foto

Jane Lynch

  • nar. 14.7.1960 (58 let)
    Dolton, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Lynch je americká komička, herečka a zpěvačka. Do povědomí divákům se nejvíce dostala rolemi v komediích jako 40 LET PANIC, ALVIN A CHIPMUNKOVÉ a siriálu DVA A PŮL CHLAPA, kde se objevovala periodicky. Narodila se a vyrostla v Deltonu, Illionis. Byla vychována v Irské katolické rodině a navštěvovala Thornridge High school. Vystudovala Státní univerzitu Illionois, kde získala bakalářský titul v oboru divadlo a také titul MFA (Master of Fine arts) z univerzity Cornell, rovněž v divadelním oboru.

Její průlom ve filmové kaiéře znamenala role Christy Cummings, drsné lesbické osobní trenérky psů v NELJEPŠÍ SHOW/ŠAMPION VÝSTAVY režiséra Christophera Guesta. Objevila se také v nespočtu seriálů, např. SOUDKYNĚ AMY, SEDMÉ NEBE, MŮJ PŘÍTEL MONK a mnoho dalších.

Lynch se otevřeně přiznává ke své lesbické orientaci a dokonce je zasnoubena se svou partnerkou Dr. Larou Emby, svatba je naplánována na květen 2010. V roce 2005 byla Americkou neziskovou organizací POWER UP, jenž se zabývá podporou lesbiček v médiích, zvolena jednou z "10 úžasných lesbiček showbyznysu".

doodie

Herecká filmografie

Filmy

2018 Raubíř Ralf a internet
2017 Letíme
2016 Mascots
Reality Show
The Late Bloomer
Writer’s Block
2015 Back to the Jurassic
2014 Birds of Paradise
2013 A.C.O.D: Děti rozvedených
Tajné hrátky
Útěk z planety Země
2012 8 (divadelní záznam)
Hurá do pravěku!
Raubíř Ralf
Sněhouní Vánoce (TV film)
Tři moulové
2011 Carpool
Krátké příběhy hraček
Paul
Rio
2010 Shrek: Zvonec a konec
Space Chimps 2: Zartog Strikes Back
2009 Absolventka
Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů
Glee: Director's Cut Pilot Episode
Jarní prázdniny
Julie a Julia
Rosnička
Táta: matka pluku (TV film)
2008 A zase jedna Popelka
Pokojský
Powerova dobrodružství
Rocker
Taktika prstů
Tru Loved
Velcí bratři
2007 Alvin a Chipmunkové
Area 57 (TV film)
Chechták
Duch spisovatele
Holly Hobbie a její přátelé: Navždy přátelé
I Do & I Don't
Neuvěřitelný život rockera Coxe
Seznam
2006 50 tablet
Frank Anderson, The
Holly Hobbie a její přátelé: Vánoční přání
Nominace na Oscara
Oko delfína
Separated at Worth (TV film)
2005 40 let panic
Bam Bam and Celeste
Holly a její přátelé: Narozeninová párty
Kaliforňanky
2004 Konec snění
Little Black Boot
Surviving Eden
2003 Exposed
Vichřice
2002 Hiding in Walls
Protiúder
Zlatá doba (TV film)
2001 Nice Guys Finish Last
2000 Nejlepší show
Red Lipstick
Z jaké jsi planety?
1997 Touch Me
1993 Fatální instinkt
Uprchlík
1992 Haló, tady Shirlee
V nejlepším zájmu dětí (TV film)
1988 Splněné přání
Taxi Killer

TV seriály

2018 Dallas & Robo (TV seriál)
Dobrý boj (TV seriál)
Day 464 (S02E09)
Day 408 (S02E01)
2017 Dobrý boj (TV seriál)
Self Condemned (S01E09)
Manhunt: Unabomber (TV seriál)
USA vs. Theodore J. Kaczynski (E08)
Lincoln (E07)
Ted (E06)
další epizody (5)
Myšlenky zločince (TV seriál) - herec, a.z.
Red Light (S12E22)
Unforgettable (S12E20)
Spencer (S12E13) - a.z.
další epizody (4)
Will a Grace (TV seriál)
Grandpa Jack (S09E04)
2016 Angel from Hell (TV seriál)
2015 The Stinky & Dirty Show (TV seriál)
Glee (TV seriál)
Dreams Come True (S06E13)
2009 (S06E12)
We Built This Glee Club (S06E11)
další epizody (12)
2014 Riley ve velkém světě (TV seriál)
Glee (TV seriál)
Opening Night (S05E17)
New Directions (S05E13)
100 (S05E12)
další epizody (6)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Spousta lahůdek z malé Arménie (S11E20)
2013 Glee (TV seriál)
Previously Unaired Christmas (S05E08)
Puppet Master (S05E07)
Movin' Out (S05E06)
další epizody (16)
2012 The High Fructose Adventures of Annoying Orange (TV seriál)
Glee (TV seriál)
Glee, Actually (S04E10)
Swan Song (S04E09)
Thanksgiving (S04E08)
další epizody (19)
2011 Terapie online (TV seriál)
Glee (TV seriál)
Velmi neobyčejně veselé Vánoce (S03E09)
Políbila jsem dívku (S03E07)
Souboj (S03E06)
další epizody (16)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Mezi námi děvčaty (S09E06)
Simpsonovi (TV seriál)
Mé nahraditelné já (S23E04)
2010 Glee (TV seriál)
Vánoce (S02E10)
Furt (S02E08)
Suplentka (S02E07)
další epizody (16)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Čokoňamky aneb umřelo mi štěně (S08E12)
2009 Glee (TV seriál)
Okresní kolo (S01E13)
Matrace (S01E12)
Vlasografie (S01E11)
další epizody (12)
Párty na klíč (TV seriál)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
818-jklpuzo (S07E01)
"Obsa" nebo "Zeno" (S06E17)
Vzal bych to od té kočky (S06E15)
2008 Easy to Assemble (TV seriál)
Web Therapy (TV seriál)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Earle, neumírej, část první (S03E14)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Vzpomínka (S04E07)
Instinkty (S04E06)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Čekání na kajmanku dravou (S05E19)
Těžká noc ve zvířecím doupěti (S05E15)
2007 iCarly (TV seriál)
Americký táta (TV seriál)
The Most Adequate Christmas Ever (S04E08)
Surro-Gate (S04E07)
Four Little Words (S03E15)
další epizody (4)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Odhalení (S02E15)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Vidiny (S05E04)
Zhulenej, namazanej a krásnej (S04E21)
2006 Lovespring International (TV seriál)
Nové trable staré Christine (TV seriál)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Král rybářů: Druhá část (S02E01)
Král rybářů: První část (S01E22)
Night Stalker (TV seriál)
Into Night (E08)
Láska je Láska (TV seriál)
Levá ruka bohyně (S03E12)
Labutí píseň (S03E11)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Ach, ti lidé… (S02E14)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Vypusťte psy (S04E08)
Telepatie (S03E12)
2005 Slepá justice (TV seriál)
Tráva (TV seriál)
Kristova móda (S01E04)
Láska je Láska (TV seriál)
Laciná láska (S02E04)
Lávka k samotě (S02E03)
Lascivní tanec (S02E02)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nesnesitelná (S05E14)
2004 Veronica Mars (TV seriál)
Kaneův návrat (S01E06)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Moje doktorka má plyšovou krávu (S01E22)
Můžu čůrat venku potmě (S01E20)
Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Milionová výhra (S01E17)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se ožení (S02E15)
Přátelé (TV seriál)
Když Estelle zemřela (S10E15)
2002 MDs (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Cesta do Evropy (S03E20)
Hořká chuť slávy (S03E18)
Brian toká, Peter kvoká (S03E17)
2001 Griffinovi (TV seriál)
Mizerný čokl (S03E13)
Dawsonův svět (TV seriál)
The Te of Pacey (S04E12)
Dva z Queensu (TV seriál)
Ovary Action (S04E12)
Akta X (TV seriál)
Pán much (S09E05)
2000 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Odpuštění (S01E10)
JAG (TV seriál)
Čarodějnice z Gulfportu (S05E21)
1994 Ženatý se závazky (TV seriál)
Masakr na Sv. Valentýna (S08E17)

Dokumentární

2013 Why Am I So Fat?
2011 Dáma se 700 kočkami (TV film)
2010 A Bundle of Sticks
2006 Fabulous! The Story of Queer Cinema

TV pořady

2017 Země živě (TV pořad) - mod.
2016 The 42nd Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 The 2014 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
2012 Comedy Central Roast of Roseanne (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Katie (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
The Chew (TV pořad)
The Glee Project (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
Conan (TV pořad)
Masterchef (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2009 Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace