Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Oblíbení skladatelé (10)

Jaroslav Ježek

Jednooký král. Bez něj by Osvobozené divadlo nebylo tím zázračným magickým fluidem, za kterým od konce dvacátých let proudily davy nadšených diváků. Svým uměním nemálo přispěl k úspěchu řady filmů a do Ježkových melodií se zaposlouchám pokaždé velmi rád.

Eman Fiala

Workoholik. Široký umělecký rádius mladšího z dvojice populárních filmových komiků se pohyboval od herectví a kabaretu až k dirigentské a skladatelské činnosti. Jeho podíl na filmech ze zlaté éry československé komedie je nemalý a řada Fialových melodií i písniček se dodnes řadí k oblíbeným evergreenům.

Josef Stelibský

Hitmaker. Autor dobových melodií, které dodnes patří k sympatickým zastavením ve filmech pamětnické produkce. Měl velké ambice a řadu nesplněných snů. Dlouholetá osobní i umělecká krize je bohužel také jednou z příčin jeho předčasné smrti.

Jára Beneš

Spolupracovník Karla Lamače. Tvůrce populárních operetních árií a melodií svým životním osudem naznačuje nejednoduchost doby, v níž šanci na úspěch měli jen ti nejvytrvalejší. Most mezi dvěma světy, českým a rakouským, jej nakonec stál život.

Jiří Srnka

Symfonik. Z jeho práce vyzařuje silný emocionální záběr. Slyšíte-li některou ze Srnkových skladeb, máte pocit, že řeka zpívá, listy stromů poletují ve větru a na poli se vlní uzrálé klasy obilí. Cítíte rozervanost i opojení láskou. Cítíte napjatou atmosféru dusného léta i chladivý vánek čerstvě vonícího jara. Dokázal zachytit nezhudebnitelné a to je více než cokoli dalšího.

Zdeněk Liška

Mág. Škála jeho činnosti je velice rozmanitá a zároveň lehce identifikovatelná. Dokázal i v rámci bezvýznamného celku stvořit part, který zaujme a osloví. Některé kousky patří mezi vrcholná díla české filmové hudby.

Jiří Sternwald

Realista. Člověk s kvalitním zázemím a neobyčejným talentem, přesto stojící tak trochu mimo výslunní. Z jeho tvorby stojí za pozornost především hudební motivy k filmům Daleká cesta a Transport z ráje, odehrávající se shodně v koncentračních táborech.

Luboš Fišer

Mistr dramatické hudby. Silné, syrové, strhující. Na kolejích čeká vrah, Petrolejové lampy, Adéla ještě nevečeřela, Smrt krásných srnců, televizní Babička, Zlatí úhoři, seriály Chalupáři, Arabela. Je z čeho vybírat.

Jaroslav Uhlíř

Komik. Společně se Zdeňkem Svěrákem a Karlem Šípem nepostradatelná součást kultivované produkce sedmdesátých až devadesátých let. Uhlířovy melodie a především písničky vynikají vtipem a jakousi naivní upřímností svých textů. Ať žijí duchové!, Vrchní, prchni!, Tři veteráni, S čerty nejsou žerty, Lotrando a Zubejda. Pouhý zlomek nesmrtelnosti.

Ennio Morricone

Legenda. Autor nesmrtelných filmových melodií, které zná celý svět. Dodnes má co nabídnout.