Reklama

Reklama

Vzduchoplavci

  • Velká Británie The Aeronauts (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V roce 1862 se odvážná pilotka balonu Amelia Wrenová (Felicity Jonesová) spojila s průkopníkem meteorologie Jamesem Glaisherem (Eddie Redmayne), aby rozšířili lidské vědomosti o počasí a vylétli výš než kdokoli v dějinách. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (60)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film, inšpirovaný skutočnými udalosťami, ale kvôli jednému kľúčovému rozhodnutiu (za info vďaka užívateľovi Jirka_Šč – viz. zaujímavosti) postrácajúci autentickosť voči skutočnému príbehu. Rozhodnutie (scenárista, režisér, štúdio ?) z jednej strany je pochopiteľné (dvojica Felicity Jones / Eddie Redmayne sa už raz predviedla veľmi dobre), ale z druhej strany tým sa nezanedbateľne zmení základná koncepcia. Zo spomínanej dvojici teraz dominuje F. Jones, E. Redmayne herecky „pritvrdí“ až v poslednej časti filmu. Dynamika príbehu je solídna, scény v „oblakoch“ sú pôsobivé, ale svoju skutočnú krásnu ukážu až na veľkých plátnach. Vo svojom žánru solídna remeselná práca, nič viac a nič menej. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Tichý a krásný svět. Nevadí mi, že fiktivní Amelia Wren nahradila skutečného Henryho Coxwella. Film je i překvapivě věrný a průběh letu 5. 9. 1862 ukazuje přesně. Čtyři hvězdy, protože krásné filmy o průkopnících balónového létání nejsou snad žádné a protože i vymyšlený charakter hlavní hrdinky má základ v reálných lidech. ()

Reklama

dan4815 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy lidé žasli nad objevy, nadšeně vyhledávali jakoukoli možnost být pozorovatelem experimentů a rádi debatovali o tom, jak naše společnost bude vypadat v dalším století, bych někdy chtěl žít. Film je zasazen právě do této doby, jenž je svým způsobem optimistická. Společnost se vyvíjí pomaleji, je konzervativnější, ale odhodlání tehdejších lidí je velkolepé. Film sleduje ústřední dvojici a lehce nahlíží do jejich minulosti a poodkrývá motivy, proč se vydali vstříc nepřízni nebe. Dobové vyobrazení je věrné a Amelia je obrazem jistého rozvolnění, kdy žena nemusela stát u plotny nebo být reprezentativní na společenských akcích. Zamrzí ale, že ve skutečnosti místo ní tam byl vzduchoplavec Henry Tracey Coxwell, tím věrohodnost filmu je poněkud pošpiněna. Ano, film se snaží držet skutečného příběhu dvou mužů, kteří málem zemřeli ve výšinách, ale jsou zde dramatické odchylky, které nechtěně méně znalým onoho známého vystoupání může dát zkreslené informace o tom, jak tomu skutečně bylo. Ani přistání nebylo tak dramatické, jak ukazuje film. Rozumím však pohnutkám scénáristy. Nejsem si jist, zdali by film byl tak poutavý, kdyby chyběla pasáž s bouřkou, s neuvěřitelným pádem dolů, a kdyby celkově chyběla "emotivní" zápletka obou herců. Musím však souhlasit s dalšími, že Jones s Redmayne tvořili docela zvláštní hereckou dvojici. Nějak to v tomto filmu nefungovalo. Jinak samotná Jones je pro mě velmi dobrá herečka, tímto autorům docela odpouštím, že se nedrželi historie. Na konec bych rád pochválil velmi krásný vizuál a hru se zvukem - show na zemi, následovalo ticho, které bylo vyrušeno bouří. Pak už bylo jenom ticho. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto vôbec nebolo zlé. Divák si uvedomí, aký klaustrofobický môže byť jeden balón. Prestrihať a vyhodiť vysvetlovačky, tie mohli mať vlastný film. Bolo by to kompaktnejšie a možno o trošičku viac napínavejšie. Inak ale kamera skvelá, obsadenie tiež, kostýmy super, trochu je to ale ladené do rodinného štýlu a nie thrilleru, nevadí. Na veľkom plátne to muselo vyzerať skvelo. 3 z 5 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Vzduchoplavci na první pohled nabízeli díky výraznému tématu a obsazení Eddie Redmayna velice poutavou podívanou, ve výsledku to ovšem nedopadlo příliš dobře. Jednak zde ono téma není zpracováno ani trochu zajímavě, jednak o celé té události dostane divák opravdu jen strohé informace, ale především její zpracování není vůbec atraktivní, či záživné, a prakticky až na dvě vyhrocené situace se jedná o poměrně vleklou nudu, odehrávající se tedy ve dvou časových rovinách, ve vzduchu v čase přítomném a na zemi v čase předcházejícím vzletu balonem, což bych za jistých okolností považoval za jistě pozitivní prvek, kdyby ovšem jednak ono dění na zemi nebylo tak marné a ubíjející a jednak akce ve vzduchu tak vlažná a bez šťávy. Jak jsem totiž zmiňoval, krom těch dvou několikaminutových scén, přinášející alespoň nějaké to napětí a dynamiku, se tam jinak jen povídá a povídá a povídá, dialogy to jsou ovšem vesměs téměř bezúčelné, nic neříkající, a prakticky to celé nikam ani neposunují. Opravdu velké minus pak navíc vidím i v obsazení Felicity Jones, na kterou jsem vyloženě alergický a nenapadá mě snad žádná jiná herečka, která by mi v současnosti byla tak ukrutně nesympatická. Vzduchoplavci pak nejsou ani žádnou velkou efektní přehlídkou a těch pár momentů navíc nevypadá úplně přesvědčivě, viz let v bouři, chyběly mi zde ale i emoce, napětí, atmosféra, tudíž já jsem zkrátka z této podívané značně zklamán a po právu neudělal tento snímek žádnou velkou díru do světa, čemuž se ovšem nelze divit, neměl totiž čím. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Aeronaut, který s Jamesem Glaisherem 5. 9. 1862 let absolvoval a měl svým hrdinským činem zásluhu na úspěchu měření, nebyl ve skutečnosti ženou a jmenoval se Henry Coxwell. Jeho filmové nahrazení fiktivní ženskou hrdinkou bylo ze strany britských vědců kritizováno. Nicméně průběh letu je ve filmu popsán poměrně přesně. (Jirka_Šč)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. srpna 2019 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)
  • Vztah Amelie (Felicity Jones) s manželem je založen na vztahu Sophie Blanchard a jejího manžela Jeana-Pierra Blancharda. (p.a.douch)

Reklama

Reklama