Reklama

Reklama

Brutální Nikita

(seriál)
  • Kanada La Femme Nikita (více)
Kanada, (1997–2001), 70 h 13 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

Joel Surnow

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Peta Wilson, Don Francks, Eugene Robert Glazer, Roy Dupuis, Matthew Ferguson, Jennifer Finnigan, Alberta Watson, Roman Podhora, Ted Atherton, Josh Holliday (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(96)

Obsahy(1)

Kanadský seriál NIKITA nebo také LA FEMME NIKITA, na českých obrazovkách uvedený pod brutálně přeloženým názvem BRUTÁLNÍ NIKITA, vychází námětem ze stejnojmenného filmu Luca Bessona. Hlavní hrdinka (v podání půvabné australské herečky Pety Wilson) je obviněna z vraždy (na rozdíl od původního filmu neoprávněně) a poté se po fingované popravě ocitá uvnitř supertajné organizace, jejímž posláním je boj proti terorismu a teroristickým frakcím. Pro Nikitu se tak rozpoutává nelítostný boj o vlastní existenci uvnitř organizace, jejíž praktiky se často příliš neliší od praktik organizací, proti kterým bojuje.

Seriál má charakteristickou atmosféru, doplněnou zajímavým výběrem hudby od známých i méně známých interpretů. Po odvysílání všech čtyř řad sepsali fanoušci seriálu petici za jeho pokračování, která byla vyslyšena a seriál byl doplněn o zatím poslední osmidílnou pátou řadu. (Romla)

(více)

Recenze (130)

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Vedle nedostižného Bessonova originálu je to vážně bída. Některé díly mají stupidní scénář na hranici debility, ale v první serii se najde několik dílů, které jsou koukatelné. Pro mě osobně je největší problém Peta Wilson - ta holka je tak neuvěřitelně nudná a unylá - to se trochu zlepšilo po cca 10 dílech, kdy se naučila jakž-takž hrát. Nechápu ale, jak může na někoho působit eroticky - tak nepříjemný hlas jako ona nemá ani ten troglodyt Pomeje. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Na tuto exklusivní blondýnu budu vzpomínat opravdu dlouho. Její pravá stránka a obličej ženy zůstal vždy skryt pod tvrdou maskou agenta. Ta její šéfka, ta mě tak nějak prudila. Radši bych tam viděl muže. Líbil se mi, její muž s dlouhýma vlasama, byl hezký a uměl to sní. A taky ji chtěl do postele. Ale řeknite mi...Nikita je opravdu krásná a její chování vzbuzuje hlubokou touhu a dokáže rozproudit srdce napětím a vzrušením z něčeho nového a tajemného. To je můj názor. 5 nedám, protože hlubší poselství tak nějak chybělo. ()

Reklama

Fifipek 

všechny recenze uživatele

Tento serial nema s puvodnim Bessonovym dilem krome uvodniho seznameni nic spolecneho a odehrava se po vlastni ose, takze veskere argumentace typu znehodnoceni Mistrova dila jsou dosti zcestne! Serial je velice propracovanou zalezitosti, ktera tezi z dobreho scenare- aspon prvni serie urcite, potom z propracovanosti psychologie postav- Madeline je naprosto genialne ztvarnena Albertou Watson. Nikita v podani Pety Wilson je skutecne osudova la femme narozdil od Bessonovy osklivky a sveho charakteru zeny, ktera miluje zivot, ale musi zabijet, aby prezila se australska herecka take zhostila s naprostym prehledem. Atmosferu navic doplnuje fantasticka hudba, ktera vychazela v zahranici jako samostatny soundtrack! Skoda jen tech obcasne lacinych televiznich triku. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je paradoxem a svým způsobem nespravedlností, že seriál stavějící na slávě (nebo spíše legendě) filmu, se kterým má ve výsledku společné jen velmi malé jádro, si dokázal vybudovat tak jedinečnou pozici a místo odsouzení za diametrální odklon od originálu získal takový úspěch. Grafická stylizace typu "Vítejte na konci milénia!", hudba Marka Snowa a výtvarná podoba vůbec je možná okatě luxusní, nicméně v hi-tech špionážním seriálu je zcela na místě. Na rozdíl od filmu seriál staví na tomto "pozlátku" a nahrazuje tak z Bessonova díla známou sílu emocí a herecký talent hlavních představitelů. Najdou se ovšem i čestné výjimky typu Madeline (Alberta Watsonová). Co dodat na závěr? Snad jen, že jiný příklad úspěchu filmu a seriálu - Hvězdná Brána - je ukázkou jak pokračovat v dobře nastartovaném příběhu. U Nikity je tomu jinak - každá jde svou cestou, a vzhledem k tomu, že hodnota Bessonova dílka pro akční žánr je s pozicí Stargate filmu ve Sci-Fi nesrovnatelná, je jasné, která z dam vyjde z tohoto měření sil vítězně. 70% ()

Hanee 

všechny recenze uživatele

Seriál máho mládí. Bude to znít asi divně, ale tohle považuju za jeden z nejromantičtějších seriálů vůbec. Michael a Nikita mají prostě úžasnou chemii. Protože skoro nikdy nemůžou být spolu, je tam o to větší přitažlivost. Občas se na tu brutalitu nedá koukat, ale stejně to stojí za to. Navíc ta hudba a móda. Koho by napadlo zkombinovat akční scénu s hudbou od Vangelis? Film od Bessona jsem neviděla a po tomhle ani nepotřebuju. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (22)

  • V roce 2002 vyšel speciální soundtrack - "LA FEMME NIKITA: Music by Sean Callery", obsahující 16 instrumentálních skladeb, které v seriálu zazněly. (spygirl)
  • Jedinou Michaelovou značkou oblečení byl Gaultier - o tmavé barvě se nedebatovalo, vzít si kravatu nebo snad dokonce motýlka bylo nemyslitelné a to platilo převážně i o košilích. (spygirl)
  • V roce 2006 sepsal Christopher Heyn (asistent výkonného poradce seriálu) velkou knihu (encyklopedii) s názvem: "Inside Section One: Creating and Producing TV's La Femme Nikita". K dostání je pouze přes internet. (spygirl)

Související novinky

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama