Reklama

Reklama

Převýchova Cameron Postové

  • USA The Miseducation of Cameron Post (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek inspirovaný uznávaným románem Emily M. Danforthové, sleduje titulní postavu (Chloë Grace Moretz), která je během maturitního večírku přistižena s jinou dívkou na zadní sedačce auta a následně poslána do speciální instituce pro mladistvé, kde jsou teenageři pomocí křesťanské víry léčeni z homosexuality. V zařízení, vedeném přísnou a tvrdou dr. Lydií Marshovou a jejím bratrem reverendem Rickem – který je živoucím důkazem toho, jak mohou být účastníci programu “napraveni” – je sexuální náklonnost ke stejnému pohlaví léčena pomocí Boha a křesťanské víry. Tváří v tvář nesnášenlivosti a popření se Cameron seznámí se skupinkou “spoluhříšníků” včetně huličky Jane, která je po amputaci, a jejího kamaráda Adama, chlapce “dvojího ducha” z kmene Lakotů. Společně tvoří nesourodou rodinu, která bojuje o přežití. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (81)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Přinejlepším tři hvězdy a chválu ze Sundance nechápu. Proč natáčet snímek o tom, jak to nikdy ani zdaleka nebylo? Křesťanské převýchovné tábory byly o poznání větší maso jak na začátku devadesátek, kdy se film odehrává, tak nejspíš i teď. Takhle dostáváme jen vyhlazenou, idealistickou vizi světa bez konfliktu vnitřního ani vnějšího. Chloë Grace Moretz je v hlavní roli sympatická, přesto její postava vyvolává řadu otázek, na něž snímek neodpoví. Stejně jako k ní nám nedovolí dostat se blíž ani k ostatním postavám a nenabízí ani psychologickou sondu do hlav mladých lidí, kteří v prudérním prostředí objevují svou sexualitu, ani sociálně ostrou hranu, která by pojmenovávala problém z hlediska systému. Zůstává jen indie oddychovka s pohodovou atmosférou a funkčním řemeslem, na což se sice příjemně dívá, ale když to minete, o nic nepřijdete. Čekal bych, že na Sundance se musí ročně hlásit tisíce takových filmů, takže nechápu, v čem je tenhle zvláštní… ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Land of the free my frickin ass. Nechci vůbec myslet na to, že film má odrážet realitu, respektive že je o věcech, které se děly a dějí, ale když už na to přistoupím, tak takhle mlčky vyčítající, niterný a nuancovaný přístup k vyprávění mi přijde stokrát lepší než otřesný Boy Erased ze stejného roku, na kterého jsem si musela nechtěně vzpomenout. Sasha Lane, Forrest Goodluck, Owen Campbell, Emily Skeggs (i ostatní představitelné "učedníků") a samozřejmě Jennifer Ehle a John Gallagher Jr. prociťují svoje postavy v zajímavém kontrastu s pasivní a pozorující hlavní hrdinkou a film tak skládá z mnoha individuálních bolestivých traumat jednu velkou tupou ránu do podbřišku. --- In an interview about her career with The Guardian, Akhavan proclaimed, "The only mainstream queer female stories have been directed by men-it disgusts me." In the same interview, Akhavan explains her intentions behind directing The Miseducation of Cameron Post. "I didn’t want it to be propaganda, though I think that would be a more commercially successful film. I wanted the tone to be right… Every film about teens is really about the moment they realise that none of the adults know what they’re doing.” ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší film o tom ako kresťanský fanatici prevychovávájú gayov lesby atď, lebo sa s ich orientáciou nevedia vyrovnať ich rodičia. Tentokrát sa z nich toho gay diabla nesnažia fyzicky vymlátiť ako v nedávnom Boy Erased, ale na prvý pohľad tento ústav pôsobí ľudskejšie, keďže sa snažia gayov prevychovať pozitívnejším psychologickým prístupom, ktorý vo výsledku môže byť účinnejší. Ale nakoniec sa aj tak nejedná o nič iné ako vymývanie mozgov, ktoré sa príliš nelíši od náboru napríklad teroristov. Dôvod prečo niečo treba nenávidieť a zároveň si to ospravedlniť sa vždy nájde. Oproti Boy Erased ma film bavil viac, keďže dej nie je tak rozdrobený do ďalších línií, ale celý sa odohráva v tom ústave. Aj postavy mi pripadali zaujímavejšie, vrátane vraj prevychovaného na prvý pohľad totálneho gaya. Trochu ma mrzel až príliš otvorený koniec. Tentokrát som mal chuť s hlavnými postavami stráviť viac času a dozvedieť sa ako sa im darilo ďalej. Najviac ma zaujala mladá Sasha Lane. Hneď mám o dôvod viac tešiť sa na nového Hellboya. 7/10. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa dosť sklamanie. Obsahovo banálne, ničím výnimočné, s nádychom idylického nerealizmu a so slabým finále. Akoby bol celý svet postáv zavretý do idylickej bubliny, bez spätnej väzby na reálny svet. Dialógy tiež o ničom - šedivé, obnosené frázy.... nič mi z toho nevyplynulo. Navyše emočne neutrálne a dramaticky ploché. Technická stránka bola ale slušná, taký príjemný nezávislý habit. Priemer. 60/100 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Má to fajn indie look, skvělou Chloë Grace Moretz, cca dvě decentní žhavé scény, ale popravdě jsem od tématu homosexualita vs. náboženský fanatismus čekal přeci jen něco víc. To, že tyto formy náboženství zasahující do osobní svobody člověka představují zlo, dávno víme a film toho pak, až na převážně mlčky potlačované pocity, už o moc víc neřekne. Tématika nicméně potrhlá a rád bych si myslel, že ta nebohá děcka v podobných převýchovných táborech jsou spíše než z toho, co tvoří jejich vnitřní vrozenou podstatu, vyléčena z pánbíčkaření. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 22. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)
  • Natáčelo se ve státě New York (USA). (griph)
  • Ve scéně na konci filmu, kdy Adam (Forrest Goodluck), Cameron (Chloë Grace Moretz) a Jane (Sasha Lane) jedou na korbě pick-upu, si můžeme všimnout, že v levém horním rohu zadního okénka nad Adamovou hlavou je plakát k prezidentským volbám mezi Billem Clintonem a Allem Gorem z roku 1992. (Matej.Mirejo)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

Reklama

Reklama