Reklama

Reklama

Vzduchoplavci

  • Velká Británie The Aeronauts (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V roce 1862 se odvážná pilotka balonu Amelia Wrenová (Felicity Jonesová) spojila s průkopníkem meteorologie Jamesem Glaisherem (Eddie Redmayne), aby rozšířili lidské vědomosti o počasí a vylétli výš než kdokoli v dějinách. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (57)

classic 

všechny recenze uživatele

Toto je inak čisto rýdzi, dobrodružný, do úmoru napínavý, britský, nehollywoodsky filmový počin s tak neuveriteľne strhujúcimi a realistickými, dynamickými sekvenciami zo vzduchu v balóne, až sa mi totálne zakrútila hlava, pravidelne som dostával závrate, len čo som opäť zhliadol dvoch jedincov vo vysokej výške, kde to už človeku pomaly ani nemyslí, lebo sa mu nedostatočne okysličuje mozog, ďalej sa pridávajú i nebezpečne nízke teploty, ktoré absolútne neveštia nič dobrého, a tak som si trochu od toho celého oddýchol, keď sa občas, miestami prestrihávalo dolu na bezpečnú, londýnsku zem v dobovom roku 1862, kedy sa spomínalo, ako sa vlastne spoznali títo dvaja smelí dobrodruhovia James Glaisher s Ameliou Wren, defacto, oni dvaja sa poznajú už z Teórie všetkého, kde si Eddie Redmayne strhol geniálneho fyzika Stephena Hawkinga, a zase Felicity Jones jeho manželku Jane, pričom s rozpustenými vlasmi mi strašne pripomína inú, atraktívnu kolegyňu s menom Amy Adams. _ Kto je Tom Harper, a kto je pre zmenu George Steel ? Nejako som o nich doteraz ešte nepočul. Pravdepodobne sú obidvaja čistokrvní briti, ako vyšití, keď prvý je režisér tohto snímku, ktorý ma naprosto ohromil, opantal svojou unikátnou víziou, že súčasne bez druhého si nedokážem absolútne vôbec predstaviť, že by nebol toho súčasťou. Maximálna dôkladnosť, kedy sa normálne bojíte o našich hrdinov, čo sa im tam hore môže ľahko stať, ak by nastala, čo by len malinká komplikácia. A tých bolo niekoľko. Mal som zdania, že IMAX urobil svoje, a preto to pôsobilo tak majestátne, akoby ste sa nachádzali priamo tisícky metrov nad morom ! Fenomenálne snímanie + vizuálne efekty opäť posunuli svoju hranicu ešte o poriadny kus vyššie. Skrátka, nevnímate ich ! Apropo: hudobnú zložku zaobstaral už skúsený skladateľ Steven Price, ktorý sa blysol u Gravitácie, a aj pri nej som často prežíval úzkostlivú pocitovú úroveň, a tak tu máme ďalší spoločný znak ! Výborný vstup do dvetisícdvadsiatky. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy lidé žasli nad objevy, nadšeně vyhledávali jakoukoli možnost být pozorovatelem experimentů a rádi debatovali o tom, jak naše společnost bude vypadat v dalším století, bych někdy chtěl žít. Film je zasazen právě do této doby, jenž je svým způsobem optimistická. Společnost se vyvíjí pomaleji, je konzervativnější, ale odhodlání tehdejších lidí je velkolepé. Film sleduje ústřední dvojici a lehce nahlíží do jejich minulosti a poodkrývá motivy, proč se vydali vstříc nepřízni nebe. Dobové vyobrazení je věrné a Amelia je obrazem jistého rozvolnění, kdy žena nemusela stát u plotny nebo být reprezentativní na společenských akcích. Zamrzí ale, že ve skutečnosti místo ní tam byl vzduchoplavec Henry Tracey Coxwell, tím věrohodnost filmu je poněkud pošpiněna. Ano, film se snaží držet skutečného příběhu dvou mužů, kteří málem zemřeli ve výšinách, ale jsou zde dramatické odchylky, které nechtěně méně znalým onoho známého vystoupání může dát zkreslené informace o tom, jak tomu skutečně bylo. Ani přistání nebylo tak dramatické, jak ukazuje film. Rozumím však pohnutkám scénáristy. Nejsem si jist, zdali by film byl tak poutavý, kdyby chyběla pasáž s bouřkou, s neuvěřitelným pádem dolů, a kdyby celkově chyběla "emotivní" zápletka obou herců. Musím však souhlasit s dalšími, že Jones s Redmayne tvořili docela zvláštní hereckou dvojici. Nějak to v tomto filmu nefungovalo. Jinak samotná Jones je pro mě velmi dobrá herečka, tímto autorům docela odpouštím, že se nedrželi historie. Na konec bych rád pochválil velmi krásný vizuál a hru se zvukem - show na zemi, následovalo ticho, které bylo vyrušeno bouří. Pak už bylo jenom ticho. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Aeronauts" nám po piatich rokoch opäť dáva dokopy Eddieho Redmayna a Felicity Jones. A potvrdzuje sa opäť, že ako hereckí kolegovia spolu fungujú, rozumejú si a vedia spolu dobre pracovať. Myslím si, že film skvele vyzerá, má niekoľko vynikajúcich momentiek, no na druhú stranu mám pocit, že tento naratív sme už videli viackrát a nikdy mi nejako poriadne nepasoval. Pretože sa chcem sústrediť na iné scénky, než nám film prezentuje. Aj keď sú tie flashbacky celkom zaujíamvé tak kedykoľvek sme došli do minulosti (až na jednu výnimku) som si hovoril, kedy sa opäť vrátime do balóna. Úvod pôsobí grandiózne a dúfal som, že Felicity Jones trošku upustí od toho teatrálneho tónu. A našťastie áno. Atmosféra tam rozhodne je, finále je silné a hlavní hrdinovia sú skvelí a odvážni. Bavilo am sledovať ich dobrodružstvo. Čo mi však ešte trošku niekedy vadí je, že vždy potrebujeme v týchto filmoch nejakých britských povýšencov a snobov, ktorí potrebujú dať najavo, že sú niečo viac ako iní. Tieto postavy nikdy nemám rád a sú iba otravné. No príbeh ako taký je podľa mňa zaujímavý a malo to niečo do seba. Určite ma to zaujímalo, bol som zvedavý čo sa bude diať ďalej a nepôsobí to neuveriteľne. Takže dávam Tomovi Harperovi palec hore a ako celok som spokojný. Ak máte radi životopisné filmy, mylsím si, že nebudete tých 100 minút ľutovať. Má to dobrý spád, dobré postavy a skvelú atmosféru vo vnútri balóna. Čeknite si film a uvidíte sami. Hodnotenie: B ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Film se dá rozdělit na dvě zhruba stejně dlouhé části.Na scény z balónu a na longbacky(delší flashbacky).Je škoda,že i přes pěknou dobovou výpravu jsou scény ze země poměrně nezajímavé,protože naopak vše z balónu je téměř dokonalé.Příjemně překvapila Felicity,která podává skvělý výkon.Scéna,kdy leze po balónu je geniální,drásající a mrazivá.Bohužel jako celek jen 65%. ()

Damarus 

všechny recenze uživatele

Možná se o tomhle filmu tady rozžvanim víc, než by si to zasloužil, ale co už. Myslim, že mu nejvíc ublížilo to nelineární vyprávění, kdy už na začátku se vypravujem s balónem do nebes a postupně se dozvídáme, co se stalo před tím, pomocí prostřihů do minulosti, která je, ve srovnání s cestou balónem, bohužel docela nudná. Kdyby na to šli lineárně, možná by to bylo o trochu zábavnější. No a pak je to střih, kterej dočista zabil jeden z nejnapínavějších filmových momentů posledních měsíců, kdy je uprostřed týhle scény (pro zájemce čas: 1:14:57) střih na zemi, kde se dozvíme, že si lidi dělaj o aeronauty starosti. A střih zase zpátky. Bez takovýhle informace by film prostě nemohl pokračovat a muselo to být sděleno přesně v tuhle chvíli. Když jsem to včera viděl, tak jsem s hněvem tuhle kreténskou pasáž ze země, se slovy "No tak to nasrat!" přeskákal do chvíle, kdy se film zase věnoval balónu. Když to vezmu kolem a kolem - vizuál je nádhernej, kupodivu jsem měl i v některejch scénách trochu závratě a kdyby byl příběh vyprávěnej lineárně, možná bych uvažoval o čtvrtý hvězdě. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Aeronaut, který s Jamesem Glaisherem 5. 9. 1862 let absolvoval a měl svým hrdinským činem zásluhu na úspěchu měření, nebyl ve skutečnosti ženou a jmenoval se Henry Coxwell. Jeho filmové nahrazení fiktivní ženskou hrdinkou bylo ze strany britských vědců kritizováno. Nicméně průběh letu je ve filmu popsán poměrně přesně. (Jirka_Šč)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. srpna 2019 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)
  • Vztah Amelie (Felicity Jones) s manželem je založen na vztahu Sophie Blanchard a jejího manžela Jeana-Pierra Blancharda. (p.a.douch)

Reklama

Reklama