foto

Mike Mazurki

  • nar. 25.12.1907
    Ternopil, Halič, Rakousko-Uhersko
  • zem. 9.12.1990 (82 let)
    Glendale, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pravděpodobně roku 1913 se celá rodina vystěhovala do Států. Poté je více, než dvacet let hluchého místa. Později uváděl, že v USA začínal jako boxer a dával se najímat na krátké zápasy. Občas své životopisce překvapí. Herectví se učil na ulici, dlouho před svým prvním filmem. Role si byly velmi podobné. Překvapený dělník (nezaměstnaný), který šel náhodou kolem, si vsadil drobný obnos a vyhrál půlroční plat. Mike plakal, padal na kolena a děkoval Bohu. Občas líbal ruce bookmakerovi a děkoval Bohu. Roku 1941 hrál v prvním filmu PODSVĚTÍ ŠANGHAJE. Film vznikl na objednávku amerického Úřadu válečných informací (United States Office of War Information (OWI)). Vzhledem ke své minulosti, ale také i výšce (měřil 1,96 m) hrával často to, čím se živil - soukromé gorily, gangstery, boxery. Roku 1944 následoval noirovský SBOHEM BUĎ, LÁSKO MÁ, kde hrál Moose Malloyho. Postupně se objevoval ve westernech a dobrodružných filmech jako např. SINBAD THE SAILOR, či ULIČKA PŘÍZRAKŮ (Film stříhala Barbara McLean (1903-1996), jedna z prvních pionýrek amerického filmu.) Čeští diváci jej znají z filmu NĚKDO TO RÁD HORKÉ. Ačkoliv hrával celý život chudáky, nebo lidi na spodní straně společenského žebříčku, archiv Manhattan College uvádí, že roku 1930 obdržel po řádném studiu bakalářský diplom. Mike Mazurki ztvárnil za 50 let kariéry téměř 150 vedlejších rolí. Jeho posledním filmem byl DICK TRACY z roku 1990. Starý pán měl v tu dobu již 83 let. Sokromí - první sňatek z období let 1943 až 1950 uzavřel s Jeanette Briggsovou, pár měl dvě děti. V roce 1968 se za něj provdala Sylvia Weinblattová a manželství skončilo Mikeho smrtí.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1990 Dick Tracy
Šéf mafie
1987 Amazonky na Měsíci
1985 Kriminál
1981 ...All the Marbles
Revenge of the Gray Gang (TV film)
The Adventures of Huckleberry Finn (TV film)
1980 Aligátor
Man with Bogart's Face, The
1979 Holky z pumpy
1978 Kouzelná Lassie
The One Man Jury
1977 Incredible Rocky Mountain Race (TV film)
Paesano: A Voice in the Night
Šílený býk (TV film)
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Challenge to Be Free
Wild McCullochs, The
1974 The Centerfold Girls
1970 Which Way to the Front?
1967 Dobrodružství Bullwhipa Griffina
1966 7 Women
1965 Requiem for a Gunfighter
1964 Podzim Čejenů
Roztržitý sanitář
1963 Donovanův útes
To je ale bláznivý svět
Čtyři z Texasu
1962 Five Weeks in a Balloon
Zotz!
1961 Plná kapsa zázraků
Poslíček
Swingin' Along
1960 Fakta života
1959 Alias Jesse James
Někdo to rád horké
1958 Pirát
The Man Who Died Twice
1957 Hell Ship Mutiny
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Komančové
Man in the Vault
1955 Davy Crockett - a.z.
Kismet
Krvavá cesta
New Orleans Uncensored
New York Confidential
1954 Egypťan Sinuhet
1952 Light Touch, The
1951 Criminal Lawyer
My Favorite Spy
Pier 23
Ten Tall Men
1950 Dark City
He's a Cockeyed Wonder
Noc a město
1949 Abandoned
Come to the Stable
Neptune's Daughter
Rope of Sand
Samson & Dalila
The Devil's Henchmen
Two Knights from Brooklyn - a.z.
1948 Relentless
The Noose Hangs High
1947 I Walk Alone
Killer Dill
Neporažená
Sinbad the Sailor
Ulička přízraků
1946 Live Wires
Mysterious Intruder
The French Key
1945 Abbott and Costello in Hollywood
Dakota
Dick Tracy
The Horn Blows at Midnight
The Jury Goes Round 'n' Round
The Spanish Main
The Thin Man Goes Home
1944 Princezna a pirát
Sbohem buď, lásko má
Shine On, Harvest Moon
Summer Storm
The Canterville Ghost
The Missing Juror
1943 Behind the Rising Sun
Bomber's Moon
Henry Aldrich Haunts a House
It Ain't Hay
Lost Angel
Mission to Moscow
Prairie Chickens
Swing Fever
Taxi, Mister
Thank Your Lucky Stars
Whistling in Brooklyn
1942 About Face
Dr. Renault's Secret
Gentleman Jim
That Other Woman
The Moon and Sixpence
1941 Podsvětí Šanghaje
1935 Black Fury
1934 Belle of the Nineties

TV seriály

1977 Fantasy Island (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
1975 Switch (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
1972 Kung Fu (TV seriál)
1971 Chicago Teddy Bears, The (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1968 Adam-12 (TV seriál)
Julia (TV seriál)
Land of the Giants (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
Mr. Terrific (TV seriál)
Rango (TV seriál)
1966 Batman (TV seriál)
It's About Time (TV seriál)
1965 F Troop (TV seriál)
I Dream of Jeannie (TV seriál)
Laredo (TV seriál)
The Loner (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Gilligan's Island (TV seriál)
The Munsters (TV seriál)
1963 The Bill Dana Show (TV seriál)
1962 The Beverly Hillbillies (TV seriál)
1961 The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 Johnny Midnight (TV seriál)
My Three Sons (TV seriál)
Overland Trail (TV seriál)
The Roaring 20's (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Sunday Showcase (TV seriál)
The Many Loves of Dobie Gillis (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
Tightrope (TV seriál)
1958 Mister Ed (TV seriál)
Rescue 8 (TV seriál)
The Texan (TV seriál)
1957 Bachelor Father (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
M Squad (TV seriál)
Official Detective (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Telephone Time (TV seriál)
The Adventures of Jim Bowie (TV seriál)
The Sheriff of Cochise (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
My Friend Flicka (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
Duffy's Tavern (TV seriál)
It's a Great Life (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Dokumentární

2007 100 Years of John Wayne (TV film) - a.z.
1994 Abbott and Costello Meet Jerry Seinfeld (TV film) - a.z.

TV pořady

1967 Laugh-In (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
The Frank Sinatra Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1984 Rod Stewart - Infatuation (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace