Reklama

Reklama

Samson & Dalila

  • USA Samson and Delilah
Trailer
USA, 1949, 131 min

Scénář:

Jesse Lasky Jr.

Kamera:

George Barnes

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Hedy Lamarr, Victor Mature, George Sanders, Angela Lansbury, Henry Wilcoxon, Olive Deering, Fay Holden, Russ Tamblyn, William Farnum, Lane Chandler (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tisíc let před narozením Krista, Bůh potrestal Izraelity uvrhnutím jejich národa pod nadvládu a tyranii Filištínů. Podle věštby andělů mohl jen jediný člověk osvobodit izraelitský lid - syn Manoaha z města Zorah. Skutečně, dosud bezdětnému pár se brzy narodil chlapec, který dostal jméno Samson. Hoch dospěl v silného muže. I přiblíživ se čas jeho osudu, odešel Samson z rodného města do země Filištínů, aby poznal svět a své nepřátele. Zamiloval se tu ale do urozené Semadar a po vykonání hrdinského skutku požádal o její ruku. Semadar však jeho přízeň nevyslyšela. Zhrzená Delilah, sestra Semadar, která se do krásného urostlého Samsona mezitím zamilovala, přísahala mladému muži za jeho nevědomou zradu pomstu. Samson se navrátil ke svému lidu a počal oslabovat Filištínce. Čím byla jeho síla větší, tím byla porážka soupeřů nevyhnutelnější. S kouzelnou silou darovanou Bohy byl Samson zcela neporazitelný. Nešťastná Delilah se proto rozhodla lstí vylákat ze Samsona tajemství jeho síly a předat ji svému lidu. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Kass 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělé. Přes výrazný náboženský aspekt se mi film jevil spíše jako podmanivá pohádka o nedůvtipném silákovi Samsonovi obdařeném nadpřirozenou silou a o lstivé a krásné Dalile, která sice jako řada ženských "neví co chce", ale o to tvrději si za tím jde. A ve vysokém rozlišení film vypadá skutečně nádherně. Za zmínku určitě stojí výborná akční scéna v níž Samson Victora Matureho, který mimochodem jako by z oka vypadl S. Stallonemu, bojuje holýma rukama se lvem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Debut v barevném filmu přenádherné Hedy Lamarr se stal vrcholem její hollywoodské kariéry. Jako biblická Dalila na dlouhé roky předurčila vše důležité pro všechny další krásky biblických velkofilmů, které se staly tak typickými pro 50. léta. Otázkou zůstává, kdyby se Hedy dostala k barevnému filmu dříve, zda-li by to mělo vliv na současný pohled na její legendu, která, zdá se zapadla zcela neprávem na půl cesty mezi Elektou a Metrem. Konečně, právě při natáčení Dalily navštívila Cecila sama Norma Desmond... kéž by tak své kouzlo přenesla i dál. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh Samsona a Dalili je vďačným sústom pre každého filmára, ak sa však k látke postaví legenda Cecil B DeMille o výsledku nemôže byť pochýb. V nasledujúcej dekáde sa natočilo množstvo dobrých i slabších filmov čerpajúcich z biblických príbehov, ale tento to možno po nemej ére opäť oživil. Režisér neohuroval nákladnou výpravou, skôr sa zameral na romantiku vzťahu oboch hrdinov. Príjemne ma prekvapila Hedy Lamarr, postava intrigánskej Dalili jej padla ako uliata. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Opäť raz šialená výprava, atmosféra hollywoodskych štúdii, všetko, čo dokáže nahradiť exteriéry a dať vzniku pútavej mytológie v pohybe. Taký skromnejší predkrm pred monumentálnym Desatorom prikázaní (1956). Najväčšou chybou od Cecila B. DeMilleho je jeho nie veľmi dobrá práca s hercami. Povedal by som dokonca, že kameňom úrazu sú scenáristické zádrheli pri samotnej inscenácii epického diela na veľké plátno. V tomto výrazne zaostáva za Davidom Leanom. Postavy sú akoby mimo reality, avšak poetikou to nie je. Príbehovo pekné, mierne nedotiahnuté. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě místní vysoké hodnocení tohoto biblického příběhu, ale musím říct, že se jím Samson and Delilah honosí zcela právem, ostatně stejně jako cenami, o kterých píší oba kolegové. Z herců bych poukázal na tehdy krásnou Angelu Lansbury coby Semadar- nám všem novácky odkojeným známou, pozdější Jesiccu Flatcherovou. Samson a Delilah je silným příběhem s biblickým námětem, ale současnými motivy. Krásná hudba, krásní lidé, krásné prostředí, špatné skutky, zrada, láska, nenávist (tedy stejně jako u Esmeraldy .-) ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Biblický příběh Samsona a Dalily najdeme v Knize Soudců. (NinadeL)
  • Tento film byl v roce 1950 v Egyptě zakázán. Úřady jako zdůvodnění uvedly, že film ukazuje život Židů v době, kdy Izrael ještě zaujímal mocenskou pozici. (Zdroj: Kniha : Kronika filmu (Chronik Verlag im Bertelsmann Lexikon Verlag, 1994). (Pavlínka9)
  • V roce 1951 Hedy Lamarr hrála v dramatizaci Samson and Delilah v Lux Radio Theatre. (NinadeL)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama