foto

Ivan Letko

  • nar. 9.12.1934 (83 let)
    Farná pri Leviciach, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významný slovenský herec a pedagóg Doc. Ivan Letko sa narodil 9.12.1934 vo Farnej pri Leviciach.

No jeho cesta k divadlu sa začína práve v Hlohovci, kde umelec vyrastal, študoval na gymnáziu a účinkoval v rôznych ochotníckych súboroch.Ochotnícke súbory boli zázemím aj pre jeho kolegov, ktorých s Hlohovcom spojili životné cesty. Napríklad Viera Strnisková, Mária Hájková, Jozef Adamovič, či v Česku neskôr veľmi populárny filmový herec Otto Lackovič.Odtiaľ jeho cesta viedla na prijímacie skúšky do Bratislavy. V roku 1956 absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave v ročníku Andreja Bagara, potom na desať rokov zakotvil v Divadle SNP v Martine, a od roku 1966 je členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil aj ako umelecký šéf činohry.

Stvárnil množstvo postáv v televízií, vo filme, no v neposlednom rade v rozhlase, či dabingu. Okrem rozhlasových hier, či rozprávok sa dodnes s jeho nezameniteľným hlasom môžeme stretnúť aj na vlnách Slovenského rozhlasu v zábavných reláciách ako napríklad Echorádio s Magdou Pavelekovou, či Petrom Bzdúchom, s ktorým vytvorili legendárnu humoristickú dvojicu „Dôchodci na potulkách". Nezabudnuteľným je aj kultová ruská rozprávka Mrázik, kde prepožičal svoj hlas Babe Jage.

S významných televíznych a filmových postáv treba spomenúť legendárnu klasiku Živý bič, Tanec nad plačom,Povstalecká história, Medený gombík, Mastný hrniec a mnohé ďalšie tituly. No v neposlednom rade významný francúzsko-československý veľkofilm Muž, ktorý luže.

Ivan Letko pôsobil viac ako 30 rokov ako pedagóg herectva na VŠMU, kde vychoval množstvo zvučných hereckých osobností. Medzi jeho študentov patrili takí herci ako: Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová ale i jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší. Neskôr kvôli nezhodám s vedením spolu s kolegami z fakulty odišliel a svoje bohaté skúsenosti začal odovzávať spočiatku na Konzervatóriu v Bratislave, neskôr na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a súkromnom konzervatóriu v Topoľčanoch.

Dnes sa herec už pedagogickej činnosti nevenuje, ale sám hovorí, že pri svojich študentoch neustále mladol a obohacoval sa. Netají sa tým, že rád hráva komické-veselé postavy. Veď fyziológovia tvrdia, že minúta smiechu predĺži život o jeden deň. „Práve preto pôsobím celý život v divadle a chcem najmä práve tie veselé postavy," povedal s úsmevom herec.

Stovky postáv v televízií, či v divadle, svojský prejav v herectve z Ivana Letka urobili doslova slovenskú hereckú legendu, ktorá zostane navždy zapísaná v dejinách slovenského herectva.

Jakub Abrahám

Herecká filmografie

Filmy

2009 Mrázik (divadelní záznam)
1998 Ja nič neviem (TV film)
1994 Otec (TV film)
Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Mladé letá (TV film)
1992 Slečna z Maxima (TV film)
Smútočný závoj (TV film)
1991 Garsónka (TV film)
Mastný hrniec (TV film)
1989 Prelúdiá (TV film)
Reverend (TV film)
Tanec nad plačom (TV film)
1988 Ako si Grétička trochu zdriemla (TV film)
Ja to vybavím (TV film)
Muži s plnou mocou (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
O láske a slávikoch (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Vo všetkom je matematika (TV film)
1987 Tá tajovská voda mútna (TV film)
Vizitka (TV film)
1986 Nástupca (TV film)
O všetečnom zvedavcovi (TV film)
Pro forma (TV film)
1985 Karabínka (TV film)
Sekera (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
Varič (TV film)
1984 Lásky dar (TV film)
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
Súťaž o milión (TV film)
1983 Anička Jurkovičová (TV film)
Múdra Gabriela (TV film)
Starosta (TV film)
1982 Delenie majetku (TV film)
Krkavci (TV film)
1981 Figarova svadba (divadelní záznam)
Škola žien (TV film)
1980 Druhovia (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Najlepšie želanie (TV film)
1978 Na vysokej skale: Spievanka (TV film)
Portrét chlapce (TV film)
Spevák Peter (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
1977 Amok (TV film)
Kamarátka Jana (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Zlaté klasy (TV film)
Šediny doktora Ondáka (TV film)
Štipku soli (TV film)
1976 Amerikán (TV film)
Dni Turbinovcov (TV film)
Milosrdný čas
1975 Nemám čo povedať (TV film)
Prípad, ktorý sa nikdy nedostal do spisov (TV film)
Stretnutie
Veľká poľovačka (TV film)
1974 Cesta ženy
Nešťastník (TV film)
Únava materiálu (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
1973 Hviezdy na zemi (TV film)
Návšteva (TV film)
1972 Inšpektorov veľký prípad (TV film)
1971 Žiarlivé ženy (TV film)
1970 Kamenná bolesť (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Medený gombík (TV film)
Ministerstvo mravopočestnosti (TV film)
1969 Hedda Gablerová (TV film)
Je Mary Duganová vinná? (TV film)
Smrť Márie Janovskej (TV film)
1968 Muž, který lže
1967 Horiaci muž (TV film)
Paroháč (TV film)
Polnočný vlak (TV film)
1966 Škandál v Melodias banke (TV film)
Živý bič (TV film)
1963 Kira Georgievna (TV film)

TV seriály

2018 Inspektor Max (TV seriál)
Hračka (E01)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
2009 Odsouzené (TV seriál)
2008 Kutyil s.r.o. (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Hromy divo bijú (E06)
Augustové dni (E05)
V skrytom bode varu (E04)
další epizody (5)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Dobrodružstvá Janka Hraška (TV seriál)
Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1976 Neporaziteľná Vilma (TV seriál)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

1979 Milovať jeseň (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2016 Deň otvorených dverí 2016 (TV pořad)
1998 Senzi Senzus (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace