foto

Matthew Morrison

  • nar. 30.10.1978 (41 let)
    Fort Ord, California, USA

Biografie

Americký divadelní a televizní herec a zpěvák Matthew James Morrison se narodil 30. října 1978 v kalifornském Fort Ord. Inspirací pro herectví mu byl divadelní tábor a účinkování ve školních divadelních hrách a muzikálech. Na střední škole, na níž byl předsedou, hrál fotbal a byl králem školního plesu. Vystudoval NY University´s Tisch School of the Arts a Orange County High School of the Arts.

Divadelním debutem byla pro Morrisona role v muzikálové verzi "Footloose", ale jeho průlomem se stala role Linka Larkina v muzikálu "Hairspray". Po sérii divadelních představení se vrhl i na televizní obrazovky. Objevil se v seriálech jako SEX VE MĚSTĚ (1998), ZÁKON A POŘÁDEK (2001), TAXÍK (2002), KRIMINÁLKA MIAMI (2002), VRAŽEDNÁ ČÍSLA (2005), POSEL ZTRACENÝCH DUŠÍ (2005) a THE OAKS (2008). Morrison se proslavil zejména rolí v úspěšném seriálu GLEE (2009), kde hraje učitele španělštiny Willa Schuestera, který vede školní pěvecký sbor.

Morrison je spíše divadelní a seriálový herec, a proto je jeho filmový rejstřík celkem stručný. Objevil se například v méně úspěšné americké komedii MARCI X (2003) a dále pak v romantických komediích jako ŽIVOT PODLE DANA (2007) se Stevem Carellem a HUDBU SLOŽIL, SLOVA NAPSAL (2007) s Drew Barrymore a Hughem Grantem.

Morrison byl zasnoubený s americkou herečkou Chrishell Stause. Za svou roli v GLEE byl za rok 2010 nominován na Zlatý glóbus a cenu Emmy (které se budou předávat 21. srpna 2010). Za stejnou roli vyhrál za rok 2010 cenu Screen Actors Guild (za Nejlepší sborové vystoupení v komediálním seriálu) a za rok 2009 Satellite Award (za Nejlepšího herce v muzikálu). Za zmínku také stojí nominace na cenu Tony (2005) za roli Fabrizia Nacarelliho v muzikálu "The Light in the Piazza".

Radek "Stanislaus" Flekal

Herecká filmografie

Filmy

2019 Crazy Alien
2018 Broadway 4D
2017 Tulipánová horečka
2016 Reality Show
2013 Hurá na fotbal
2012 8 (divadelní záznam)
Jak porodit a nezbláznit se
2011 Carpool
Touring
2009 Glee: Director's Cut Pilot Episode
Poslední cesta (TV film)
2007 Hudbu složil, slova napsal
Moje žena a jiné katastrofy
Nice Girls Don't Get the Corner Office (TV film)
Život podle Dana
2006 Blinders
2005 O princezně na hrášku (TV film)
2003 Marci X

TV seriály

2019 American Horror Story (TV seriál)
Final Girl (S09E09)
Rest in Pieces (S09E08)
The Lady in White (S09E07)
další epizody (8)
2018 Chirurgové (TV seriál)
Personal Jesus (S14E10)
2017 Chirurgové (TV seriál)
1-800-799-7233 (S14E09)
Pravá podstata (S13E23)
2016 Znovu 20 (TV seriál)
Dobrý pastýř (S02E09)
Dobrá manželka (TV seriál)
Konec (S07E22)
Verdikt (S07E21)
Přistání (S07E19)
další epizody (6)
2015 Glee (TV seriál)
Dreams Come True (S06E13)
2009 (S06E12)
We Built This Glee Club (S06E11)
další epizody (12)
2014 Glee (TV seriál)
The Back-Up Plan (S05E18)
Opening Night (S05E17)
New Directions (S05E13)
další epizody (7)
2013 Glee (TV seriál)
Previously Unaired Christmas (S05E08)
Puppet Master (S05E07)
Movin' Out (S05E06)
další epizody (16)
2012 Glee (TV seriál)
Glee, Actually (S04E10)
Swan Song (S04E09)
Thanksgiving (S04E08)
další epizody (22)
2011 Cleveland show (TV seriál)
How Do You Solve a Problem Like Roberta? (S02E11)
Glee (TV seriál)
Velmi neobyčejně veselé Vánoce (S03E09)
Drž si svých 16 (S03E08)
Políbila jsem dívku (S03E07)
další epizody (21)
2010 Glee (TV seriál)
Vánoce (S02E10)
Kurtova válka (S02E09)
Furt (S02E08)
další epizody (19)
2009 Glee (TV seriál)
Okresní kolo (S01E13)
Matrace (S01E12)
Vlasografie (S01E11)
další epizody (13)
2008 Oaks, The (TV seriál)
The Battery's Down (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Pravomoc (S04E12)
2007 Posel ztracených duší (TV seriál)
Bad Blood (S03E08)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Odkaz předků (S05E19)
2006 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Hrdost (S05E13)
2002 Taxík (TV seriál)
1999 Sex ve městě (TV seriál)
Svobodní se přece střílejí (S02E04)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2019 Miluji tě, teď zemři - a.z.
2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
Henry T. Segerstrom: Imagining the Future - vyp.
2013 Beyoncé: Život je jen sen (TV film)

Režijní filmografie

TV seriály

2011 Glee (TV seriál)
Velmi neobyčejně veselé Vánoce (S03E09)

Host

TV pořady

2019 The Greatest Dancer (TV pořad)
2018 The 72nd Annual Tony Awards (TV pořad)
2016 Match Game (TV pořad)
2015 The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2014 2014 American Music Awards (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Sunday Brunch (TV pořad)
The 66th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 2011 Billboard Music Awards, The (TV pořad)
Nobel Peace Prize Concert (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
Christmas in Washington (TV pořad)
Conan (TV pořad)
Masterchef (TV pořad)
The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Alan Carr: Chatty Man (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)

Fanoušci tvůrce