foto

Paul Sparks

  • nar. 16.10.1971 (49 let)
    Lawton, Oklahoma, USA

Biografie

Paul W. Sparks je americký herec. Je známý svými rolemi jako gangster Mickey Doyle v dobovém dramatickém seriálu HBO Boardwalk Empire, spisovatel Thomas Yates v politickém dramatickém seriálu Netflix House of Cards, právník David Tellis v antologickém dramatickém seriálu Starz The Girlfriend Experience.

Narodil se a vyrůstal v Lawtonu v Oklahomě. Jeho otec Michael Sparks se živí jako trenér a matka Jane (rozená Ellis) je učitelka na základní škole. Navštěvoval střední školu v Marlow, kde trénoval jeho otec, a kterou ukončil v roce 1990. Během školní docházky v Marlow byl Paul součástí týmu Marlow Outlaw Speech Team (M.O.S.T.), kde ho trénovali Paula a Gary McConnellovi. Sparks získal stipendium na Oklahoma State University ke studiu chemie, ale později přestoupil na New York University Tisch School of the Arts. Vystudoval drama v roce 1995 s bakalářským titulem.

Sparks je ženatý s herečkou Annie Parisse, poprvé se setkali v roce 2005. Společně mají dvě děti, syna Emmetta (nar. 2009) a dceru Lydii (nar. 2014). Sparks má diabetes mellitus typu 1 a spolupracuje s Juvenile Diabetes Research Foundation (nezisková organizace, která financuje výzkum diabetu 1. typu.)

Úzce se kamarádí s hereckým kolegou Michaelem Shannonem; poznali se při řadě projektů, na kterých pracovali společně, např. Waco, The Missing Person, Mud, Boardwalk Empire a Midnight Special.

Veronika "wertcha" Jiříková

Herecká filmografie

Filmy

2020 Dokud nás vražda nerozdělí
2019 Human Capital
2017 Největší showman
Čistokrevní
2016 All the Birds Have Flown South
In the Radiant City
Půlnoční dítě
2015 Stealing Cars
2014 Early Light
Wallace
2013 Nemocnice Parkland
Věř mi
2012 Bahno z Mississippi
Forgetting the Girl
Sparrows Dance
2011 Return
2010 Na hraně temnoty
Není zač
2009 Hledaný
2008 Po škole
Podvod
Rachel se vdává
Synecdoche, New York
The Understudy
2007 Blackbird
2006 Cvokař
Doris
2005 Headspace

TV seriály

2021 Physical (TV seriál)
Episode 1 (E01)
2019 Castle Rock (TV seriál)
Dirty (S02E08)
The Word (S02E07)
Matka (S02E06)
další epizody (8)
Sweetbitter (TV seriál)
Entropy (S02E05)
Sec or Demi-Sec (S02E04)
Last of the Season (S02E03)
další epizody (5)
2018 Sweetbitter (TV seriál)
It's Mine (S01E06)
Weird Night (S01E05)
Simone's (S01E04)
další epizody (6)
Waco (TV seriál)
Day 51 (E06)
Stalling for Time (E05)
Of Milk and Men (E04)
další epizody (6)
Domek z karet (TV seriál)
68. kapitola (S06E03)
2017 Chyťte ho! (TV seriál)
The Pitch (S01E01)
Koruna (TV seriál)
Vergangenheit (S02E06)
Domek z karet (TV seriál)
64. kapitola (S05E12)
63. kapitola (S05E11)
62. kapitola (S05E10)
další epizody (12)
2016 Jedna noc (TV seriál)
The Call of the Wild (E08)
Ordinary Death (E07)
Samson and Delilah (E06)
další epizody (7)
Já, společnice (TV seriál)
Návrat domů (S01E12)
Lež (S01E11)
K dispozici (S01E10)
další epizody (12)
Domek z karet (TV seriál)
52. kapitola (S04E13)
51. kapitola (S04E12)
50. kapitola (S04E11)
další epizody (6)
2015 Domek z karet (TV seriál)
39. kapitola (S03E13)
38. kapitola (S03E12)
37. kapitola (S03E11)
další epizody (9)
2014 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Eldorádo (S05E08)
Dítě bez přátel (S05E07)
Ďábel, kterého znáš (S05E06)
další epizody (8)
2013 Lovci zločinců (TV seriál)
Priorita (S02E16)
Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Blues na rozloučenou (S04E12)
Přístav milosti (S04E11)
White Horse Pike (S04E10)
další epizody (9)
2012 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Písky v Margate (S03E12)
Tak napolo... (S03E10)
I dojička má lepší osud (S03E09)
další epizody (8)
2011 Mildred Pierceová (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Na ztracené (S02E12)
Pod Boží mocí žena rozkvétá (S02E11)
Broskve z Georgie (S02E10)
další epizody (8)
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Smaragdové město (S01E10)
Belle Femme (S01E09)
Domov (S01E07)
další epizody (7)
2006 Bratrství (TV seriál)
Matthew 22:10 (S01E11)
Matthew 5:6 (S01E04)
Matthew 13:57 (S01E03)
2005 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Znamení (S04E17)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Manhunt (S02E18)
2000 Zákon a pořádek (TV seriál)
Panic (S10E13)
1998 Trinity (TV seriál)

Hudební videoklipy

2018 Lucero: Long Way Back Home (hudební videoklip)

Divadelní záznam

2016 Pohřbené dítě (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky