foto

Jiří Srnka

  • nar. 19.8.1907
    Písek, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 31.1.1982 (74 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hudební skladatel Jiří Srnka se narodil 19. srpna 1907 v Písku. Vystudoval píseckou reálku, pražskou konzervatoř (1924 – 1928) a kompozici na mistrovské škole Vítězslava Nováka (1929 – 1932). Mimoto u profesora Háby absolvoval hru na housle a čtvrttónovou hudbu. Jako dirigent a houslista působil v orchestru Osvobozeného divadla (1929 – 1935), Národního divadla, Vinohradského divadla a rozhlasu. Krátce byl rovněž externím pedagogem na známé pražské vysoké škole FAMU (1950 – 1953).

Proslavil se však svou zkomponovanou hudbou. Za desítkami scénických hudeb u divadelních her, orchestrálních a komorních skladeb, písní a symfonií stojí právě Jiří Srnka. Často skládal hudbu ke hrám Williema Shakespeara, Lope de Vegy či Fráni Šrámka. U filmové hudby je považován (s Otakarem Jeremiášem a E. F. Burianem) za jednoho z průkopníků. Vyznačoval se skvělou vynalézavostí, talentem a skvělými nápady. Jeho hudba často je tím nejlepším co na snímku můžeme nalézti a některé jeho kompozice a skladby jsou považovány za přínos světového významu.

S filmem se setkal již roku 1931, kdy si zahrál úlohu dirigenta ve snímku svých zaměstnavatelů Wericha a Voskovce PUDR A BENZIN režiséra Jindřicha Honzla (jako herec se ještě uplatnil v roce 1976 ve filmu A ŘEKA MU ZPÍVALA...). Jako skladatele filmové hudby ho poprvé využil Jiří Weiss pro krátký dokument DEJTE NÁM KŘÍDLA (1936). Ke krátkometrážním snímkům komponoval i nadále (např. POJĎ S NÁMI!, PÍSEŇ O PODKARPATSKÉ RUSI, CESTA ZE STÍNU, TOVÁRNA NA ILUSE, BOUREC MORUŠOVÝ, ZLÍN, ŽNĚ 1951, KUTNÁ HORA, PRAHA MATKA MĚST nebo PRAMENY ČESKÉHO REALISMU).

Pro dlouhometrážní tvorbu začal skládat již v roce 1938, u komedie VČERA NEDĚLE BYLA. Svou zcela českou a krásně poetickou hudbou obohatil do roku 1945 protektorátní kinematografii (TEĎ ZAS MI, DVOJÍ ŽIVOT, POHÁDKA MÁJE, MASKOVANÁ MILENKA, TURBINA, MODRÝ ZÁVOJ, RUKAVIČKA, PŘÍJDU HNED, OKOUZLENÁ, ŠŤASTNOU CESTU, SKALNÍ PLEMENO, KLUCI NA ŘECE apod.).

Největšího rozmachu a uznání však dosáhl po válce. Hudbu skládal pro naše nejvýznamnější režiséry, příkladně pro Otakara Vávru (POHÁDKA MÁJE, MASKOVANÁ MILENKA, OKOUZLENÁ, PŘÍJDU HNED, TURBINA, ŠŤASTNOU CESTU, ROZINA SEBRANEC, NEZBEDNÝ BAKALÁŘ, PŘEDTUCHA, KRAKATIT, NĚMÁ BARIKÁDA, zejména JAN HUS, JAN ŽIŽKA a PROTI VŠEM, POLICEJNÍ HODINA, HOROUCÍ SRDCE, OBČAN BRYCH, ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, TŘINÁCTÁ KOMNATA i KLADIVO NA ČARODĚJNICE), Václava Kršku (OHNIVÉ LÉTO, KLUCI NA ŘECE, ŘEKA ČARUJE, MĚSÍC NAD ŘEKOU, STŘÍBRNÝ VÍTR, OSENÍ), Jiřího Weisse (ULOUPENÁ HRANICE, MŮJ PŘÍTEL FABIÁN, VLČÍ JÁMA, HRA O ŽIVOT, ZLATÉ KAPRADÍ a ROMEO, JULIE A TMA), Martina Friče (DNES NAPOSLED, THEODOR PIŠTĚK, DAŘBUJÁN A PANDRHOLA), Františka Čápa (DĚVČICA Z BESKYD, ZNAMENÍ KOTVY, BÍLÁ TMA atd.), Josefa Macha (AKCE B, HRÁTKY S ČERTEM) či Karla Kachyňu (POUTA).

Zcela naposledy složil hudbu ke dlouhometrážnímu koprodukčnímu snímku Ivo Tomana VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY (1977). Nepřehlédnutelná byla rovněž jeho obětavá práce pro rozhlas („Měsíc nad řekou“, „Dalskabáty, hříšná ves...“) a televizi, kde složil plnohodnotnou hudbu pro významné a dodnes umělecky skvělé inscenace (LUCERNA, LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU) a seriály (BROUČCI, F. L. VĚK).

Za svoji skvělou a významnou práci byl poctěn také řadu ocenění. Za film OHNIVÉ LÉTO (1939) obdržel Národní cenu (1940), za „osobité vyjádření nového slohu československé filmové hudby“ Státní cenu (1948), druhou Státní cenu (1949) za drama NĚMÁ BARIKÁDA (1949), Státní cenu II. stupně získal za poetický Krškův snímek MĚSÍC NAD ŘEKOU (1953) a konečně titul Zasloužilého umělce (1967).

U řady snímků byl taktéž autorem filmové hudby k písním (př. „Milujem' to, co ztrácíme“ z OHNIVÉHO LÉTA, „Bláhový sen“, „Vám svou píseň zpívám“ a „Štěstí z nebe“ z BLÁHOVÉHO SNU a také u filmu KLADIVO NA ČARODĚJNICE). Jeden z nejvýznamnějších českých filmových skladatelů Jiří Srnka skonal 31. ledna 1982 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Skladatelská filmografie

Filmy

1980 Předjaří (TV film)
1977 Ve znamení Tyrkysové hory
1975 Lístek do památníku (TV film)
1974 Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Vodnická pohádka
1972 Tulácká pohádka
1969 Kladivo na čarodějnice
1968 Třináctá komnata
1967 Lucerna (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
Těžká srdeční komplikace (TV film)
1966 Romance pro křídlovku
1965 Puščik jede do Prahy
Zlatá reneta
1964 Loupežnická pohádka
1963 Doktorská pohádka
Hlídač dynamitu
Zlaté kapradí
1962 Deštivý den
Horoucí srdce
1961 Noční host
Pouta
Zbabělec
1960 Bílá spona
Osení
Policejní hodina
1959 Dařbuján a Pandrhola
První parta
Romeo, Julie a tma
Sny na neděli
1958 Dnes naposled
Občan Brych
1957 Padělek
Ročník 21
Vlčí jáma
1956 Hra o život
Hrátky s čertem
Proti všem
Vina Vladimíra Olmera
1955 Jan Žižka
Něco se tu změnilo
Punťa a čtyřlístek
1954 Dny a noci (studentský film)
Jan Hus
Stříbrný vítr
1953 Jestřáb kontra Hrdlička
Měsíc nad řekou
Můj přítel Fabián
Přicházejí z tmy
1952 Nástup
Usměvavá zem
1951 Akce B
Cesta ke štěstí
Perníková chaloupka
1950 Poslední výstřel
Vstanou noví bojovníci
1949 Dva ohně
Němá barikáda
1948 Bílá tma
Krakatit
1947 Předtucha
Uloupená hranice
Znamení kotvy
1946 Nezbedný bakalář
Pancho se žení
1945 Rozina sebranec
Řeka čaruje
Z růže kvítek
1944 Děvčica z Beskyd
Kluci na řece
Skalní plemeno
1943 Bláhový sen
Druhý výstřel
Mlhy na blatech
Šťastnou cestu
1942 Okouzlená
Přijdu hned
Velká přehrada
1941 Modrý závoj
Rukavička
Turbina
1940 Maskovaná milenka
Minulost Jany Kosinové
Pohádka máje
Směry života
1939 Dvojí život
Ohnivé léto
Teď zas my
1938 Včera neděle byla

TV seriály

1974 Lužickosrbské bajky (TV seriál)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (7)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
1967 Broučci (TV seriál)

Dokumentární

2014 Filmy pod taktovkou FOK
1960 Národní umělec Zdeněk Štěpánek
Národní umělkyně Růžena Nasková
1959 Zlatý sen
1958 Praha matka měst
Theodor Pištek
1955 Hory a moře
1952 Dědina na Dyji
1948 Píseň o sletu I., II.
1946 Cesta k barikádám
1939 Chudí lidé

Herecká filmografie

Filmy

1931 Pudr a benzin

Dokumentární

1976 A řeka mu zpívala… (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(56)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace