Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh neznám, ale trailer předpokládá, že ho znají všichni a vyzradí i to, jak to dopadne. To mi však nebrání v tom, abych byl pořád zvědavý na to, jak se situace vyvine a dostane se tam, kam má. Navíc se mi líbí, že je to minisérie podle skutečné události. Obsazení vysloveně láká ke sledování. Taylor Kitsch si užívá roli Davida Koreshe a podobně je to s Michaelem Shannonem a jeho FBI vyšetřovatelem. A vedlejší postavy, které si zahrají další známá seriálová jména, se také nenechají zahanbit. Je to jeden z těch seriálů, který se musí zažít celý, protože i když se v první epizodě zdá, že se tempo vleče, tak postupem času nabídne dechberoucí scény. Jako třeba první útok na Mount Carmel ve třetí epizodě nebo závěrečnou tragédii. Pro mě nejen rozšíření obzorů, ale i kvalitní televizní podívaná. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myšlienka dňa: “Keď potrebuješ pomoc, zavoláš na políciu. Ale komu zavoláš, keď na teba útočí vlastná armáda?” Z pohľadu celkovej populácie, je (iba!!!) 27% ľudí, schopných samostatného myslenia a rozhodovania. V tejto takmer 1/3, sa však nachádzajú aj takí, ktorí vďaka svojim schopnostiam daru reči, dokážu ovplyvňovať, ba dokonca riadiť životy iných. Presne toto je kľúč k “úspechu” v prípade rôznych, nie len náboženských sékt. Na čele pyramídy stojí jedinec, ktorý zneužíva “jednoduchých”, manipulovateľných ľudí, ktorí budú pre blaho budúcnosti, plniť v prvom rade JEHO sny. Nemyslite si, že ten, čo sa dokáže naučiť zložité texty v latinčine, skončiť právnickú fakultu s červeným diplomom, je automaticky človek, ktorý dokáže vnímať realitu, respektíve posúdiť čo je správne. No a teraz si predstavte, že takáto skupina ľudí, so spoločnými cieľmi, no s osobnými záujmami, vlastní “média”, ba dokonca, zastáva vysoké posty v politických kruhoch, v armáde, či na polícii. Ak bolo všetko tak, ako je to prezentované v tomto seriáli, tak nás všetkých “ochraňuj” pred takouto bandou idiotov, “nekompetentných ľudí na kompetentných miestach”, ktorí sa pre uplatnenie vlastných snov, nezastavia pred ničím. Malá rada na záver: “vyhnite sa sledovaniu večerných aktualít či správ”. Nechápem, ako si vôbec môže niekto myslieť, že je človek počas týchto programov, objektívne “informovaný”. Obzvlášť v prípade posledných týždňov .. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka hereckých výkonov a celkového spracovania, výborná záležitosť. Otázkou zostáva, či sa vydarila snaha o vyváženosť. Z laického pohľadu sú niektorí velitelia ATF a FBI vykreslení až príliš ako debili a naopak vnútri Koresh a jeho prisluhovači ako nevinné obete. Pritom to boli naozaj ľudia, ktorí súložili s malými dievčatami a mali plné pivnice búchačiek. Dobové videá s Koreshovými prejavmi a kázňami poukazujú na poriadne vyšinutého "white trash" fanatika. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní. Vedle detailního a zároveň zábavného zpracování zaujme především skutečnost, že tvůrci seriálu se nesnaží soudit, ačkoliv téma k tomu svádí. Na jedné straně jsou tu davidiání reprezentovaní Davidem Koreshem v podání fantastického Taylora Kitsche, kteří jsou sice potrhlí a některé z věcí, které dělají, jsou na hraně či lehce za hranou zákona, ale v zásadě si žijí ve svých bludech a nikomu neubližují. Nehledě na to, že ty sondy do jejich života nepůsobí tak moc sektářsky, jak by člověk čekal. Na straně druhé jsou vládní složky, mezi kterými panuje spor ohledně řešení celého problému. Zatímco Shannonova strana preferuje vyjednávání a ozbrojený útok takřka vylučuje, Whigham coby velitel zásahových jednotek zná jen jediné řešení. Jak to dopadne ví každý, kdo se o to zajímá a musím říct, že ten závěr se mnou docela zamával. Vedle Shannona a Kitsche zaujme celkem dlouhá řada známých tváří ve vedlejších rolí, namátkou Andrea Riseborough či ten talentovanější Culkin. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tahle tématika dostala druhou řadu. Podobných případů by se jistě našlo dost. 90% ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že spíše, než kritika náboženských sekt, je Waco především obžaloba militarizace amerických policejních složek a s tím souvisejícího jejich selhání kultivovat důležitou schopnost komunikace s potenciálními podezřelými. V kontrastu s westernovým přístupem policajtů tu stojí (jako vždy) brilantní Shannon, který hraje zkušeného vyjednavače a vlastně i Kitsch jako vůdce sekty Koresh, který vystupuje jako schopný a sebevědomý komunikátor. Krom toho pak Waco ukazuje, že americká skepse a nedůvěra ve stát a jeho instituce, má své základy v podobných příbězích jako je tento. V jádru je to vlastně strašně smutný příběh (nehledě na to, kdo je opravdu zodpovědný za tragický konec), který nenabízí nějaký lepší pohled do budoucnosti. A v dnešní době, kdy je nedůvěra v instituce akcelerována sociálními sítěmi a militarizace americké policie se rozhodně nezastavila, je to až nadčasový dílo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Natočeno co nejvěrněji, dle vzpomínek hlavního vyjednavače a jednoho z přeživších Davidiánů. (Garch)
  • V seriálu je zachycen incident v Ruby Ridge. Ruby Ridge bylo místem jedenáctidenního obléhání poblíž Neapole v Idahu v USA. Začalo 21. srpna 1992, kdy se Randy Weaver, členové jeho nejbližší rodiny a rodinný přítel Kevin Harris bránili maršálům Spojených států (USMS) a záchranného týmu FBI (FBI HRT). Vše začalo kvůli tomu, že Weaver nezaplatil poplatky za zbraně. Počáteční setkání mezi šesti americkými maršály a Weaversem vyvrcholilo v přestřelku a smrt maršála Williama Francise Degana (42 let), Weaversova syna Samuela (14 let) a Weaverova psa Strikera. Při následném obléhání Weaverovy chaty, vedeném FBI, byla Weaverova žena Vicki (43 let) zabita ostřelovačem FBI. Všechny oběti zemřely v prvních dvou dnech operace. Konec obléhání byl nakonec vyřešen civilními vyjednavači. Přeživší členové rodiny Weaverových obdrželi v roce 1995 odškodné 3,1 milionů amerických dolarů za smrt Vicki Weaverové a Samuela Weavera. Kevin Harris přijal v roce 2000 odškodné 380 tisíc dolarů. (Rollo_Tomasi)
  • Agent FBI Mitch Decker (Shea Whigham) nosí neprůstřelnou vestu s nápisem HRT. HRT je zkratka „Hostage Rescue Team“ (Záchranný tým rukojmí). HRT je elitní taktická jednotka FBI, která byla založena v roce 1982. Vznik HRT byl inspirován armádní elitní jednotkou Delta Force. HRT zasahovala v USA proti militantním skupinám, teroristům a nebezpečným zločincům. Jednotka HRT byla úspěšně nasazena ve více než dvou stech případů na území USA i v zahraničí (např. v Afghánistánu a Iráku). (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama