Reklama

Reklama

Randy Newman

Randy Newman

nar. 28.11.1943 (80 let)
New Orleans, Louisiana, USA

Biografie

Americký textař, písničkář, pianista, skladatel Randall Stuart Newman se narodil 28. listopadu 1943 v Los Angeles do rozvětvené muzikantské rodiny. Matka Adele byla sekretářkou, otec Irving George byl hollywoodským lékařem. Rodina se po jeho narození odstěhovala do New Orleansu, ale po 11 letech se vrátila do L.A. Randy vystudoval kompozici na Univerzity High School, a poté navštěvoval University of California. Profesionální kariéru začal v 17 letech psaním textů pro pop zpěváky. Čerpá především z americké hudební tradice (blues, country, jazz). Přitom od konce 70. let často pracuje i se syntezátory. Jako úspěšný zpěvák a pianista se stal inspirací pro mnohé hudebníky. Upravené verze jeho písní se objevily v repertoáru takových hvězd jako Joe Cocker, Tom Jones, Paul Simon, Ray Charles nebo Three Dog Night. Dlouhodobý profesionální vztah navázal s osobním přítelem producentem Warner Bros. Records Lenny Waronkerem.

Do filmového světa vstoupil v 80. letech komedií COLD TURKEY (1971). O deset let později představil své hudební umění ve filmu Miloše Formana RAGTIME. Jedna z nejznámějších a nejrozpoznatelných ústředních písní mistra zní v dramatu ČAS PROBUZENÍ (1990). Nejvíc mu ovšem učaroval animovaný svět studií Disney a Pixar. Domov mu zdobí dva „Plešouni“ za původní songy If I Didn't Have You v animáku PŘÍŠERKY S.R.O. (2001) a We Belong Together v TOY STORY 3 (2010). V děkovné řeči svůj podíl skromně nazval nepatrným, naopak upřednostnil kolegy interprety. Proměnil tak dvě z dvaceti oscarových nominací. Mimoto je nositelem nespočtu nominací a výher ocenění Emmy, Grammy, Zlatý Glóbus, Annie Award, BAFTA aj.

Sám se jako interpret prosadil albem Sail Away (1972). Úspěch zaznamenalo také album Little Criminals (1977), na kterém se podíleli i John Lennon a členové kapely Eagles. V roce 1978 vznikl vlastní hit Short People. Zajímaví hosté se objevili na desce Trouble In Paradise (1983) – Paul Simon, Bob Seger, Don Henley, Lindsay Buckingham. Album Land Of Dreams (1988) spoluprodukovali Mark Knopfler a Jeff Lynne. Kromě několika alb vytvořil řadu kompilací, hudbu pro muzikály a revue, scénickou hudbu. Píseň I Love L. A. se hraje u každého vítězství baseballového klubu Los Angeles Dodgers, úryvek z písně s názvem You'll Love It! převzala načas televize ABC jako svou promo znělku.

Randy Newman, přezdívaný Nový muž, byl ženatý s Roswithou Schmale v letech 1967-1985, mají spolu tři děti. Se současnou ženou Gretchen Preece žije od roku 1990 a mají dvě děti. Jeho tvorba má silný satirický a experimentální ráz, stejně otevřeně se aktivně vyjadřuje k nepříznivé politické situaci. Umělecký svět si jeho zásluh nicméně cení, v roce 2002 byl uveden do Síně slávy skladatelů, v roce 2007 byl poctěn čestným titulem Disney Legends. Dne 2. června 2010 získal svou hvězdu na proslulém Hollywoodském chodníku slávy. Osobní citát: „Moje hudba má vysoce dráždivý faktor. Pokaždé chci něco sdělit. Excentrické texty o extravagantních lidech. Často to byl vtip. Měl bych se vinit za to, že dávám přednost výstřednosti před plytkostí?“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Související novinky

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

Skladatel

Herec

Host

Související novinky

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

Reklama

Reklama