foto

Karen Allen

  • nar. 5.10.1951 (67 let)
    Carrollton, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karen Jane Allen sa narodila 5. októbra 1951 v Carrolltone, v Illinois. Jej otec bol agentom FBI a matka učiteľka. Otcovo povolanie malo za dôsledok to, že prvých 10 rokov svojho života strávila na cestách.

V sedemnástich sa presťahovala do New Yorku, kde sa rozhodla študovať umenie. Jej herecká kariéra sa začala v roku 1974, keď získala rolu v divadle. Jej prvý prelomový film prišiel v roku 1978. Bola ním komédia o amerických vysokoškolákoch ANIMAL HOUSE.

Nasledovali filmy THE WANDERERS a A SMALL CIRCLE OF FRIENDS. V roku 1981 ju preslávila úloha v RAIDERS OF THE LOST ARK po boku Harrisona Forda. Za túto rolu dokonca získala cenu Saturn za najlepšiu herečku. V roku 1982 sa jej podarilo preniknúť aj na Broadway, konkrétne v hre The Monday After The Miracle.

Karen si často dávala prestávky medzi natáčaním filmov, aby sa mohla sústrediť aj na divadlo. Po jednej takej prišiel úspešný sci-fi doják STARMAN. V roku 2008 sa vrátila k sérii o Indiana Jonesovi, ktorá ju najviac preslávila a zahrala si v INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL.

Karen sa v roku 1988 vydala za herca Kale Brownea, s ktorým má syna Nicholasa. Po desiatich rokoch manželstva sa však rozviedli. Odvtedy sa Karen objavuje v blockbusteroch len sporadicky, kvôli výchove Nicholasa, ktorú musí zvládať sama. Popritom však stíha aj učiť herectvo a viesť vlastnú textilnú firmu, Karen Allen Fiber Arts.

raky5

Herecká filmografie

Filmy

2016 Year by the Sea
2015 Bad Hurt
2012 The Tin Star (TV film)
2011 Jsem číslo čtyři
2010 November Christmas (TV film)
White Irish Drinkers
2009 Psí rok
2008 Indiana Jones a Království křišťálové lebky
2004 Milenka
Poster Boy
2003 Briar Patch
The Root
Where Are They Now?: A Delta Alumni Update
2001 Shaka Zulu: Boj o pevnost (TV film)
Světoběžník
V ložnici
Ztracený rok (TV film)
2000 Dokonalá bouře
1999 Basket, The
Falling Sky
1998 Bílý Indián
1997 Než jsme se našli
Všechny minulé zimy (TV film)
1996 Hostile Advances: The Kerry Ellison Story (TV film)
1993 King of the Hill
Plavba (TV film)
Plácek
Rapture (TV film)
Vražedný computer
1992 Malcolm X
Nonesense and Lullabyes: Nursery Rhymes
Nonesense and Lullabyes: Poems
The Turning
1991 Sladký mluvka
1990 Challenger (TV film)
Tajná zbraň (TV film)
1989 Animal Behavior
1988 Smrtící bumerang
Strašidelné Vánoce
1987 Skleněný zvěřinec
Terminus
1984 Až do září
Starman
1982 Split Image
Střílejte na měsíc
1981 Dobyvatelé ztracené archy
1980 Malý okruh přátel
Na lovu
1979 Manhattan
Tuláci
1978 Lovey: A Circle of Children, Part II (TV film)
Zvěřinec časopisu National Lampoon

TV seriály

2014 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Nedořešený případ (S04E13)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Scourge (S02E21)
1996 Právo a pořádek (TV seriál)
Survivor (S07E04)
1994 Road Home, The (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1981 Na východ od ráje (TV seriál)

Dokumentární

2010 The People vs. George Lucas
2003 Indiana Jones: Making the Trilogy
1998 Yearbook: An 'Animal House' Reunion, The
1981 Great Movie Stunts: Raiders of the Lost Ark (TV film)
The Making of 'Raiders of the Lost Ark' (TV film)

TV pořady

1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace