Reklama

Reklama

Nejhorší obavy

  • USA The Sum of All Fears (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Ryan představuje populární postavu tajného agenta CIA ze špionážních románů Toma Clancyho. Románová řada s životním příběhem tohoto výjimečného analytika si rychle získala své věrné čtenáře a dočkala se několika filmových zpracování. Jack Ryan se na filmovém plátně poprvé představil ve strhujícím thrilleru Hon na ponorku (1990), následně zmařil teroristický útok IRA ve Vysoké hře patriotů (1992) a čelil kolumbijské drogové mafii i zrádcům v řadách zpravodajské služby v Jasném nebezpečí (1994). Po několikaleté přestávce se Jack Ryan objevil znovu v akci ve filmu Nejhorší obavy (2002). Po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi se role neohroženého agenta zhostil Ben Affleck. Setkáváme se s ním v pozici nastupujícího analytika CIA a specialisty na politické poměry v bývalém Sovětském svazu, kde se právě ujal moci nový ruský prezident. Ryan o něm před časem napsal odbornou studii, a proto se vydává s americkou delegací na zdánlivě rutinní inspekci ruských nukleárních zbraní. Během ní ovšem vychází najevo, že zmizeli tři elitní ruští fyzici, kteří jsou schopni sestrojit atomovou bombu. Politické napětí mezi oběma velmocemi narůstá a nejhorší obavy z nové studené války se naplňují. Když dojde ve Spojených státech k atomovému útoku, Rusko se jeví jako jasný viník. Svět se ocitá na pokraji jaderné katastrofy a Ryanovi zbývá k jejímu odvrácení zatraceně málo času. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

castor 

všechny recenze uživatele

Phil Alden Robinson je velmi příležitostný tvůrce. Když do toho nicméně před třinácti lety praštil, stálo to docela za to. Pečlivě budovaný děj v kombinaci s dynamickou kamerou se musí líbit, škoda jen poměrně absurdního finále, které v té době asi jiné být „nemohlo“. Látka obecně má poměrně velký potenciál (rozpoutání konfliktu mezi dvěma mocnostmi), naplnit se ho vesměs podařilo. Filmového zpracování se tak dočkal čtvrtý bestseller autora reálných fikcí Toma Clancyho, roli agenta-analytika Jacka Ryana přebral solidní Ben Affleck, který se tehdy jako výhradně herec a scénáristický držitel Oscara naštěstí nebál ambicióznějších dramat. Robinson zachoval autenticitu rozsáhlé předlohy, škoda, že tolik nepracuje s atmosférou nebo si víc nepohrál s některými sekvencemi. Nicméně apokalypsa po jaderném výbuchu vypadá velmi slušně. Stejně jako hudba spolehlivého Jerryho Goldsmithe. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Písalo sa, že najlepšia Ryanovka, no podla mňa najhoršia. Prvé dve mali lepší spád a lepšieho Forda. Toto má príliš osudový dej, výbuch bomby je velmi divný, no a samotné rozuzlenie cez telefóny nie je príliš napínavé, veď asi ako inak to mohlo skončiť. Čakal som záživnejší film. Už sa zase chystá ďalšia Ryanovka, samozrejme s novým predstaviteľom. Ten Affleck nebol až zas tak príšerný.... ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným "ryanovkám" je tahle poněkud slabší, a to zejména "díky" rozvleklé a stereotypní první polovině filmu. Pak se ale děj zrychlí, na scénu nastoupí akce a konečně to začne vypadat jako správný politicko-špionážní thriller. Konečné vyznění je tak na 70%, ale přikláním se níž zejména kvůli Benu Affleckovi, jelikož tento typický představitel "americké rasy" s mohutnou dolní čelistí zřejmě od neustálého žvýkání pro mě absolutně postrádá byť jen náznak charismatu Harrisona Forda, či (dokonce i) Aleca Baldwina. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podobně jako jiný Ryanovky se i tady jedná o film dvou rozdílných polovin. Ta první je plná politikaření keců a upřímně moc atmosféry u mě nevybudovala, ale pak je to jiný kafe. Ostatně jenom v málo filmech můžete vidět (Bacha BROJLER!) výbuch atomovky v Americe. Affleck mi na Ryana docela sednul a na konci kdy jeho hrdina jako jedinej používal zdravej selskej rozum jsem mu nepokrytě fandil aby zastavil ty zmagořelý politiky kteří neumí řešit problémy jinak než atomovkami. Kdyby takhle vypadal celej film, tak bych i ty 4 hvězdy dal.60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další díl Clancyho špionážní série. Zaměřuje se na fiktivní konflikt mezi Amerikou a Ruskem. Po odpálení jaderné bomby v Baltimoru je jaderná válka na spadnutí. Je tedy pouze na Jacku Ryanovi, aby tomuto konfliktu zabránil. Ve filmu najdeme mnoho známých tváří. Je otázkou, jestli by tento hypotetický konfliktu skutečně probíhal tímto způsobem a zda by zvítězil zdravý rozum. Snad se to nikdy nedozvíme... Celé to bylo dost idealistické. "Přejděte na Defcon 4." ()

Galerie (67)

Zajímavosti (19)

  • Ke konci filmu zazní jako hudební doprovod árie „Nessun Dorma“ z opery G. Pucciniho „Turandot“. Tato árie, dokonce jako součást děje, zazní i ve filmu Mission Impossible - Národ grázlů (2015). V obou filmech dochází k zásadní události na konci árie při zvolání: „Vincerò!“ (HonzaR.)
  • Ben Affleck se před natáčením setkal s oběma předchozími představiteli Jacka Ryana, Alecem Baldwinem a Harrisonem Fordem: "Moc je respektuju, a i když jsem fanda předchozích filmů a Clancyho knížek, nikdy bych do toho nešel bez jejich podpory. Nejdřív jsem si dlouho podíval s Alecem - byl hrozně milý a poradil mi, jak nejlíp mohl - a pak jsem zavolal Harrisonovi. Tentýž příběh. Kdyby to Harrison pořád chtěl dělat, tak neřeknu ani popel, uhnu mu z cesty a s chutí si na něj koupím lístek do kina. Jenže on už to z nějakého důvodu má za sebou, takže mi popřál, ať si to pěkně užiju. Nejdůležitější bylo setkání s Tomem Clancym. On tu postavu stvořil a já bych ji nechtěl hrát, kdyby si autor nemyslel, že se pro ni hodím." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama