Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (19)

Aquaman

Aquaman (2018)

V jedné z úvodních scén je vidět sněhová koule, položená na knize „Dunwichská hrůza“ od H.P. Lovecrafta. A není to náhoda - Lovecraft kdysi řekl: „Nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznámého.“ Pár témat z této knihy jako by Aquamana inspirovalo a spojovalo. A to jak nestvůry a samotné neznámo, tak například i žena, která porodí dva syny, z nichž každý je jiný.

Fotbalový talent

Fotbalový talent (2018) (seriál)

Příběh je založen na skutečném příběhu Spencera Paysingera, bývalého hráče NFL, který hrál v New York Giants, Miami Dolphins, New York Jets a Carolina Panthers.

Gravitace

Gravitace (2013)

Tchien-kung je čínská kosmická stanice, jejíž název znamená "Nebeský palác". Je průběžně upravována a dostavována. V době natáčení filmu se ve skutečnosti skládala z jediného modulu.

Gravitace

Gravitace (2013)

Shenzou je čínská vesmírná loď a její název lze přeložit jako "Božské plavidlo". Svým tvarem připomíná ruskou vesmírnou loď Sojuz, ale má jinou velikost a odlišné řešení konstrukce.

Kosmonaut z Čech

Kosmonaut z Čech (2024)

Všechny postavy si i v anglickém znění ponechají česká jména. Adam Sandler jako Jakub Procházka, jeho žena (Carey Mulligan) se stejně jako v knize jmenuje Lenka a Paul Dano namluvil starodávné stvoření pojmenované astronautem jako Hanuš.

Kosmonaut z Čech

Kosmonaut z Čech (2024)

Jaroslav Kalfař uvedl, že román měl být původně v jiné formě. „Původně to byl jen vtípek o americkém astronautovi, který uváznul na oběžné dráze a jemuž najednou zavolá jeho žena žádající o rozvod.“ Z vtipu se stala povídka napsaná v posledním roce na univerzitě, později plnohodnotný román a následně celovečerní film.

Kosmonaut z Čech

Kosmonaut z Čech (2024)

Stejnojmenný román Jaroslava Kalfaře vyšel v roce 2017 nejdříve v angličtině, až později byl přeložen do češtiny Veronikou Volhejnovou.

Let

Let (2012)

Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná.

Lion

Lion (2016)

Ve filmu hraje významnou roli i sladkost jalebi, kdy si dospělý Saroo (Dev Patel) vzpomene na své mládí z Indie. Jalebi je indický vonný dezert, který se namočí do cukrového sirupu a smaží.

Moje léto v Provence

Moje léto v Provence (2014)

Časté odrůdy olivovníků v Provence jsou salonenque, aglandau, grossane a verdale. Některým stačí opylování větrem mistral (je to místní název z Francie pro vítr zvaný bóra ), jako i druhu, o který se jedná v tomto filmu. Proto, pokud je nedostatek tohoto větru, není u některých druhů úroda. Na druhou stranu například jiná místní odrůda moulin du Calanquet je na tyto větry náchylná a i její název vychází z provensálského slova Calan, což označuje skálu, která poskytuje úkryt právě před větrem mistral.

Moje léto v Provence

Moje léto v Provence (2014)

Mistral je název pro místní vítr bóra. Jméno mistral pochází z dialektu Languedoc a znamená mistrovský. Je to silný, studený, severozápadní vítr, který vane z jižní Francie. Někdy dosahuje 185 km/h. O tom, že jsou Francouzi na tento typ větru pyšní a rádi ho používají k označování různých produktů, svědčí mnohé, například že oleje obsahují název Mistral olive oil, což může být trošku dvojsmyslem, kdy to znamená jak mistrovské (pochází z dialektu Languedoc ), ale také právě místní vítr, stejně tak např. název Mistral je nejmodernější třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva.

První člověk

První člověk (2018)

Ve snímku můžeme zaslechnout skladbu od Antonína Dvořáka – „Novosvětská symfonie“ (From The New World), kterou si astronauti pouštějí během letu na Měsíc. Ve skutečnosti si skladbu na tuto cestu vyžádal přímo Neil Armstrong.

Vítejte v Marwenu

Vítejte v Marwenu (2018)

Pro inspiraci k filmu posloužil oceňovaný a strhující dokument Marwencol z roku 2010, jehož režisér Jeff Malmberg se stal součástí filmu Vítejte v Marwenu jako výkonný producent.

Zázraky z nebe

Zázraky z nebe (2016)

Doktoři používají termín spontánní remise (spontaneous remission). Je to termín pro vysvětlení něčeho, co nejde vysvětlit ani moderní medicínou. Jedná se o vymizení příznaků poruchy či nemoci, aniž by došlo k specifické léčbě.

Reklama