foto

Jennifer Beals

  • nar. 19.12.1963 (55 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jennifer se narodila jako prostřední ze tří dětí učitelce a majiteli supermarketu. Její otec, který měl afro - americké kořeny, zemřel záhy po jejích desátých narozeninách. Z počátku se věnovala především modelingu. V roce 1980 se zúčastnila jako komparsistka natáčení komediálního dramatu MY BODYGUARD. Po této, zřejmě zlomové zkušenosti, začala navštěvovat kurzy herectví, režie, scenáristiky a scénografie v chicagském Goodman Theatre.

Důležitým mezníkem v její kariéře bylo vítězství v konkurzu na hlavní roli ve filmu FLASHDANCE, kterého se mj. zúčastnilo na 4000 kandidátek, a jež jí vyneslo mezinárodní popularitu a nominaci na Zlatý glóbus 1983. Své herecké ambice potvrdila ve snímku NEVĚSTA, kde si zahrála umělou bytost Evu po boku Stinga - jejího stvořitele. Rázem se jí otevřel svět filmového show bussinesu, ale Jennifer si chtěla stůj co stůj dokončit vzdělání. Přerušila kariéru a pokračovala ve studiu na univerzitě Yale, kde se seznámila s Davidem Duchovnym, který ji záhy doporučil na roli agentky Dany Scully v kultovním seriálu THE X FILES. Tuto roli nakonec získala Gillian Aderson. J. B. absolvovala s vyznamenáním americkou literaturu.

Na filmová plátna se znovu vrátila až koncem osmdesátých let, ale zjistila, že její herecká pauza byla příliš dlouhá. Byla obsazována do meších či větších rolí, slavných či méně slavnějších filmů. Za zmínku stojí IN THE SOUP, ČTYŘI POKOJE nebo televizní seriál MALIBU ROAD 2000. Ztracenou slávu jí znovu vrací až seriál THE L WORD v roce 2004, kde ztělesňuje ambiciózní lesbickou ředitelku Kalifornského art centra.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Facing the Wind
2019 After: Polibek
2018 Bílá orchidej
Simularity
2017 Before I Fall
2016 Manhattan Night
2015 Síla vítězit
Tajemství UFO akademie: Zákony vesmíru
2014 Manželská lest (TV film)
2013 Cinemanovels
Westside (TV film)
2012 Widow Detective (TV film)
2010 A Night for Dying Tigers
Kniha přežití
The Night Before the Night Before Christmas (TV film)
2009 Šachová královna
2007 Jmenuji se Sára (TV film)
2006 Kalné vody
Smrtící nenávist 2
2005 Tajemná posedlost
Zlom vaz
2004 Chyťte tu holku
2003 Porota
2002 13 Moons
Primadona v ohrožení (TV film)
Roger Dodger
2001 Big House, The (TV film)
Nepovedený večírek
Po bouři
Překročená mez
Ztracené ideály (TV film)
2000 A House Divided (TV film)
Bez zlého úmyslu (TV film)
Domobrana
1999 Something More
Turbulence 2: Strach z létání
1998 Poslední dny disca
Proroctví
Tah (TV film)
Tělo a duše
1997 Soumrak rodiny Goldových (TV film)
1996 Zbožné přání
1995 Kéž bych to byl já
Čtyři pokoje
Ďábel v modrém
1994 Mrs. Parker a začarovaný kruh
Pátrání po Jednookém Jimovi
Smrt v dohledu
1993 Drahý deníčku
Night Owl (TV film)
The Thief and the Cobbler
1992 Le Grand pardon II
Neslušnost (TV film)
Průšvih
Terror Stalks the Class Reunion (TV film)
1991 Krvavá tvář velkoměsta
1990 Docteur M.
Sons
Tinikling ou 'La madonne et le dragon' (TV film)
1988 Partita, La
Polibek upíra
Rozhodující úder
1985 Nevěsta
1983 Flashdance
1980 Moje tělesná stráž

TV seriály

2018 Posedlý pomstou (TV seriál)
Viceroy (S02E16)
Render (S02E15)
Carapace (S02E14)
další epizody (16)
2017 Posedlý pomstou (TV seriál)
I Surrender (S01E10)
Gone (S01E09)
Leah (S01E08)
další epizody (8)
The Last Tycoon (TV seriál)
Oscar, Oscar, Oscar (E09)
Eine Kleine Reichmusik (E05)
More Stars Than There Are in Heaven (E03)
Noční směna (TV seriál)
Off the Rails (S04E02)
2016 Noční směna (TV seriál)
Burned (S03E13)
Emergent (S03E12)
Trust Issues (S03E11)
další epizody (6)
2015 Proof (TV seriál)
Tsunami: Part Two (E10)
Tsunami: Part One (E09)
Reborn (E08)
další epizody (10)
2014 Motiv (TV seriál)
Udělali ze mne zločince (S02E02)
2012 Doktorka podsvětí (TV seriál)
Lauren (TV seriál)
Castle na zabití (TV seriál)
Spouštěcí moment (S04E16)
Pandora (S04E15)
2011 Chicago: Zákon ulice (TV seriál)
Konečné zúčtování (E13)
Smyčka se utahuje (E12)
Vražda v Boystownu (E11)
další epizody (13)
2010 Anatomie lži (TV seriál)
Krysař (S02E19)
Čistá pravda (S02E13)
2009 Anatomie lži (TV seriál)
Co přinese pravda (S02E02)
Jádro případu (S02E01)
Nevinné oběti (S01E13)
další epizody (4)
L Word: Interrogation Tapes, The (TV seriál)
Láska je Láska (TV seriál)
Loučím se, vaše (S06E08)
Láska v rytmu tance (S06E07)
Laktózová intolerance (S06E06)
další epizody (8)
2008 Láska je Láska (TV seriál)
Loajalita a pravda (S05E12)
Lunární cyklus (S05E11)
Lesbická jízda (S05E10)
další epizody (12)
2007 Láska je Láska (TV seriál)
Loučení na pláži (S04E12)
Literární předloha (S04E11)
Lesk a bída (S04E10)
další epizody (12)
2006 Láska je Láska (TV seriál)
Levá ruka bohyně (S03E12)
Labutí píseň (S03E11)
Lásko moje sbohem (S03E10)
další epizody (12)
2005 Láska je Láska (TV seriál)
Láska léčí (S02E13)
Leť, duše, leť (S02E12)
Láska a hrdost (S02E11)
další epizody (13)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
Láska bolí (S01E13)
Lapák (S01E12)
Letní slavnost (S01E11)
další epizody (13)
1997 Nothing Sacred (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Těla jako důkaz (S03E16)
1992 2000 Malibu Road (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hollywood, No Sex Please! - a.z.
2013 Plný život Samuela Fullera
2012 Casting By
2009 L Word: Special, The
2000 Hollywood míří do pekel (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2014 Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace