Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (3 199)

plakát

Pád domu Usherů - Půlnoční děs (2023) (epizoda) 

Netflixu a jeho (ko)rektálnímu politikaření se opět nevyhneme, ale kupodivu je to menší problém, než zvolený formát. Jako kdyby Flanaganovi stoupla sláva do hlavy a měl pocit, že je artový režisér. Vše podřídil navození dojmu, že sledujeme  současností jen "lehce oblízlého" Poea. Sice neodolal a vytunil ho lesbami, homosexuály a dalšími minoritníky, ale pečlivě vybíral lokace a hudbu tak, aby to působilo...aspoň obstarožně. Spousta postav, zeširoka vyprávěný příběh s mnoha skoky napříč časem i událostmi a do toho záběry na vycpané i živé havrany, výňatky veršů z díla temného poety. Tak uvidíme co bude dál, ale jako pilot mě to moc nenadchlo. Je to stejná zábava, jako sledovat anakondu, která se snaží spolknout křeslo z poloviny 19. století. Dokonale nevtahující.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Synonymem pro akční blockbuster, pro mě byl vždy James Bond. Jenže pak přišel Christopher McQuarrie s M:I - Národ grázlů a rázem byla o toto synonymum přetahovaná. Tedy aspoň v mých očích. Craig ale dobondoval, takže zůstala "jen" zarputilá mašinka Tomáš se svými hravými kamarády. Očekávání byla vysoká, ale nejsem blázen (nebo scientolog) abych si myslel, že se dá kvalita předchozích filmů šroubovat neustále nahoru. Třeba honičky na/ve vlacích, nebo po městech, mohou mít pár zajímavých a nových vychytávek a tvůrci se mohou předhánět v troufalosti s jakou ničí památky po celém světě. Ale pro mě to pořád bude jen lehce nadbytečná vsuvka (kterou ale mnozí považují v rámci akčních filmů za povinnost). V čem má ale M:I navrch oproti Bondovkám, jsou "Ethanovy ženy". Máme s McQuarriem velmi podobný vkus, takže jsem se na Hayley Atwell nemohl vynadívat. Doteď jsem si neuvědomil, jak pěkná baba to je. Chemie s Tomšou byla na jedničku. Líbila by se mi její větší interakce s Rebeccou Ferguson, ale to už bych chtěl asi moc. Každopádně její roztomilý britský přízvuk i kukuče, mi vylepšily den. Stejně tak se povedlo i obsazení Shea Whighama a Esai Moralese. Nu a teď o tom nejdůležitějším. Proti komu tentokrát Ethan a jeho tým stojí? Po všech těch hrozbách by jeden čekal, že už zbývá jen mimozemská invaze. Tak těsně vedle. Tvůrci ukázali správný odhad a vyrukovali s UI. Téma, která je teď aktuálnější než dřív. Přesto trochu doufám, že doručí nějaký twistík, protože v tomto duchu to beru jako velké klišé. Když na sekundu přesně vycházelo vše, co křemča predikovala...hodně jsem se ošíval, protože tyhle scénáristické deus ex machina berličky mi vadí. Ale víte jak to je. V některých případech...svým oblíbencům odpustíte i to, za co by jste jiné tvůrce škaredě sjeli. Rovnou přiznám, že pro mě je od Národa grázlů, každý M:I film fan service. Baví mě to i přesto, že Cruise díl od dílu vypadá jako Ken, kterého někdo po 200 letech vyhrabal na smeťáku. Je trochu škoda, že jeho postava vymetá všechny akční scény, ale není prostor pro to, aby ukázal jak výborný je herec. Zvlášť ve scénách s Hayley by se náramně hodilo trochu zvolnit. Že ve svých letech zvládá běhat, skákat...cokoliv z toho co předvádí, je respektuhodné, ale myslím, že tohle není ten hlavní důvod, proč jdou diváci do kina. Tak či tak...jsem spokojený. A to je co říct, protože jsem se těšil.

plakát

Sestra II (2023) 

Starý transvestita Valak opět útočí. Dozvíme se kde získával zkušenosti, než narazil na Warenovi. Často frflám, že jen atmoška, lekačky a dobré masky mi ani zdaleka nestačí a že i u hororu potřebuju příběh. Tak tady jsem ho dostal, jenže to taky není ono. To rádobypátrání dvou nunek a odhalování legendy, bylo vcelku nudné a na úkor dynamiky. To ovšem tvůrci divákovi převynahradili v dost divoké až akční poslední třetině. Což bylo pro změnu na úkor atmosféry. Výsledkem jsou dobré pasáže s fajn nápady, naroubované na unylé vyprávění staré jeptišky, při loupání brambor. Celkový dojem je rozpačitý, ale ne vysloveně negativní. Snaha přijít s něčím neotřelým, se v tak vyrabovaném subžánru počítá. A co si budeme povídat, těch špatných pokusů už bylo moc. Po titulcích je kraťoučká scéna, která mi potvrdila, že jsem v jednom okamžiku filmu, opravdu zahlédl krásné oči matky Taissy Farmigy. PS: snaha, nebo povinnost naroubovat černochy do všech filmů a seriálů, je zvlášť tady zralá na zasloužilý posměch. A to včetně poznámek o rasismu. Postava missisipanky....křoví jak vyšité...z kategorie černého pátého mušketýra, který by těm ostatním jen leštil kordy a u toho jim vyprávěl o dřině na plantáži.

plakát

American Horror Story - Až se zlomí větev (2023) (epizoda) 

Doufám, že se scény s halucinacemi nebudou nadále nadužívat, protože tohle vodění za nos postavy i diváka, začne být brzy otravné. Tahle epka je hraniční, už se objevili ONI, takže by bylo vhodné, aby už to trochu odsýpalo.

plakát

American Horror Story - Houpy hou (2023) (epizoda) 

Pro slabší povahy, zvlášť pro ženy, to je dost drsná tématika se scénami, které i mě chlapovi, nebyly příjemné. Oceňuji paranoidní atmosféru, protože pořád víme jen to, že Anna je jen inkubátor, kolem kterého se motají jak ti, kdo těhotenství pomáhají, tak ti, kteří se ho snaží překazit. Kdo je na které straně a proč, se jistě postupně dozvíme. Předchozí řadu jsem ani nedokoukal, tentokrát to vypadá líp, i když fanda satanistických filmů nejsem.

plakát

Invaze - Vesmírný oceán (2023) (epizoda) 

Skoro celá epka s Micuki, pouze párkrát odskočeno za děckama a vojákem a rázem je to velmi slušné sci-fi. Takhle to mělo vypadat předchozích sedm epizod.

plakát

Čarodějnice ze Zugarramurdi (2013) 

Pokud by se u nás narodili podobní magoři, jako jsou Álex de la Iglesia a Jorge Guerricaechevarría, nejspíš by se jejich dílo jmenovalo Čarodějnice z Pičína a měly by podobnou audiovizuální kvalitu jako kterákoliv novodobá česká pohádka. TV výprava a herecké výkony jen o chlup lepší, než předvádí komparzisté...jen tu hudbu, tu bychom měli zcela jistě lepší. Tenhle film je strašná sračka, která první hodinu baví tím jak je autenticky blbá a tu druhou, jak je neuvěřitelně bizarní. U některých scén jsem byl na vážkách, jestli byl zhulený scénárista, nebo herci. A v případě davových scén jsem si jistý, že se museli nadýchat nějakého plynu všichni. Místní hodnocení napovídá, že cílovka takových filmů existuje, takže se nebudu pouštět do hlubších rozborů. Ostatně...i přes nesmyslně přepálenou stopáž a výše uvedené výhrady...jsem to dokoukal, takže se sluší přiznat, že tam několik dobrých a WTF momentů bylo. Pokud by jste chtěli hledat nějakou pointu...sdělení tvůrců divakovi, tak bych to shrnul asi takto: Muži jsou idioti a ženy mrchy. O nich ale tento příběh není. José je totiž idiotský zmetek a Ema je idiotská mrcha. Ostatní jsou idioti, nebo mrchy bez ohledu na pohlaví. S výjimkou nebožáka z taxiku...ten byl k sežrání. PS: jsem abstinent a za střízliva se mi jen těžko hledal potřebný nadhled. Pokud máte v plánu sledovat to pod vlivem, ideálně s partou rozjívenců, klidně si hvězdu přihoďte. V závěru při příchodu megawitch, se potrháte smíchy.

plakát

Focus (2015) 

V takových filmech jste vždy obětmi scénáristů, protože po prvním šméčku vám dojde, že přijde další...a že cokoliv se bude dál odehrávat, je součástí plánu některé z postav. Na tom je tento typ filmu založený. Velmi závidím čistým duším, které to tvůrcům sežerou i s navijákem a s vykulenýma očima žasnou...to jó, to je promakaný! Tím netvrdím, že bych od první minuty věděl wo co gou, ale jsem zvyklý u filmů přemýšlet takže jakmile se objeví nápověda, nebo trhlina ve scénáři, většinou se chytám. A obvykle pak nadšením nesrším, protože nezřídka je ten scénáristický konstrukt velmi chatrný, což mě mate...vždycky čekám něco chytřejšího. Ve Focusu byla první půle...zlodějíčkovaná...v pohodě. Chemie mezi ulraRobbie a Willičem fungovala na jedničku. Když ale následoval první podfuk...ten už byl trochu přitažený za cop. Ale ne o mnoho víc, než zmiňovaní dannyánci. Ovšem druhá půle byla skoro jako sequel...se všemi nešvary, která pokračování zpravidla mají. Takže máme fajn postavy, jisté pnutí a motivaci k pomstičce...rozjíždíme další rundu. Divák je v napětí, protože neví co je a co není náhoda...od podfukářů můžete čekat ladasco. Ona chce napálit jeho, on ji, oni oba někoho, někdo chce snad napálit jeho? To je v pohodě, předvidatelnost mám rád jen u počasí, ale pokud se nechám vodit za nos, tak v závěru čekám solidní odhalení. Jinak to neocením a zpětně se naseru. Křivdil bych kdybych napsal, že nepřišel slušný twistík, který mě překvapil. Přišel. Jenže součástí toho vysvětlení byla nesmyslná náhoda...deus ex machina jako prase. A ta mi to trochu kazí. Tenhle film by se mi líbil v retro provedení s trochu upraveným a vtipnějším scénářem. Nebo klidně jako jiskřivá podvodničárna, jakou byl Gambit. V tomto provedení jde jen o zbytečně dlouhý, polozábavný, průměrný film a la Podfukáři, nebo Dannyho parťáci 6 (kteří snad nikdy nevzniknou). Mnohem víc nabídne příznivcům krimi romantiky, než těm, co se těšili na chytrou krimi komedii.

plakát

Nesnesitelná tíha obrovského talentu (2022) 

Přestože se tento film snaží působit dojmem malého, div ne nezávislého filmu, je to ve skutečosti hollywoodský škvár s mnoha neduhy. Tvůrci se je pokusili zamaskovat do očí a uší bijícího přehrávání a vyvěšením vlajky...lidi, tohle je komedie, musíte to brát s nadhledem. A ono to v první půli fungovalo. A dokonce i dlouho po ní jsem byl zvědavý kdy se ukáže, že je všechno jinak...kdy příjde ten laciný twist, který to uvede na pravou míru. Já bych ho Gormicanovi rád odpustil, protože jinak by jsme nemohli vidět skvělou chemii ústřední dvojice a bavit se jejich absurdoherectvím. Jenže aniž bych chtěl spoilerovat...žádný chytrý scénář se nekoná. Žádný fór na druhou, sympatická blbina nebo aspoň bizár... . Nic, jen akční podivnost s hádankou...je to všechno doopravdy? To se dozvíte v závěru s mě osobně to celý film pokazilo. Nespasila to ani účast Cagea, který si v poslední době libuje ve všem, co by dalo zapomenout na jeho topořivé herectví-tzn. hraje sám sebe a je jedno, jestli je to role Drákuly, šíleného lovce, nebo N. Cagea. On je velký sympaťák, ale jak zaznělo ve filmu...není herec, ale filmová hvězda. To není kritika...jen uvedení věcí na pravou míru. Dokonce Cageovi velmi fandím...že se snaží tu svou starpower udržet aspoň poblikávající. Některé filmy mají jen pobavit, nic víc se od nich nečeká a to je úkol právě pro poloherce jeho kalibru. Bylo fajn ho vidět v docela dobré formě. To přehrávání mě bavilo. Bohužel jsem Nesnesitelnou tíhu obrovského talentu viděl s dabingem...jsem si naprosto jistý, že v originálním znění bych si ho užil víc. Bylo by to víc cageovité. Ale na mém hodnocení by to asi nic nezměnilo. Je to jen akční hříčka v komediálním župánku, pod kterým je chlupatá hollywoodská žblechtanina. Ale nevadí...jsou tam fajn feelgood momenty a mírná zábava se taky počítá.

plakát

Most špiónů (2015) 

Měl jsem chuť na pořádný film od Spielberga a s výjimkou tohoto, jsem už skoro všechny viděl. Takže i když je pro mě špionáž za studené války velmi vyčpělé a nevtahující téma, šel jsem do toho. Úvod byl hlavně díky magickému výkonu Marka Rylance velmi dobrý a probouzel ve mě naději, že se tvůrci dokážou fádní přetahované mezi KGB a CIA vyhnout. No, nevyhli a v těch rozvleklejších pasážích kde se vyjednávalo, mi dokonce naskočila vzpomínka na nedávný Tetris. I kdyby byly praktiky obou agentur zcela věrně popsané ... who cares, today? Komu eto interesno, segodnja? Ovšem uznávám, že osoba a zásluhy Jamese Donovana, si zfilmování jistě zaslouží. A že řemeslně není opět co vytknout. Zásluhou Spielbergova nadání, máte možnost užít si i film, který vás obsahově míjí. Je to díky lidskému rozměru, který tam vždy dokáže procpat. Vazby mezi postavami, nevyřčená slova a emoce, které na vás herci přenesou. I tady se mu většinou daří balancovat mezi patosem a silou okamžiků. Závěrečná pasáž na mostě a obecně to, jak byla postava Donovana vykreslena...to byla filmová lahůdka. Spielberg mě zatím nikdy nezklamal; vždy mi má co nabídnout, protože je skvělý filmař a já mám filmy rád. Půlhodinové zkrácení by sice bylo na místě...ale plně chápu, že by to bylo na úkor příběhu...a možná by to pojivo někde chybělo. Přes nemalé výhrady stále zůstává mnoho dobrého, takže zaokrouhlím nahoru. 78%.