foto

Ondrej Jariabek

  • nar. 20.2.1908
    Kralova Lehota, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 3.2.1987 (78 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Ondrej Jariabek sa narodil 20.2.1908 v Kráľovej Lehote. Vyrastal v rázovitej liptovskej dedine Hybe.

Učil sa dobre až sa dostal na učiteľský ústav do Spišskej Novej Vsi, ktorý ukončil v roku 1927. Vykonával učiteľské povolanie v Čadci a v Prešove. Bol aktívnym ochotníkom a zúčastňoval sa ochotníckych divadelných súťaží. Tam si ho všimol zakladateľ SND J. Borodáč, ktorý ho prehovoril, aby prišiel do Bratislavy.

Ondrej Jariabek sa stal v roku 1941 členom SND. Na doskách tohto divadla vytvoril množstvo hereckých postáv, na ktoré sa nedá zabudnúť. V roku 1946 dostal rolu vo filme VARUJ! režiséra M. Friča. (scenár k tomuto filmu napísal P. Bielik). Tu vznikla spolupráca s Paľom Bielikom, ktorá vydržala až do predčasnej smrti Bielikovej. Jariabek hral v mnohých jeho filmoch. Prvý bol film z roku 1950 PRIEHRADA (ku ktorému spolu s Bielikom a Jariabkom napísal scenár aj Dominik Tatarka – neskôr zakázaný spisovateľ). Ďalej hral v Bielikových filmoch: V PIATOK 13, JÁNOŠÍK, KAPITÁN DABAČ, MAJSTER KAT. Jariabek bol herec, ktorý vedel hrať komediálne postavy, ale aj vážne role. Najviac hrával v 50tych rokoch, takže bolo jasné v akých filmoch to mohlo byť.

V 50tych rokoch začal pravidelne účinkovať aj v slovenskom rozhlase v relácii Roľnícka beseda ako sváko Ondro. Bola to budovateľská relácia pre družstevníkov o budovaní a hospodárení na družstvách. V českých krajinách mali takúto postavu v podaní L. Lipského (Tři chlapi v chalupě). Sváko Ondro získal ohromnú popularitu.

Ondrej Jariabek odišiel v roku 1980 do dôchodku, v roku 1981 si ešte zahral vo filme Martina Holého NOČNÍ JAZDCI. To bola jeho posledná veľká filmová postava. Zomrel 3.2.1987 v Bratislave.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1987 Kobyla na bielej čiare (TV film)
1986 Požičiam si koňa (TV film)
1985 Hĺbkový rekord (TV film)
Medulienka (TV film)
Prípad Archieho Mixa (TV film)
1983 Kľúče od mesta (TV film)
1982 Keď radí strach (TV film)
Najstarší škorec Svätopluk (TV film)
Vlci (TV film)
Čudák Zerbino (TV film)
1981 Noční jezdci
Pohľad do zrkadla (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
Toto leto doma
Živá voda
1979 Jubilejné spomienky (TV film)
Kraj sveta Istanbul (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
1978 Ežo Vlkolinský (TV film)
Kazko Vlasko (TV film)
Nie
Rozvedená (TV film)
Vraj cholera (TV film)
Zlaté časy
1977 Chlapi (TV film)
Druhá láska (TV film)
Kamarátka Šuška
O Ťuťmákovi a Herešte (TV film)
Popleta (TV film)
Vládca Oidipus (TV film)
Zlaté klasy (TV film)
Červený muškát (TV film)
1976 Anjel prichádza oknom (TV film)
Karambol (TV film)
Majster zlodejského cechu (TV film)
Posledný pohárik (TV film)
Svadba (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
1975 Chlapské leto (TV film)
Dnes večer prídu Prúdy (TV film)
Karol Ketzer (TV film)
Mozoľovci (TV film)
Takmer dokonalý muž (TV film)
Zlatá priadka (TV film)
1974 Jaríkovský kostol (TV film)
Vodník a Zuzana (TV film)
1973 Návšteva (TV film)
Svetlo na spodnej haluzi (TV film)
Timon Aténsky (TV film)
Víťazný pád (TV film)
Žobrácke dobrodružstvo (TV film)
1971 Krompašská vzbura (TV film)
Malý omyl (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Orlie pierko
Smútok pristane Elektre (TV film)
1970 Zrodenie syna (TV film)
Žiarlivý extremadurčan (TV film)
1969 Ametystový kvet (TV film)
Rozhodujúci krok (TV film)
Touha zvaná Anada
1968 Dom uprostred neba (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
Traja svedkovia
Zbehovia a pútnici
Čarokrásna pani majstrová (TV film)
Šíleně smutná princezna
1967 Anna Christie (TV film)
Dvorné dámy (TV film)
Sťopa (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Jeden deň pre starú paniu
Knieža Rastic (TV film)
Konec srpna v hotelu Ozon
Majster kat
Na brehu priezračnej rieky (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Kubo (TV film)
Máje (TV film)
Prebuď sa a spievaj (TV film)
Vejár (TV film)
1964 Dundo a tí druhí (TV film)
Marína Havranová (TV film)
1963 Ivanov
Jánošík I., II.
Proces o oslí tieň (TV film)
Zalamejský richtár (TV film)
1962 Bílá oblaka
Kolegovia (TV film)
Mladé letá (TV film)
1961 Rodina Vidorovcov (TV film)
1959 Kapitán Dabač
1958 Dáždnik svätého Petra
Statočný zlodej
1957 Posledná bosorka
Zemianska česť
1956 Mišo sebepán
Previerka lásky
Čert nespí
1955 Rohy
1953 Pole neorané
Rodná zem
V piatok, trinásteho...
1952 Lazy sa pohly
1951 Akce B
1950 Kozie mlieko
Priehrada
1948 Čertova stena
1947 Čapkovy povídky
1946 Hurrá na nich
Varúj...!

TV seriály

1987 Válka volů (TV seriál)
Pomsta (E05)
Trestní výprava (E03)
Zrada (E02)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1979 Oco, mama a ja (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Černá jízda (E02)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
Blahostroj (E07)
Prekážky (E06)
Čakanie (E03)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
Lastovičky (E03)
další epizody (5)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Rodina (E05)
Mária (E04)
Sestry (E03)
další epizody (5)
Bakaláři (TV seriál)
Kolečko (S04E08)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Chválenkári (TV seriál)
Dobrodružstvá čerta Brumtelesa (TV seriál)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

1973 Herci-novinári (TV film)
1970 Futbal ako zábava (TV film)
1969 Gustáv Kazimír Zechenter - Laskomerský (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

Divadelní záznam

1978 Viťúzi (divadelní záznam)
1972 Don Juan (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1950 Kozie mlieko
Priehrada

Režijní filmografie

Filmy

1964 O Vesne krásavici (TV film)
1950 Kozie mlieko

Host

TV pořady

1966 Silvestrovské synkopy (TV pořad)