s plameny šlehajícími u zadku. Jinak filmu jistě nechybí napětí, bráno z dobového hlediska, nejnapínavější scénou bylo jistě spravování letadla za letu, protože to může zvládnout jedině velký sovětský člověk. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné :-). Scény jako ta s barevnou hudbou nebo oprava letadla ve výšce 10 km se prostě zapomenout nedají. Nicméně jsme na to celkem vážně chodili do nonstop kina na Václaváku - to se taky nedá zapomenout. Nevím co bych tomu řekl dneska, ale tenkrát mě to docela bralo - určitě víc než Příběh opravdového (sovětského) člověka. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Jeden letecký inženýr se specializací na bezpečnost provozu podotknul, že drtivá většina scén po návratu od ropné rafinérie byla zpracována na základě reálných možností, včetně onoho manévru na letišti. (ČSFD)
  • Snímek je prvním sovětským filmem, kde byli před kamerou ukázáni nahý herci. (ČSFD)

Reklama

Reklama