Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (175)

Kosmičeskij rejs: Fantastičeskaja novella

Kosmičeskij rejs: Fantastičeskaja novella (1935)

O posádce raketoplánu se v původních filmových azbukových titulcích několikrát mluví jako o „astronautech“. V dobách pozdějších skutečných vesmírných letů Sovětský svaz vždycky členy svých výprav označoval jako „kosmonauty“, zatímco slovo „astronaut“ používala americká NASA.

Dívka s mušlí

Dívka s mušlí (1980)

Objekt dětského domova je ve skutečnosti zámek Peruc.

Rambo III

Rambo III (1988)

V závěru filmu Rambo (Sylvester Stallone) ukořistí tank a provádí s ním nájezd na nepřítele, přičemž vydatně střílí z kanónu. To je samozřejmě nesmysl, střelec a řidič jsou v tanku dvě oddělená pracoviště.

Senzační prázdniny

Senzační prázdniny (1967)

Když Charles (Louis De Funés) vystupuje z motorového člunu na plachetnici, má člun postavená opěradla sedadel. Když je pak hozen zpátky do člunu, jsou opěradla sklopená do spací polohy.

Kull dobyvatel

Kull dobyvatel (1997)

Že byl film původně připravený pro Arnolda Scharzeneggera jako třetí část o Conanovi je obecně známé. Ale již méně se ví, že postava Kulla pochází také z pera stejného spisovatele Roberta E. Howarda. První byl Kull a z něj se Conan zrodil po odmítnutí a přepsání původní verze povídky o Kullovi. Paradoxně Kullův úhlavní literární nepřítel je Thulsa Doom (v češtině Thulsa Soudce), který se ovšem na plátně objevil jako protivník Conana ve filmu Barbar Conan (1982).

Stepfordské paničky

Stepfordské paničky (2004)

Když Mike (Christopher Walken) v pánském klubu předvádí animovanou reklamu na Stepfordské paničky, jedna pasáž pojednává o ingrediencích, které se tu přidávají ženám do mozku. Tyto ingredience jsou: „Sugar, Spice and Everything nice.“ Tato pasáž je převzatá z intra seriálu Powerpuff Girls (od r. 1998), kde takto byly stvořeny jeho hlavní hrdinky.

Spaceballs

Spaceballs (1987)

Pro film byl kromě upraveného karavanu Winnebago Chieftain 33 v životní velikosti vyroben i model. Ten se v roce 2017 prodal za 22 500 amerických dolarů. Helma Dark Helmeta (Rick Moranis) dokonce za 32 500 dolarů.

Mzda strachu

Mzda strachu (1977)

Přestože oba náklaďáky vypadají dost odlišně, v obou případech jde o stejný typ, a to MGC M211 z roku 1951.

Randall a Hopkirk

Randall a Hopkirk (1969) (seriál)

Randall (Mike Pratt) a Hopkirk (Kenneth Cope) jezdí v bílem autě Vauxhall Victor 2000 SL. Aut bylo pro natáčení použito několik, a tak se občas interiér z černé změní na vínovou. Českoslovenští diváci to nemohli poznat, protože seriál u nás byl uveden černobíle (ačkoliv je barevný).

Dobyvatelé ztracené archy

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Replika Mercedesu byla velice zdařilá. Když se auto vylodilo v Tunisku pro natáčení, vzbuzovalo v ulicích velkou pozornost, lidé na něj mávali a policisté mu salutovali. Jeho tvůrce Craig Hinton, který ho tam přivezl, nakonec zjistil, že v zemi je ještě jedno podobné auto – původní Mercedes 300 z roku 1936, který patřil tehdejšímu tuniskému prezidentovi.

Dobyvatelé ztracené archy

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Otevřený mercedes, použitý během honičky, je replika postavená na šasi Jaguaru Mark 9 z roku 1960. Použitý motor měl 285 koní a vozidlu umožňoval vyvinout rychlost 120 mil, kdežto původní předválečný Mercedes 320 jel jen 70 mil. Pro film byla postavena dvě auta, obě dodala dílna Craiga Hintona a po natáčení dostala britské značky pro normální provoz. Jedno z aut bylo v roce 2008 vydraženo na eBay.

Paco - stroj smrti

Paco - stroj smrti (1986)

Ke konci filmu honí šéf Turner (John Saxon) Paca ve vrtulníku. Lze si ale všimnout, že jsou to ve skutečnosti vrtulníky dva – když je stroj ve vzduchu, je to Bell 206 Jet Ranger, když je na zemi, je to Agusta 109. Přestože jsou si obě helikoptéry tvarově podobné a ve filmu mají i podobné zbarvení, tak kromě jiné imatrikulace má Agusta hlavně na boku o jedno okno víc a zatahovací podvozek.

Ze záhrobí

Ze záhrobí (1986)

Protože se film natáčel v Evropě, ale produkce byla americká, snažili se tvůrci film trochu více „poameričtit“. Vznikla tak scéna, v níž hrdinka řídí anglickou dodávku Bedford CF, ale filmaři z ní odstraněním prvních tři písmen názvu a přidáním falešných amerických značek udělali Ford.

Ze záhrobí

Ze záhrobí (1986)

Přestože jde o americkou produkci, film byl točen v Itálii. Proto i například vystupující sanitka je značky Fiat, konkrétně typ Ducato.

Reklama