foto

Vladimír Kostovič

  • nar. 14.4.1926
    Liptovský Peter, Slovensko, Československo
  • zem. 2.7.1997 (71 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Kostovič (někdy psán jako Vlado Kostovič) se narodil 14. dubna 1926 v Liptovském Peteru. Jako profesionální herec postupně prošel slovenskými poválečnými soubory prešovského Slovenského divadla (1947 – 1949), Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1949 – 1951) a až do odchodu na odpočinek působil na Nové scéně v Bratislavě (1951 – 80. léta). Během let se stal potřebným, i když ne zcela slavným, hercem druhé nejvýznamnější činoherní bratislavské scény.

A přesto většinou stál se svými menšími hereckými kreacemi hlavně v pozadí, patřil k významným veličinám dějin slovenského divadla. Postupně se Vladimír Kostovič vyvíjel k charakternímu herectví. Postupně vytvářel od mladických rolí a postav, přes mužné hrdiny až po moudré staříky a muže. Často utvářel postavy venkovských prostých lidí, ale za celou svojí kariéru prošel různými charaktery, sociálním zázemím a vlastnostmi.

Kostovič se na divadelních jevištích objevoval jako Ferapont ve „Třech sestrách“ Antona Pavloviče Čechova, Jakov v Čechovově „Rackovi“, Míša ve hře „Statky – zmatky“ Jozefa Gregora Tajovského, Adam ve Stodolově dramatu „Jožko Púčik“, major Swindon v „Pekelníku“ George Bernarda Shawa apod. Jeho doménou byl výrazný obličej ostrých rysů a hlavně mluvený projev.

Ve slovenském filmu se postupně objevoval v rozličných a různě velkých rolích už od poloviny 50. let ve snímcích, např. DREVENÁ DEDINA a ŠTYRIDSAŤŠTYRI (muž), středometrážní PRVÁK (železničář), JÁNOŠÍK (Michalec), VÝHYBKA (stavbyvedoucí), JEDEN DEŇ PRE STARÚ PANIU (kostelník), TRI DCÉRY (Janček), TRAJA SVEDKOVIA (velitel husarů), ĽALIE POĽNÉ (Krujbel), CESTA ŽENY (Lojzko), OHNIVÉ KRIŽOVATKY (starý Beluš), TETOVANÉ ČASOM (Laci), ČERVENÉ VÍNO (Virág), DVERE DOKORÁN (mistr Turan), ZLATÁ RÉVA (vedoucí dílny Hudec), KRUTÁ ĽÚBOSŤ (kupec), POÉMA O SVEDOMÍ (podplukovník Ferjenčík), BLÍZKE DIAĽAVY (vandrovník), ROSNIČKA (Dubinský), CHOĎ A NELÚČ SA (Gabaj), DEMOKRATI (ředitel agrárník Rozvalid), ČINY PROTI PRÚDU (Hronec), TUŠENIE (průvodčí), MŔTVI UČIA ŽIVÝCH (pacient), FALOŠNÝ PRINC (krejčí) a další.

Pro českou kinematografii vytvořil Vladimír Kostovič pouhé tři filmové úlohy během tří desetiletí (v letech 1951 – 1973), v každé dekádě jednu. Jeho úplně první film byl český. Debutoval jako příslušník SNB ve snímku Josefa Macha AKCE B (1951). Podruhé byl československým vojákem Fichtlem ve válečném dramatu TAM ZA LESEM (1962) Pavla Blumenfelda.

A naposledy čtyřiadvacet let před svou smrtí se před českými filmovými kamerami objevil jako maďarský revolucionář Sándor Kerekes v historickém dramatu Antonína Kachlíka ZLOČIN V MODRÉ HVĚZDĚ (1973). Více již Kostovič nebyl využit a celé jeho herectví československá kinematografie nikdy plně nedocenila.

Velmi výrazně a hojně působil svými hlasovými dispozicemi taktéž v rozhlase („Před odjezdem“, „Hořící vrch“, „O pyšné princezně“, „Černý mnich“, „Zajímavý muži“, „Musíš vyhrát“, „Voňavé vlasy“, „Matka“, „O líném králi“, „Kulička“, „Vizitka“, „Jak je důležité míti Filipa“, „Zajatci skal“, „Tři prasátka“, „Úder pod pás“, „Sněhurka a sedm trpaslíků“, „Nalezenka“ atd.) a dabingu (AMBULANCE aj.).

Kde často ve slovenských filmech namlouval kolegy: Ďuria (Adam Matejka) ve ZLOZORU (1971) Dušana Kodaje, Lojzu ve Filanově dramatu LETOKRUHY (1972), Juriše (Ladislav Večeřa) v dramatu Jozefa Režuchy DO POSLEDNÉHO DYCHU (1976) a nebo učitele (Anton Vychovalý) ve ZLATÝCH ČASECH (1978) Štefana Uhera.

Ovšem neopomínal ani na různé slovenské televizní filmy a inscenace (MAROŠKO, GENERÁCIA, SÁM VOJAK V POLI, ÚSMEV MONY LÍZY, STATKY – ZMÄTKY, KRONIKA, ČENKOVEJ DETI, POSTUP, ČERVENÉ VÍNO, AMERICKÁ TRAGÉDIA, O HLÚPEJ ŽENE ad.) i seriály (A. C. DUPIN ZASAHUJE, ZAPRÁŠENÉ HISTÓRIE EMA BOHÚŇA, STÔL PRE ŠTRNÁSTICH, OCO, MAMA A JA, BAKALÁRI, DOBRODRUŽSTVÁ JANKA HRAŠKA, ŽIVOT BEZ KONCA, TISÍCROČNÁ VČELA a nebo česká díla GOTTWALD či DRUHÝ DECH).

Kostovič se stal nositelem Vyznamenání Za vynikající práci (1981). Vladimír (Vlado) Kostovič zemřel 2. července 1997 v Bratislavě ve věku jednasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2006 Vyznanie na cestu
1996 Jaškov sen
O hlúpej žene (TV film)
1995 ...kone na betóne
1994 O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
Sny podľa Renoira (TV film)
1993 Handrigula (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1990 Dávajte si pozor!
Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
1989 Barón (TV film)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Psia zima (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Ale, choď!
Karakušov rozsudok (TV film)
Muž na správnom mieste (TV film)
O láske a slávikoch (TV film)
Spoločník pána veľkomožného (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
1986 Nepokojný mier (TV film)
1985 Deti (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
1984 Cesta životom (TV film)
Falešný princ
Lev Tolstoj
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
Škriatok Kuzma (TV film)
1983 Anička Jurkovičová (TV film)
Mŕtvi učia živých
Tisícročná včela
Žakýlska Veronka (TV film)
1982 Dedičstvo (TV film)
Explózia (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Podivné okolnosti (TV film)
Tri nevesty (TV film)
Tušenie
1981 Člny proti prúdu
Dve slobodné bez záväzku (TV film)
Jablčná Siska (TV film)
Konôpka (TV film)
Nápadníci (TV film)
Po deviatich rokoch (TV film)
Sokoliarova dcéra (TV film)
Starý včelár (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
Demokrati
Druhovia (TV film)
Mŕtvi maturovať nebudú (TV film)
Najstarší zo všetkých vrabcov (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Blízke diaľavy
Choď a nelúč sa
Príležitosť (TV film)
Rosnička
Smrť chodí po horách (TV film)
Smrť šitá na mieru
Uzlíky nádeje (TV film)
V predvečer (TV film)
1978 A ako Alžbeta (TV film)
Horúci dych (TV film)
Krutá ľúbosť
Na shledanou, Zuzanko! (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Portrét chlapce (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Pustý dvor
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Stůl pro čtrnáct (TV film)
Vraj cholera (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Čaj u pána senátora (divadelní záznam)
Dvere dokorán
Chlapi (TV film)
Leto na Rovniach (TV film)
Odvážny Stepan (TV film)
Pyrrhovo víťazstvo (TV film)
Smrť malomeštiaka (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Zlatá réva
1976 Americká tragédia (TV film)
Anjel prichádza oknom (TV film)
Červené víno (TV film)
Majster zlodejského cechu (TV film)
Posledný pohárik (TV film)
Postup (TV film)
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
1975 Čenkovej deti (TV film)
Lampióniky (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Tetované časom
1974 Cesta ženy
Džbán plný ambrózie (TV film)
Kronika (TV film)
Ohnivé križovatky
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Hriech Kataríny Padychovej
Návšteva (TV film)
Statky zmätky (TV film)
Víťazný pád (TV film)
Zločin v Modré hvězdě
1972 Červené víno (TV film)
Ľalie poľné
Stávka o Leokádiu (TV film)
1971 Priehrštie vzdychov (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Maroško (TV film)
Traja svedkovia
Tři dcery
Úsmev Mony Lízy (TV film)
Výšiny (TV film)
1967 Volanie démonov
1966 Jeden deň pre starú paniu
Majster kat
1964 Sám vojak v poli (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
Všetko naopak (divadelní záznam)
1963 Výhybka
1962 Tam za lesem
1957 Štyridsaťštyri
1956 Čisté ruky
1954 Drevená dedina
1951 Akce B

TV seriály

1989 Škola detektívky (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Môj medvedík Móric (TV seriál)
To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
Augustové dni (E05)
1983 Maťo Šidlo Mátožidlo (TV seriál)
Tisícročná včela (TV seriál)
1982 Bambuľkine dobrodružstvá (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Život bez konca (TV seriál)
1981 Dobrodružstvá Janka Hraška (TV seriál)
Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1979 Oco, mama a ja (TV seriál)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
1977 Črty zo života (TV seriál)
Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Novinárske rozprávky (TV seriál)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
další epizody (5)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace