Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Při cestě rychlíkovým autobusem z Prahy do Karlových Varů se může stát opravdu cokoliv. O tom by mohl řidič Jan dobře vyprávět. Dostávají zde hodně prostoru komentáře, představy a fantazie jednotlivých postav. Vidíme třeba autobus, kde je za jízdy řidiče líbat povoleno, lítací autobus nebo autobus, kde se každému hraje na přání. Originální a netradiční film. ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Je to trocha zvláštny film, ale stojí za videnie. Obsadenie naozaj skvostné - výsledok trocha rozpačitý. Osobne mi tam vadili tie fantazijné úlety (lietajúci autobus a pod.), ale je možné, že som ich iba nepochopil. :-) Nebolo to úplne najhoršie a vlastne som veľmi rád videl pohromade vtedajšiu hereckú elitu i hercov predstavujúcich vtedy nastupujúcu generáciu hercov, o ktorých už dnes vieme, že patria naozaj k špičke. Pre mňa osobne teda veľmi nenáročná komédia s mierne absurdnými prvkami, ktorá síce neurazí, ale ani nenadchne. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, zdali to byl záměr (jako že ne), takhle třeskutě vtipnou komedii jsem už dlouho neviděl. Spousta perfektních nápadů a neuvěřitelně vypointovaných situací mě nutí dát maximum hvězd. Je to úlet rudý jak paviánův zadek, ale měl jsem z toho pocit, jak kdyby socialistický realismus potkal Kevina Smithe. A to neni málo! ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

charizmatický Bek, nordická kráska Thielová a najkrajší autobus, aký sa v Česko-Slovensku vyrobil (naviac hovoriaci - sic!) plus príbeh plný metafor, životných ponaučení a ľudských prerodov - to je potenciál pomaly na miestneho Oscara...žiaľ, niektoré nudné a zdĺhavé pasáže ho zrážajú do priemeru...Hodnotenie: dobrý (trojka) ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Co jse to znárodnilo, dělá si tu každý co chce!" Šofér, ten tvrdý chleba má. Autobus plný hereckých hviezd súčasných aj minulých, každý druhý vedie vnútorné monológy, každý prvý hádže hlášky, Filipovský sa sťažuje, Effa si užíva snové pasáže, Sovák je neutrál, Vojta tentononc, Lohniský chce ticho a kľud, vyvolená Pusinka sa srdí kvôli zobratej stopárke, zväzáci zborovo pejú, do toho fantastické scény s lietajúcim autobusom a špeciálnymi tlačidlami. Veľmi príjemná komédia z časov minulých. Osobným plusom je aj trošku nostalgie, autobusom tohto typu som sa ako decko v osemdesiatych rokoch ešte párkrát viezol. "A utahovat matky, jsem mladá, potřebuji to!" ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Filmovalo se v Praze na Florenci, Václavském náměstí, Na příkopech, Na valech, v Karlových Varech, na Máchově jezeře, Dobříši, v obci Hořovičky a na cestě z Prahy do Karlových Var. (M.B)
  • Text k piesni „Šoférska“ napísal básnik Josef Kainar. (Raccoon.city)
  • Autobus ve filmu je Škoda 706 RTO. (Terva)

Reklama

Reklama